Мястото на катастрофата е хаос, крият се доказателства

Лидери упрекват, че не се води разследване за сваления самолет
Обновена: 20 юли 2014 11:50 | 20 юли 2014 08:32, Александър Попов
230
Мястото на катастрофата е хаос, крият се доказателства
Снимка: Reuters

САЩ определиха като неприемлива липсата на сигурност на мястото, на което в източна Украйна се разби малайзийският самолет с близо 300 души на борда, предаде Франс прес, като цитира изявление на говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки.

"Мястото не е обезопасено и има много свидетелства за тела, които са били преместени, за парчета от самолета, които са били отнесени и за потенциално подправяне на доказателства. Това е неприемливо и е обида към всички хора, загубили близки в катастрофата", посочи Псаки и припомни, че трябва да се почита паметта на жертвите.

"Дълбоко обезпокоени сме от това, че ползващите се с подкрепата на Русия сепаратисти отказват да предоставят на наблюдателите на ОССЕ безопасен и безпрепятствен достъп до мястото на падането на самолета", посочи Псаки и подчерта, че в петък наблюдателите са получили разрешение да прекарат само 75 минути на мястото, а в събота - по-малко от три часа.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ако се докаже, че украинските сепаратисти стоят зад свалянето на малайзийския самолет с 289 души на борда, то Русия ще трябва да бъде порицана заради това, че е дестабилизирала Украйна, предаде Ройтерс.

"Ако действително такъв е случаят, то тогава трябва да е ясно какво означава този случай - това е пряк резултат от руското дестабилизиране на суверенна държава, от руското нарушаване на нейната териториална цялост, от руската подкрепа за милициите на главорезите, от руското обучение и въоръжаване на тези милиции", написа Камерън в статия в британския в. "Сънди таймс", цитиран от БТА.

Камерън освен това отправи упреци към колегите си от ЕС за това, че са действали бавно срещу Кремъл.

"Доста дълго време имаше нежелание от прекалено много европейски страни да посрещнат последиците от случващото се в Източна Украйна", пише премиерът.

"Време е да покажем, че нашето влияние, нашата сила, нашите ресурси са от значение. Нашите икономики са силни и стават се по-силни, но понякога ние се държим все едно, че се нуждаем повече от Русия, отколкото тя се нуждае от нас", допълва Камерън.

Същевременно в статия в британския в. "Мейл он сънди" новият британски министър на отбраната Майкъл Фалън призова Русия да се махне от Украйна, предаде Ройтерс. Министърът припомни, че има палитра от други санкции срещу Русия, които могат да се използват след свалянето на малайзийския самолет.

"Ако Русия е основният виновник, то тогава ние можем да предприемем допълнителни действия срещу руснаците и да им дадем да разберат, че този род спонсоризирана война е напълно неприемлив", пише Фалън.

Още по темата

Вчера Великобритания заяви, че ЕС ще трябва да направи преоценка на подхода си към Русия заради доказателствата, че украински сепаратисти са свалили малайзийския самолет, в който имаше и 10 британци.

"Не знаем дали някои си е казал: "Нека да свалим граждански самолет, откъдето и да е той", но трябва да открием дали това е било така", пише Фалън в британското издание.

Австралийският премиер Тони Абът определи като напълно хаотична обстановката на мястото, на което се разби
малайзийският самолет с близо 300 души на борда, 28 от които австралийци, предаде Франс прес.

"Трудностите идват от това, че на мястото всичко е хаотично, тотално хаотично", каза Абът пред австралийската
телевизия Ей Би Си.

"Нещата, които обикновено се правят на място на самолетна катастрофа, тук не се правят. Няколко опита на наблюдатели да стигнат до мястото, на което падна самолетът, се провалиха, припомни Абът.

"Напълно неотложно е Австралия да направи всичко възможно, за да прибере телата, да се увери, че мястото е
запазено непокътнато, че се води истинско разследване там и че справедливостта ще бъде раздадена. Руснаците, както видяхме в последните 48 часа, опитват да си измият ръцете от всичко това. Но е невъзможно да си измият ръцете заради нещо, което стана на територия, контролирана от руснаци и предизвикано очевидно от хора, подкрепян от руснаци с въоръжение, вероятно доставено от руснаци", подчерта премиерът на Австралия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
БоСимеонов преди 9 години
Щатите си искат война...Това е.
161
0
 
1
 
! Отговори
Четящ свидетел преди 9 години
Тук е пълно с платени писачи,спонсорирани от руското посолство...20 кинта за коментар.Ако това излезе черва долни ,какво ще направите?Ще взривите България,*** такава?!
160
0
 
1
 
! Отговори
Пак Кольо преди 9 години
Имах предвид 176 и 177...
159
0
 
2
 
! Отговори
Кольо преди 9 години
До последните 2 коментара (и всички подобни):Пожелавам ви да прелетите ниско над Донецк. И ми се ще да ви видя как ще се появите оакани до ушите от другата страна...
158
1
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Ето сега на Путин ще му запари под ***. Досега той убиваше само украинци. Сега вече уби холандци, австралийци, малайзийци и други. Страшна съдба предстои на Русия и нейните терористи в Украйна. Светът вече е на крак и няма да търпи повече фашизма в Русия.
157
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалка картинка. Целият прогнил Запад се е впрегнал да "доказва" вината на руснаците. И как я доказва? Повтаряйки като мантра "руснаците са виновни, руснаците са виновни, руснаците са виновни". Достойни ученици на Гьобелс. Но светът поумня оттогава. Индия, Китай, Бразилия и Южна Африка отдавна вече не са колонии и ще им ядете попарата все повече и повече. А вековната ви мечта - да сринете Русия - така и няма да я видите осъществена.
156
2
 
