Коридорът на разбилия се Боинг е бил обявен за безопасен

Предупрежденията за опасност обаче са отговорност на държавите
19 юли 2014 10:30,
200
Коридорът на разбилия се Боинг е бил обявен за безопасен
Снимка: Reuters

Малайзия заяви, че Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) е одобрила коридора, по който обреченият пътнически самолет е поел, но това изглежда като погрешно тълкуване на дейността на организацията, отбелязва Ройтерс.

От ИКАО обаче заявиха, че не е отговорни за издаването на предупреждения за потенциални опасности като военни конфликти, предаде Ройтерс. Организацията посочи, че това е задължение на отделните страни.

Малайзийският министър на транспорта каза вчера, че ИКАО е затворила въздушен коридор над Източна Украйна, след като малайзийски пътнически самолет бе свален в четвъртък, когато загинаха почти 300 души, отбелязва Ройтерс. ИКАО заяви, че няма правомощия да отваря или затваря въздушни коридори.

Ройтерс посочва също, че ИКАО е излязла с предупреждение през април за летенето над Крим след руската инвазия, но е изтъкнала като причина потенциални проблеми с несъвместим авиодиспечерски контрол, а не риск от насилие. Предупреждението обаче не е било заповед, а препоръка да се проучат мерки за избягване на въздушното пространство.

Малайзия заяви, че ИКАО е одобрила коридора, по който обреченият пътнически самолет е поел, но това изглежда като погрешно тълкуване на дейността на организацията, отбелязва Ройтерс.

Постоянният представител на Малайзия в ООН Хусейн Ханиф заяви вчера, че маршрутът на катастрофиралия боинг е бил обявен от ИКАО за безопасен, предаде ИТАР-ТАСС. Ханиф призова да се извърши "пълно, независимо и открито международно разследване" на инцидента. Дипломатът съобщи и че украинските власти са поканили Малайзия да участва в следствените действия на местопроизшествието. По думите на постоянния представител за тази цел в Киев ще бъдат изпратени двама експерти от Малайзия.

Говорител на малайзийските въоръжени сили заяви днес, че страната ще изпрати в Украйна два военнотранспортни самолета Ц-130 "Херкулес" за участие в операциите за установяване причините за катастрофата на пътническия самолет.

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак от своя страна каза, че страната му не възнамерява да прави изводи за причините за падането на пътническия самолет въз основа на догадки, а ще се занимава с търсенето на неопровержими доказателства, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Трагедията с малайзийския "Боинг-777" в Донецка област стана поради ескалацията на конфликта, до която доведоха действията на опълченците, а не поради решение на Киев. Това заяви вчера на редовния си брифинг говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки, предаде ИТАР-ТАСС.

Запитана дали е съгласна с позицията на руското ръководство,че до този случай нямаше да се стигне, ако Киев не бе продължилвоенната операция в югоизточната част на страната, Псаки каза, че не споделя това мнение. "Важно е да се помни, че целият конфликт в Източна Украйна възникна поради незаконната интервенция на проруските сепаратисти", заяви тя.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По CNN дадоха на живо пресконференцията на Малайзииските авиолини!Коридора е бил обявен за безопасен!?!Самолета е получил инструкции да се снижи с 3000 метра?!?!Е сега е въпроса кой реши съдбата на пътниците, кой ги обрече на гибел? По CNN се надяват, че след като има загинали европейци ЕС ще разшири санкциите с/у РФ!?!? Белите конци май се скъсаха!!!!!
101
9
 
9
 
! Отговори
Театър на ужасите преди 9 години
Какви 80 деца, кви пет лева ? Това е новият стар малайзийски Боинг - беше малко поизчезнал, американците са вакуумирали салоните на самолета, изтеглили са въздуха. По този начин са убили пасажерите, а също и за да се забави разлагането на труповете от липсата на кислород.
100
21
 
