Путин със сигнал към Запада: Русия няма да воюва с Украйна

Той нямал интерес от такава война, пише руско издание
Обновена: 15 авг 2014 09:03 | 15 авг 2014 09:03,
213
Путин със сигнал към Запада: Русия няма да воюва с Украйна
Владимир Путин. Снимка: БТА

Руският печат коментира срещата на президента Владимир Путин с депутати от Държавната дума вчера в Ялта. Към Запада бе отправен ясен сигнал: Русия няма да воюва с Украйна и няма интерес от такава война, пише "Независимая газета".

"Изборът на място за изявлението на Путин - Ялта, обаче цели да подчертае: безполезно е да се повдига въпросът за Крим", добавя вестникът.

Той откроява две основни тези в думите на Путин. Президентът отправи послание, че позицията на Русия по присъединяването на Крим няма да бъде преразгледана независимо от условията. Путин съобщи, че е одобрил програма за създаване и развитие на военна групировка на полуострова.

Още по темата
Втората теза произтича от първата, посочва изданието. "Путин постоянно съпровождаше изявленията си с уговорки, един вид успокояваше Запада, приканваше да бъде правилно разбран", отбелязва "Независимая газета" и цитира коментар на държавния глава към собствените му думи за оръжейната програма на Русия:

"Това не е панацея. Не се каним като някои хора да обикаляме из цял свят с бръснач в ръката и да размахваме този бръснач".

Путин не изключи възможността Русия да отхвърли юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека, но успокоително добави, че в момента въпросът не е на дневен ред.

Създаваше се впечатлението, че Путин прескача парламентаристите и разговаря със Запада директно - както се обръща обикновено към народа, представяйки поредното си послание пред Федералното събрание и губернаторите. Освен това миролюбието на Путин бе проявено от позиция на силата, твърди всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Путин показва, че изострянето на отношенията със Запада не е по инициатива на Москва, смята политологът Михаил Ремизов. И президентът е прав, заявява той. Според него "жизненоважните интереси на държавите, въвели санкции срещу Москва, не бяха засегнати ни най-малко".

Кремъл е избягвал и ще избягва директна военна намеса в ситуацията в Югоизточна Украйна - ето основното послание на Путин към световната общност, смята експертът. Той обаче не е убеден, че конфронтацията между Русия и Запада ще приключи бързо.

Миролюбивата риторика на политиците според него е знак, че не бива да се очаква розово бъдеще.

Интригата около мястото, където да влезе в Украйна колоната с руска хуманитарна помощ, наближава своя край, твърди "РБК Дейли".

Според вестника пратеният от Москва конвой - близо 280 камиона, е спрял близо до ГКПП Изварино, контролиран от проруските сепаратисти в т. нар. Луганска народна република.

Украинският военен експерт Алексей Арестович предполага, че колоната ще мине границата там, а не както е договорено с Киев - през ГКПП в Харковска област.

Властите в Украйна заявиха, че руските помощи може да влязат в страната само под егидата на международни организации като ОССЕ и Червения кръст. Андрий Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана, обеща, че руската колона ще бъде блокирана "с всички налични сили", ако не бъде проверена от украинските граничари и митничари.

Киев няма войски край Изварино и при това положение може да спре колоната само с въздушни удари, но ще срещне отпор от руската ПВО, обяснява Арестович. Освен това след четиримесечния конфликт "не е останало много нещо" от военната авиация на Украйна, забелязва руският му колега Александър Храмчихин.

След влизане на колоната в Украйна се очаква върху нея "да въздейства някак" или армията на Киев, или сепаратистите. Така Русия ще получи повод да заяви, че Украйна не може да осигури хуманитарния конвой и да вкара в страната миротворци, пише вестникът.

Храмчихин прогнозира поредния скандал, но според него не е много вероятно студената война да премине в гореща.

Ситуацията с 50-те хиляди бежанци от Украйна в южноруската Ростовска област стигна критично ниво. Според вицегубернатора Сергей Бондарев населението вече роптае, информира "Комерсант" и цитира обръщение на местни жители: "Какво толкова ги обгрижвате? За нашите деца не ви боли чак дотам".

Междувременно бежанците в пунктовете за временно настаняване "се карат помежду си, все по-недоволни от условията", заявил Бондарев. По думите му в бежанските лагери "действат провокатори" и в град Черкаси вече имало демонстрация.

Андрей Бабушкин, оглавяващ руския президентски съвет по човешките права, вижда причината за митингите другаде. Хиляди бежанци не могат да получат временно убежище заради "проблеми с бюрократичната машина", при все че кабинетът разпореди документите да се разглеждат за по три дни, казва той.

Ако киевските сили "щурмуват Донецк, до септември през границата с Русия ще минат още 500 хил. до един милион души, тогава ще се удавим", цитира изданието Георгий Фьодоров от руската Обществена палата.

В предградията на сепаратистката крепост Донецк продължават ожесточени боеве, напомня "Московский комсомолец".

Според слухове украинските силови структури се канят да нанесат през уикенда основния си удар срещу Донецк и съседния град Горловка. Хуманитарната катастрофа в региона междувременно се изостря.

