Путин със сигнал към Запада: Русия няма да воюва с Украйна

Той нямал интерес от такава война, пише руско издание
Обновена: 15 авг 2014 09:03 | 15 авг 2014 09:03,
213
Путин със сигнал към Запада: Русия няма да воюва с Украйна
Владимир Путин. Снимка: БТА

Руският печат коментира срещата на президента Владимир Путин с депутати от Държавната дума вчера в Ялта. Към Запада бе отправен ясен сигнал: Русия няма да воюва с Украйна и няма интерес от такава война, пише "Независимая газета".

"Изборът на място за изявлението на Путин - Ялта, обаче цели да подчертае: безполезно е да се повдига въпросът за Крим", добавя вестникът.

Той откроява две основни тези в думите на Путин. Президентът отправи послание, че позицията на Русия по присъединяването на Крим няма да бъде преразгледана независимо от условията. Путин съобщи, че е одобрил програма за създаване и развитие на военна групировка на полуострова.

Още по темата
Втората теза произтича от първата, посочва изданието. "Путин постоянно съпровождаше изявленията си с уговорки, един вид успокояваше Запада, приканваше да бъде правилно разбран", отбелязва "Независимая газета" и цитира коментар на държавния глава към собствените му думи за оръжейната програма на Русия:

"Това не е панацея. Не се каним като някои хора да обикаляме из цял свят с бръснач в ръката и да размахваме този бръснач".

Путин не изключи възможността Русия да отхвърли юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека, но успокоително добави, че в момента въпросът не е на дневен ред.

Създаваше се впечатлението, че Путин прескача парламентаристите и разговаря със Запада директно - както се обръща обикновено към народа, представяйки поредното си послание пред Федералното събрание и губернаторите. Освен това миролюбието на Путин бе проявено от позиция на силата, твърди всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Путин показва, че изострянето на отношенията със Запада не е по инициатива на Москва, смята политологът Михаил Ремизов. И президентът е прав, заявява той. Според него "жизненоважните интереси на държавите, въвели санкции срещу Москва, не бяха засегнати ни най-малко".

Кремъл е избягвал и ще избягва директна военна намеса в ситуацията в Югоизточна Украйна - ето основното послание на Путин към световната общност, смята експертът. Той обаче не е убеден, че конфронтацията между Русия и Запада ще приключи бързо.

Миролюбивата риторика на политиците според него е знак, че не бива да се очаква розово бъдеще.

Интригата около мястото, където да влезе в Украйна колоната с руска хуманитарна помощ, наближава своя край, твърди "РБК Дейли".

Според вестника пратеният от Москва конвой - близо 280 камиона, е спрял близо до ГКПП Изварино, контролиран от проруските сепаратисти в т. нар. Луганска народна република.

Украинският военен експерт Алексей Арестович предполага, че колоната ще мине границата там, а не както е договорено с Киев - през ГКПП в Харковска област.

Властите в Украйна заявиха, че руските помощи може да влязат в страната само под егидата на международни организации като ОССЕ и Червения кръст. Андрий Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана, обеща, че руската колона ще бъде блокирана "с всички налични сили", ако не бъде проверена от украинските граничари и митничари.

Киев няма войски край Изварино и при това положение може да спре колоната само с въздушни удари, но ще срещне отпор от руската ПВО, обяснява Арестович. Освен това след четиримесечния конфликт "не е останало много нещо" от военната авиация на Украйна, забелязва руският му колега Александър Храмчихин.

След влизане на колоната в Украйна се очаква върху нея "да въздейства някак" или армията на Киев, или сепаратистите. Така Русия ще получи повод да заяви, че Украйна не може да осигури хуманитарния конвой и да вкара в страната миротворци, пише вестникът.

Храмчихин прогнозира поредния скандал, но според него не е много вероятно студената война да премине в гореща.