7
 
! Отговори
2222 преди 9 години
СПОМНЯМ СИ КАК ЕДНО ВРЕМЕ ПИСАХА СЛЕД СЪБИТИЯТА В БЕСЛАН, ЧЕ CNN ИЗПОЛЗВАЛИ РАЗЛИЧНИ СТАТИСТИ-АРТИСТИ ЗА РЕПОРТАЖИТЕ СИ ЗА НУЖДИТЕ НА АМЕРИКАНСКАТА МЕДИЙНА ПРОПАГАНДА СРЕЩУ РУСИЯ И ГИ БЯХА ПОКАЗАЛИ НАГЛЕДНО КОИ СА. ИНТЕРЕСНО КАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА СЕГА ИМА УКРАЙНА? СИГУРНО ГРАВИТАЦИЯТА НА ЛУНАТА Е ВИНОВНА?КЪДЕ СА ПОКАЗАНИЯТА НА ДЕЖУРНИТЕ ТОГАВА УКРАИНСКИ ДИСПЕЧЕРИ, ЗАЩО НЕ ДАДАТ ТАКИВА ПРЕД МЕСТНИТЕ МЕДИИ?И САМОЛЕТЪТ НАРОЧНО Е СВАЛЕН ОТ ЩАТИТЕ И ТО ТОЧНО В РАЙОН, КОНТРОЛИРАН ОТ РУСНАЦИТЕ.
155
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До светлото бъдеще I TE SA VKARALI RAKETITE ZA DA SVALIAT TOZI SAMOLET I POSLE SA SI GI VARNALI OBRATNO. PALEN GLUPAK ,POVTARIAM PALEN GLUPAK
154
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и през февруари 1990 г., по време на преговорите за обединението на Германия, Западът обещава на СССР, че НАТО няма да се разширява на изток. Да ама не.
153
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самолета е свален от украинските военни то е повече от ясно. Те са единствените които имат интерес от това. За къв *** им е на бунтовници да свалят граждански самолет??? Кристално ясен случай за мен тва не са нови номера вижте историята как почват войните в 20 век.
152
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна, щом не може да подсигури достъп до мястото на инцидента, да не беше променяла курса на самолета!!!! Щом са определили коридора да е от там, НОСЯТ ЦЯЛАТА ВИНА И ОТГОВОРНОСТ!!!! Нямат право сега да говорят, че имало терористи, Робинхудовци и т. н!!Порошенко не иска дори да преговаря с опълченците, а иска достъп??????????? Смешно е!!! Най- сигурното нещо досега е, сваляне на пътнически самолет за втори път над Украйна!!! Няма друга такава държава!!!!)))
151
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи украинците още от петък разполагат с черната кутия, но и в неделя тръбят, че никой няма достъп до района, заварден от опълчението....
150
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже, е как може американските пиеси да са толкова плоски. В обкръжен и контролиран от бунтовниците район, украински войници намират черната кутия, а Ройтерс вече е готов и с кадрите : )
149
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинските манипулатори пак се мъчат чрез монтирани записи да правят внушения вместо да позволят на международните експерти по най-бързият начин да достигнат до местопроизшествието те ги бавят вече трети ден за да твърдят след това че опълченците били прикрили доказателствата за въображаемата им вина.
148
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До светлото бъдещеОт къде научи тези "истини" Може би на "гей парада" предварително ти ги съобщи американската посланичка ?Не й вярвай.Те така лъгаха за Виетнам, Ирак ,Сирия , Либия .И още много други.Жалко за избитите невинни хора. Жалко за Украйна. Унищожиха я.
147
12
 
7
 
! Отговори
светлото бъдеще преди 9 години
Съединените щати имат потвърждение, че Русия е предоставила зенитни ракетни комплекси на сепаратистите в Източна Украйна и че е имало опити те да бъдат върнати обратно през границата на руска територия след свалянето в четвъртък на пътническия самолет на Malaysia Airlines.========================================Сега вече рашистката *** ще бъде разкована от санкции !
146
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИдеалистНай-малко Русия иска ескалация ня напрежението в Украйна.-------напротив най-много те искат да има
145
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименкато гледам какво се случва там нещо не вярвам в Освобождението 1878 по вероятно окупация на България да е било------много ясно ,не знам за какво освобождебие говорят някой ***. били сме колония на *** и още сме
144
9
 
30
 
! Отговори
Темида преди 9 години
А, ако не е дело на Русия кой ще поеме отговорност? Това не се споменава, защото предварително е планирано да е виновна Русия. Нито на Украйна е за първи път да сваля чужд самолет и да се ош умолява, нито на САЩ да прилагат сценарии със самолети - убийци, нито е сефте за Малайзия да й изчезват самолети...
143
2
 
13
 
! Отговори
истина преди 9 години
eeee,тази Псаки до кога ще льжиии