Украински санкции отварят вратата на "Южен поток"

Киев решава дали ще спре транзита на руски газ
Обновена: 12 авг 2014 13:10 | 12 авг 2014 10:49,
51
Украински санкции отварят вратата на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Украинските санкции срещу Русия, които предвиждат спиране на транзита на руски газ през територията на Украйна, могат да отворят вратата за „Южен поток”. Проектът може да бъде изтъргуван от „Газпром” за сметка на прекратения транзит, се казва в коментар на руското издание „Ведомости”.

Украинският парламент ще разгледа днес предложението на премиера Арсений Яценюк да бъде спрян транзитът на руски газ като санкция срещу Русия. Ако мярката бъде одобрена, това не означава на всяка цена спиране на доставките за европейските потребители, посочва „Ведомости”.

Преносът може да извършват европейски компании, които не попадат в списъка с украинските санкции. В момента руската „Газпром” е собственик на природния газ, който се транспортира през газопреносната мрежа на Украйна и доставя до европейските потребители.

Още по темата
Идеята е европейските компании да могат да сключат договор за доставка от входната точка на газопреносната мрежа на руско-украинската граница, т.е. Русия да продава природния газ на границата си с Украйна. Така европейските компании сами ще транспортират суровината до своите държави, плащайки транзитните такси за пренос на суровината през украинската газопреносна мрежа.

Новата схема ще позволи и на Украйна да не купува природен газ директно от Русия, а от някоя европейска компания, която купува газ на границата. В момента Украйна купува газ от германската RWE и получава суровината чрез реверсивните връзки с Полша и Унгария. От септември Киев планира да купува газ и от Словакия, което обаче може да се приеме като реекспорт на руския газ. „Газпром” вече се закани да не допусне такова действие.

Всъщност газовият гигант все още не е коментирал приема ли новата схема за транзита на руски газ към Европа. Зам.-директорът на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия Алексей Гривач коментира, че компанията едва ли ще се съгласи на този вариант.

Според експерта обаче схемата може да отвори вратата на „Южен поток”. „Ако „Газпром” се съгласи на това, то компанията може да поиска от Европа гаранции, че няма да възпрепятства строителството на „Южен поток”, коментира Гривач.

През 2013 г. „Газпром” е доставил в Европа през Украйна 86 млрд. куб. метра газ. Това е около половината от износа на Русия към Украйна и към 20% от цялото потребление на газ на Стария континент.

Алтернативните маршрути, които заобикалят Украйна, към този момент не са достатъчни. Дори и „Южен поток” да бъде изграден, количествата пак няма да бъдат достатъчни, за да бъде прескочена Украйна. Пълният капацитет на газопровода е 63 млрд. куб. метра газ годишно.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Вижте още във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само че от къде ще минава Южния Поток . България ще я изритат , както украйна !
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците досега живееха от далавери ! Даже и като преносители на Газ. С тези санкции ( дето не са техни ) си бият дуспата и ги изолират от транзитната търговия с газ !Обаче запада си е служил хора-предатели и от това държава не става повече !
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинското Яйце го обяздиха здраво !От тук нататък тоя и за Украйна не работи.Е това Америка искаше , преразпределение на Газта на границата на Русия с Украйна .( няма вече украйна там ще бъде прекупвача ??
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕвропеецКАТО СЕ СЪБУДИШ, ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ КРАКАТА ТИ СА В КОНТАКТА?
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахахахахахат.е ще сложат прекупвач между тях и руснаците.хахахахахахаще им поевтинее газта така да знаят. ще плещат двойно и тройно *** ***
40
3
 
15
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Според канадския журналист Geoffrey West самолети на украинските ВВС излитат и зареждат гориво и муниций от румънската база на НАТО,МК.Не значи ли това,че НАТО вече е в конфликта?
39
0
 
7
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До maxsimos... ами като махнем Румъния, даже и Словакия се интересува от това, ЮП да се строи...
38
1
 
7
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Според руски експерт спирането на транзита ще засегне Словакия-98%,България-92%,Унгария,Австрия-49%,Румъния-27%
37
1
 
9
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
... има нещо гнило в Украйна. Значи сега Газпром плаща транзитни такси за пренос на газ... от сега, Газпром ще си продава газа на границата и то забележете- не на Украйна, а на чужди компании, които пък щели да си плащат такси за транзит... ама на себе си, защото им подаряват 50% от мрежата... Яйцето е глупав или продажен... или и двете.
36
1
 
15
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
вече е гласувано в хутавската фашистка рада за спиране на транзита на руски енергоносители. честита самоподписана смъртна присъда.
35
0
 
5
 
! Отговори
и преди казвах преди 9 години
чий таен коз е тов.порошенко,защото всички *** *** крещят,че е човек на запада...сега се потвърждава правотата на тезата ми и сложната игра,която развързва ръцете на русия за южен поток...б.г.овцете,които не могат да мислят,да си одат у кошарата,там дето ги навря т.н.*** съюз..
34
1
 
11
 
! Отговори
мунчо преди 9 години
ТОЗИ "ЯЙЦЕТО" Е ГОЛЯМ НАИВНИК - ПО ТОЧНО ***-- ДА СИ ЧУЛ НЯКЪДЕ МАЛКАТА РИБА ДА ИЗЯЖДА ГОЛЯМАТА ИЛИ БОГАТИЯ ДА Е ПОКАНИЛ БЕДНИЯ НА ТРАПЕЗАТА СИ....ЧЕТЕТЕ МАРКС , ЕНГЕЛС ,ЛЕНИН....
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА А,ЮЖЕН ПОТОК ЩЕ ГО ИМА САМО , ЧЕ ПРЕЗ ТУРЦИЯ,А НЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ. И БЕЛЕНЕ ще БЪДЕ в ТУРЦИЯ т.е ЩЕ КУПУВАМЕ ВСИЧКО ОТТАМ
32
0
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Зима иде,господа....Опичайте си акъла.
31
6
 
6
 
! Отговори
до коментар 30 преди 9 години
Когато години,години с войнствен тон са промивали мозъци на хора затворени в клетка,когато са били разпъвани на кръст англо-американските империалисти и гнилия капитализъм,когато години ,години е издигана в култ КПСС,без, чиято помощ не може да се построи светлия социализъм,радва ме мисълта,че вече има толкова осъзнати хора,които мислят със собствените си глави.Но има още много, за да премахнем капаците от очите.
30
1
 
26
 
! Отговори
храни куче да те лае преди 9 години
европа, уж, защитава украйна! дава им много, а украйна от благодарност ще им спре доставката на газ! супер!
29
1
 
26
 
! Отговори
морски преди 9 години
Русия пак ще се смее последна.
28
0
 
24
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
До задачкаОтносно анекса си научи урока, а доколко "коректно" е транзитирала газ досега Украйна, говори газовата криза преди само няколко години...
27
29
 
3
 
! Отговори
задачка преди 9 години
Украйна транзитира руски газ десетки години коректно и за благодарност путин им анексира крим и ги въвлече в гражданска война.Какво ще стане с нашата родина когато започнем да транзитираме руския газ който минава през Украйна?
26
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Договорът с Южен поток трябва да се преразгледа и коригира, според мене в този вид е неизгоден за България.