Ситуацията с 50-те хиляди бежанци от Украйна в южноруската Ростовска област стигна критично ниво. Според вицегубернатора Сергей Бондарев населението вече роптае, информира "Комерсант" и цитира обръщение на местни жители: "Какво толкова ги обгрижвате? За нашите деца не ви боли чак дотам".

Междувременно бежанците в пунктовете за временно настаняване "се карат помежду си, все по-недоволни от условията", заявил Бондарев. По думите му в бежанските лагери "действат провокатори" и в град Черкаси вече имало демонстрация.

Андрей Бабушкин, оглавяващ руския президентски съвет по човешките права, вижда причината за митингите другаде. Хиляди бежанци не могат да получат временно убежище заради "проблеми с бюрократичната машина", при все че кабинетът разпореди документите да се разглеждат за по три дни, казва той.

Ако киевските сили "щурмуват Донецк, до септември през границата с Русия ще минат още 500 хил. до един милион души, тогава ще се удавим", цитира изданието Георгий Фьодоров от руската Обществена палата.

В предградията на сепаратистката крепост Донецк продължават ожесточени боеве, напомня "Московский комсомолец".

Според слухове украинските силови структури се канят да нанесат през уикенда основния си удар срещу Донецк и съседния град Горловка. Хуманитарната катастрофа в региона междувременно се изостря.

"Свърши храната в града, ядем туршии, каквито намерим по мазетата. Чакаме с надежда хуманитарна помощ, инак сме заникъде", казва Людмила, жителка на Шахтьорск.

По данни на ООН са разрушени вече 60 на сто от жилищата в зоната на бойните действия, добавя "Московский комсомолец".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
4
 
! Отговори
мъжка дума преди 9 години
До Анонименмъжката дума на Путин-100% истина. Вярвайте!!!
147
0
 
5
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Днес е Голяма Богородица, и всички църкви в майка България са изпълнени с вярвящи християни, които по дефо славят и се молят на своята майка, а тя казва Библията е от народа Израелев - юдейка/еврейка, та въпросът ми е от какво ще се отречете от майка си или от вярата си? с какво украинците или руснаците са по-налко деца на майка си, нали и те са християни?
146
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ето как се прави етническо прочистване, всички руснаци ще се изнесат от Украйна, русия няма никакъв шанс за влияние в тези области, да тегли черта и да си увеличава ядрения арсенал, защото Нато ще се насади в Украйна и ще работи за разпада на Русия и завземането на ресурсите й. но това ще стане така или иначе, по един или друг начин.
145
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До русенецСАЩ и Англия имат договор с Украйна от 1994-а година да пазят териториалната им цялост в заманя на ядрените и оръжия. САЩ в частнот са длъжни да се намесят понеже имат подписан договор за това.
144
5
 
10
 
! Отговори
русенец преди 9 години
До софиянецКога ще спреш да ръсиш глупости? Ами давах тогава Донецк, Луганск и Крим да остават в Русия, щото всеки може да си направи референдум и да си избере държава. Не става така. Или спазваме правила или не роптаем, че някой друг не спазвал тия правила. В случая САЩ и ЕС не спазват никакви международни правила. Факт.
143
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 189Да бе той както си приказваше сладко и изведнъж хоп Крим отиде в Русия :) както нямаше войски там нали :)) изведнъж се появиха едни в униформи без знаци :) кои ли бяха ? :)
142
5
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
САМО АТАКА И РУСИЯ МОГАТ ДА СПРАТ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО САЩ И МАСОНСКОТО ЕС РЪКОВОДЕНО ОТ ИЛЮМИНАТИ РЕПТИЛИ КОИТО СА В ДОГОВОР С ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ОТ МАРС! ЗАЩО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ НИКОЙ НЕ Е СТЪПВАЛ ТАМ ОЩЕ ЗАЩОТО ИМ Е ЗАБРАНЕНО ОТ ГОСПДОАРИТЕ!
141
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
https://youtube/watch?v=QO2pKuM1IAghttps://youtube/watch?v=NYCKrxdcUTE#t=50
140
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин може да е властолюбив, но не е ***. Мислят си, че мисли като тях и ще го накарат да...Да...ама не!
139
6
 
