Полша и Украйна не дадоха коридор на самолета на руския военен министър

Машината престоя в Словакия, впоследствие отлетя
Обновена: 29 авг 2014 21:54 | 29 авг 2014 20:02,
50
Полша и Украйна не дадоха коридор на самолета на руския военен министър
Сергей Шойгу Снимка: архив, Reuters

Самолетът на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, излетял от Братислава за Русия, се е върнал в словашката столица, след като Полша и Украйна не са го допуснали до своето въздушно пространство. Това потвърди вътрешното министерство на Словакия, цитирано от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Полша не е допуснала във въздушното си пространство самолета на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, защото по неизвестни причини статутът на полетът е бил променен от граждански на военен. Това заяви днес говорител на Полската агенция по въздухоплаване, цитиран от Ройтерс.

Впоследствие полетният план на руската машина бе променен от военен на граждански и тя получи разрешение да прелети над Полша. От руското посолство във Варшава потвърдиха, че самолетът вече е навлязъл в полското въздушно пространство, предадоха осведомителните агенции.

Първият вицепремиер на Русия Владимир Титов окачестви случилото се като "крещящо нарушение на нормите и етиката в междудържавните отношения". 

На път от Русия за Словакия самолетът на Шойгу е летял над Полша като граждански и е имал дипломатическо разрешение да се върне като граждански полет на "Аерофлот, казаха от полското въздухоплавателно ведомство. От оперативното командване на Полската войска допълниха, че за прелитане на чужд военен самолет над Полша се иска разрешение 72 часа предварително.

Сергей Шойгу е пребивавал днес в словашкия град Банска Бистрица за участие в церемония по случай 70-годишнината от антинацистко въстание. Съобщено бе, че с отлитането на самолета му от Братислава Полша и Украйна са му отказали коридор за прелитане до Русия и машината е кацнала обратно в словашката столица.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
30
 
! Отговори
do 20 преди 9 години
тъпчо, само ти ли не разбра, че малайзийския самолет не е свален от руснаците....
9
36
 
7
 
! Отговори
From Germany преди 9 години
Да го бяха пуснали и после да го гръмнат, както мужиците направиха сториха с малоазийския самолет. И щяха да сторят едно ГОЛЯМО ДОБРО за целия цивилизован свят - един злодей и престъпник по-малко
8
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доналд Туск го очаква светло бъдеще в посолството на Полша в САЩ, щото иначе няма къде другаде да се скрие после.
7
6
 
24
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
Мдаа, поляците зорлем се врят между шамарите.Ако изберат и Туск за Председател на евро-комисията ни е в кърпа вързана война са руснаците.
6
4
 
11
 
! Отговори
jan преди 9 години
до 7Аз съм за равноправие и затова на всеки ще съдействам както трябва:-един ще ОДИ СЕЙ райграс пред паметника на съветската армия-странджата ще го назнача войвода на ветераните БПФК-бранника ще го препоръчам за охранител на околовръстното-onz ще го оставя само да цъка с език
5
3
 
5
 
! Отговори
Испански диспечер преди 9 години
Нещо въздушните коридори се объркаха.Аз работя навсякъде и в Киев и във Варшава,само се обадете ако му потрябвам на някой за някоя измищльотина!
4
4
 
16
 
! Отговори
jan преди 9 години
До Анонимен 4Качвай се на палмата да събирате кокос с братчеда - банана.
3
12
 
38
 
! Отговори
jan преди 9 години
Поляците пак плачат да си ги разделят Германия и Русия.
2
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полша ще продължава да си яде доматите и прасковите май и догодина :)
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полша е дала разрешение преди малко, Фокус съобщи. Излишни разправии някакви, според мен. И без това е напечена ситуацията.