4
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
119 рускa брaндийо, много сме желaещите дa помогнем в Свещенaтa войнa зa Свободнa Укрaiни!
99
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очевидно е кой има интерес и кой го е свалил....Сепаратистите просто искат да привлекат вниманието и да предизвикат отзвук в света...
98
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бранник ме кефи.Щеше да ходи в Донбас човека да трепе руснаци.Жалко.Щеше да един от 9000 хил убити нацисти.Работят яко руските *** а Бранник-Рамбо
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в четвъртък казаците ще играят казачок в Париж, в петък следобед ВДВ ще пият чай в Лондон, в събота сутрин Путин ще е на кафе при Обама.
96
4
 
0
 
! Отговори
xxx преди 9 години
До истинатаVervash li si, sam? Ili samo spamish?
95
3
 
23
 
! Отговори
до 143 преди 9 години
Това е елементарна прпаганда. На Запад будните хора също ползват интернет и си правят изводи от различни източници. Само *** базират мнението си на вестници държани от известни олигарси, или от телевизя като БТВ. Тоест, номерата няма да им минат никъде, с нетърпение чакам да видя как ще изолират Русия - можеш да метнеш един поглед на картата, щото съм сигурен , че навремето си бягал от училище.
94
14
 
4
 
! Отговори
светлото бъдеще преди 9 години
80 от жертвите са Деца !Джуджан го чака съда в Хага за престъоления срещу човечеството !
93
3
 
5
 
! Отговори
до "истината&qu преди 9 години
"европейски" или "еврейски"?
92
4
 
22
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Има ли още някой все още да вярва, че кулите на СТЦ бяха разрушени от Осама? Е, тези същите сега ще опяват, че опълченците с един повреден (по официални данни на Киев!!!) "Бук" ще свалят Боинг, който тежи 300 тона и лети с 900 км/час на 10000 м височина? Дори и да бъде ударен от такава ракета, тя най-много да му пробие дупка в корпуса или да му повреди двигател. Но не може да го свали. Боингът е падал общо взето цял, най-вероятно е ударен в крилото с ракета въздух-въздух.
91
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера в Съвета за сигурност Китай се обяви за гарантиране на териториалната цялост на Украйна, включително връщането нак КримВ турския *** , пълен с руски *** таз информация няма да я прочетете
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кои например
89
24
 
4
 
! Отговори
истината преди 9 години
Днес всички големи европейски вестници излизат със снимки на жертвите и заглавия : ''Жертвите на Путин''В понеделник теро-рашистката *** ще бъде разкована от свирепи санкции и късане на дипл. отношения.
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гущер, не се насирай, няма да те боли, само ще ти намаля теглото с неща които не ползваш.
87
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, само за *** не е ясно, че са го свалили "украинските" (кой знай какви пилоти са били вътре) изтребители.САЩ открито си казаха, че им трябва трета св. война, да си оправели бюджета, долара и там още други работи... печалбата на военно-промишления комплекс и т.н.Бжежински пък откога е обявил православието за враг 1 на америката... Тъй че нещата са, ама преясни.
86
3
 
25
 
! Отговори
Мюра преди 9 години
ЦРУ отдавна ги практикува тези номера със самолетите - израелският над Петрич, корейският над Сахалин. Това са явни провокации, извършителите много добре са знаели какво ще се случи - всяка себеуважаваща се държава сваля НЛО-тата във въздушното си пространство. Вкарването на пътнически самолет в зоната на военни действия, където преди два дни на височина 7 километра е свален военнотранспортен самолет, е умишлено престъпление.
85
3
 
22
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До така 135Те не се посвениха да убият пред очите на всички 2000 пожарникари в кулите, та камо ли за 300 ще им е жал... Да не говорим, че на борда май не е имало нито един ХАХАмериканец...А те обикновено са вездесъщи и непрекъснато се врът навсякъде...
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** как беше отпуската? Май добре си си починал. Зареден си с нови сили!
83
2
 
8
 
! Отговори
така преди 9 години
Така че всичко останало е извличане на политически ползи.Всеки един режим американския и съветския не се посвени да избият милиони хора.Не си мислете че за краварите някви си 300 са нещо кой знае какво