36
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Гледах изказването на Путин в Интернет , много ми харесаха думите му : Русия няма намерение като някои държави да ходи с бръснач по света
138
17
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До ввв 186- Обидите Ви не ме касаят, защото съм хетеросексуална семейна жена, при това не съм русофил от мъжки пол, който е влюбен в лице от собственият си пол- путин и поради това има 100% вероятност да е гей: D
137
6
 
2
 
! Отговори
ввв преди 9 години
Предава се по линия на МАЙКАТА, а не на бащата.-----------------------------------к**а ми пенчо се предава по майчина линия , я си гледай работата майчин ********ст
136
18
 
10
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 136"...международното право не се спазва от сащ и ес, които наложиха санкции като заобиколиха ООН!.." бреее, ама Вие и юрист се извъдихте! Като е така, "колега"- дайте ми правното основание ,според което една държава- субект на международното право, НЯМА ПРАВО самостоятелно- без разрешението на ООН, да налага международно правни санкции за извършени международно правни нарушения от друга държава! Я си стойте при невежите руснаци- освен квазиюрист, друго от Вас не става!
135
8
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 182- "...А когато майката е еврейка то синът е....." евреин- абсолютно вярно. Предава се по линия на МАЙКАТА, а не на бащата. А сега да видим кой ще отрече тази ноторна истина....
134
27
 
12
 
! Отговори
xcb преди 9 години
На тоя плешив гарван, истинските му намерения стават ясни, като обърнете значението на казаното от него!! В смисъл думите му "Русия няма да воюва с Украйна" - да се разбират като :"Русия воюва с Украйна нелегално" !! *** рашански, в Империята управлявана от евреите Путин(майка еврейка), Ал. Милер, Роман Абрамович, Дмитрий Медведев и много други, властта определя появата на руско-еврейския фашизъм!!
133
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Владимир Владимирович Путин е син на Владимир Спиридонович Путин и Мария Ивановна Шелонова. А когато майката е еврейка то синът е.....
132
17
 
15
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Някой може ли да каже колко човека наброява армията на путин ??? Сериозна борба за мир е подела Москва в Украйна !!! Той и хитлер е защитавал сънародници в Судетия, след това и на други места !!! Путин може да спре тази касапница с един присвит азиатски поглед, обаче след това си заминава от царуването и той го знае !!! Това нещо започна конфликт, който ще вземе живота на много руснаци и украинци , а вината за смъртта им ще тежи на съвестта на това дребно диктаторче !!!
131
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ау у у какъв вой и писъци на умряло от въшките ***.Усещате ли какъв ви опира отзад А какво ви чака не сте и сънували в най-големите си кошмари
130
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин с типично комунистическа реторика. Той, че няма интерес от война с Украйна е ясно, защото тая война ще бъде наистина кратка и Русия ще остане само като географско понятие. Обаче има нескрит интерес към това да налива пари в гражданска война и опълчения. Крим разбира се също ще си върне статута, а и още територии ще се отцепят от Русия. За Русия и Путин няма полезен ход, ускоряват все повече по спиралата на разпада. Лесно е да се проследни верижната реакция.
129
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ситуацията за Путин не изглежда никак розова. Фалиралата му държава се пълни с гладни бежанци, собствения му народ негодува срещу извънредните грижи, които се полагат за тях. Магазините в Русия са вече празни, а няма и да се напълнят заради ембаргото. Помощите може да влязат до пункт контролиран от украинската армия и да се раздадат на украински граждани, ако са за "сепаратистите" - да бъдат бомбардирани в момента на получаване навътре в територията на Украйна...какво ще прави *** тогава?