"Свърши храната в града, ядем туршии, каквито намерим по мазетата. Чакаме с надежда хуманитарна помощ, инак сме заникъде", казва Людмила, жителка на Шахтьорск.

По данни на ООН са разрушени вече 60 на сто от жилищата в зоната на бойните действия, добавя "Московский комсомолец".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво искат украинците да си унищожат населението ли,.... разбира се че някой трябва да реагира и руснаците го правят така както трябва, браво, без бомбандиране или както Обама казва с мека сила
27
1
 
21
 
! Отговори
ЕвроGAY преди 9 години
Алооо Кока Кола,Мак Доналдс,Дюнер кебап леко ще се задавите от плювните си.Ще си счупите клавиатурите от яд и злоба като видите снимка на Путин бре.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zashto nito edna mediq ve4e ne spomenava nishto za svaleniq samolet ????? kakvo stana amerikanski lainometi nali beshe rusiq tazi koqto svali samoleta ili se laja .Palni ologrfeni kato praden Obongo i vsi4ki se nasirate ot kef
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
другари ***. вземайте си редовно хапчетата.
24
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До русофил.Ти си предател *** като всички русофили.
23
9
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Лъжлив славяноубиец!
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецПак ли ти *** ***........
21
9
 
20
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА преди 9 години
Както винаги--конкретни и точни исказвания на Путин.Реални неща и без демагогии--право куме в очи....Ето затова все повече хора симпатизират на Русия.....Защото винаги има конкретика и факти в исказването на Путин.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
abe kade e OBONGO kadeto vsi4ki mu se radvate .kade e Obama primata da kaje Rusiq svali samoleta
19
15
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
"...Кремъл е избягвал и ще избягва директна военна намеса в ситуацията в Югоизточна Украйна - ето основното послание на Путин към световната общност, смята експертът...." Но за индирректна намеса- като изпращане на банди, зелени човечета, руски военни без опознавателни знаци, нищо не се говори;) А путин знае отлично, че изпращането на такива "формирования" от рф в Украйна Е АГРЕСИЯ- съгласно резолюция 3314 на ООН от 1972г., чл.3 буква"g". Какво да се очаква от юрист -ренегат/ путин/- само ЛЪЖИ!
18
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, как се става РУСОФИЛ без да знаеш руски и да си стъпвал в Русия?!(това да говориш на български с "руски окончания" не се зачита)Нещо сте се объркали бе хора..не сте русофили. Просто дядо ви комунист е казал на татко ви комунист, да каже на синчето си комунист, че ако дийде Америка на власт - ще му спрат партизанската военна пенсийка от 700лв.
17
20
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 15- Ако русофилите са от мъжки пол, единственото нормаално заключение е , че са ....гейове. Няма как другояче да се нарекат лицата от мъжки пол, влюбени в лице от същият пол/ путин/:) Не случайно никой от тях не споменава, че има жена и/или деца :)
16
7
 
8
 
! Отговори
Путин: преди 9 години
Я ХОЧУ МИР......ВЕСЬ МИР !
15
1
 
8
 
! Отговори
**** преди 9 години
До-13 Това обижда ли те,а как ти звучи тогава,не народ а ***,това са го казали за нас преди 100 години,наши българи.
14
13
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До **** "...финланският премиер на среща с путин в сочи,и се моли на русия да им изкупува стоката,.."Но Финландия няма нищо против натовски войски да пребивават на нейна територия, въпреки, че не е член на нато. И това е с цел ЗАЩИТА на финландският суверенитет и териториална цялост!
13
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съдейки по коментарите, в България все още има останали сороиди, хубавото е, че като чуят за Вова Путин, почват да пикаят газ!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA BE KAKVO stana sas zapizite zashto tapite NAGLI I GROZNI AMERIKANCI NE MRANKAT VE4E 4E RUSNACITE SVALIHA SAMOLETA SMQH
11
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофилчетата като видят тоя престъпник и се *** от кеф!*** то червената куха кратуна това може!
10
6
 
38
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 9 години
ХУБАВО Е ДА ЧЕТЕШ, ЧЕ ЗАПАДНИТЕ *** И БЪЛГАРСКИТЕ ИМ *** РУГАЯТ ВОЛОДЯТА ! ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ ДОБРЕ РАБОТИ ЗА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА СИ ! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ РУГАТНИ - ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ СВЪРШЕНА РАБОТА ОТ ПУТИН ! РУГАЙТЕ ! КЕФЯ СЕ !ТОВА НЕ Е ПРЕДАТЕЛЯ ГОРБАЧОВ И АЛКОХОЛИКА ЕЛЦИН ! РУГАЕНЕТО ДА ЗАПОЧНЕ СЕГА !!!
9
7
 
8
 
! Отговори
до **** преди 9 години
"нашите управници,които скапаният ни народ избира"След, като не се идентифицираш с народа ни и ни обиждаш и мразиш, незачитайки свободния избор и демокрацията, можеш сопкойно да си вдигнеш гащичките и да отидеш, където липсваш на някого. Съмнявам се, че има подобно място и някъде, някой ще те търпи, но моля те, напусни "скапаната" ни държава. За всички ще е по-добре.