Украйна пожела членство в НАТО

Яценюк: Страната има нужда от „практическа помощ“ от алианса
29 авг 2014 15:40, Бойчо Попов
146
Украйна пожела членство в НАТО
Снимка: Ройтерс

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви в петък, че ръководеното от него правителство ще поиска от парламента разрешение за прекратяване на неутралитета на Украйна и присъединяване към НАТО, съобщиха Ройтерс и BBC.

„Правителството на Украйна ще внесе за разглеждане в парламента закон за отменяне на неутралния статут на Украинската държава и възстановяване на курса към членство в НАТО“, заяви Яценюк, цитиран от агенцията.

"Обръщаме се към президента на Украйна с молба да постави този законопроект начело на дневния ред, а украинският парламент да го разгледа незабавно", добави Яценюк.  

Ако бъде приет, законопроектът ще забрани на Украйна да вземе решение за членство в "каквито и да е други икономически, политически или други съюзи", които биха попречили на страната да се присъедини към Европейския съюз, каза още премиерът.

"След приемането на този закон ще бъде забранено членството както в Митническия, така и в Евразийския съюз, както и във всички подобни съюзи, които по своята същност не представляват нищо друго, освен възстановяване на Съветския съюз от Руския", каза още премиерът.

Украйна има нужда от „практическа помощ“ от НАТО и очаква такова решение да бъде взето още през уикенда, добавя министър-председателя по време на заседание на кабинета.

От своя страна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че напълно уважава решенията на Украйна, които се отнасят до сигурността на страната и избора на съюзи, в които да участва.

Припомняме, че проруските бойци влязоха в югоизточния украински град Новоазовск. НАТО, Киев и Вашингтон твърдят, че сепаратистите са подкрепени от руски военни и военна техника, докато Москва отрича да е изпращала военни части в региона. Лидерът на Донецката народна република обаче призна, че в редиците на бойците има руснаци, но ги определи като доброволци, а не военнослужещи.

Междувременно Финландия и Швеция решиха да подпишат споразумение с Организацията на Северноатлантическия договор, което ще даде възможност на блока да разположи свои войски на техните територии. Страните ще бъдат свободни да решават в каква степен да си сътрудничат с НАТО. 

Още новини за кризата в Украйна четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обама е заявил пред Пентагона че ще изчака още малко джуджето Путин да му се катери по стеблото и ще му шибне една томахавка през прозореца на *** Кремъл
91
2
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
ще стане крайната член, точно колкото и ще членува в ЕС... нищо де, на Майдан 3.0 яценюка може да го бесят на пилон с флаг на натото отгоре:-)
90
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На кой му пука за евреина-талмудист Путин
89
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
(Западна) Украйна пожела членство в НАТОхахахах
88
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То докато влезете в НАТО половината ви армия ще е преминала на руска страна, дарявайки техниката си на опълченците хахахха
87
16
 
8
 
! Отговори
ГладоМор от СтаЛин преди 9 години
В момента *** смрадлива Раша, се "управлява" от ЮДЕИ!! Вова Путин, Медвежонката Митя, Ал. Милер--Газъ, Р. Абрамович-чуКОТКА, А. Сечин-мяча ..... и так далее. Та айде моля, някви неграмотни русофили да внимават като определят президента на Украйна като евреин.Порошенко дори може да е с български произход, понеже фамилията му е от Болград-а това е град с предимно етническо-българско население!! Така че разни *** да го наричат евреин е просто тъпо!! Нещастния русофил е неоплодена амеба!!
86
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Времето на хипофизното джудже изтича. Скоро ще седи в скута на Обама.
85
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разширяването на НАТО ще спре до Русия, после логично следва свиването обратно. :)
84
0
 
10
 
! Отговори
Утихнал преди 9 години
Еххехехее това лепкаво влечуго май взе да му става напечено
83
10
 
5
 
! Отговори
ehoo Европееца преди 9 години
Не на фашизма, свобода за народа-но не от Лисабон до Владивосток, а от Ростов на Дон до Владивосток! Там царува новата форма на фашизъм-"рашизма"!! НАчело с плешивия, дребен пророк Вова
82
1
 
5
 
! Отговори
Стоянов преди 9 години
До Анонимен 86Анонимний, не слагай думите в устата на нежив човек - не може да се защити и не е морално!
81
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пожелали са го фашистите начело на украйна - не украйнците
80
3
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 9 години
От Лисабон до Владивосток завинаги заедно не на фашизма свобода на народа
79
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Влезте в НАТО и като ви съкратят армията до един стадион хора, не бунтовниците, ами и група инвалиди ще е в състояние да ви пребие.
78
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 86/Народните деятели защо са влачили хомота 500 години, а не са се освободили сами. Ако не е бил дедо ти Иван и до ден днешен щеше да си клатиш феса и навеждаш назад на турския султан.
77
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фашистчетата вече се озраха тотално. И извънземни ще започнат да им се привиждат. Усеща се вече, че в най-скоро време ще гризнат дръвцето в Киев.
76
4
 
13
 
! Отговори
българин преди 9 години
манете тая олигфренска снимка на тая тиква
75
8
 
1
 
! Отговори
Донбасс-1 преди 9 години
До БранникДавай Браннико, всички почтени хора сме заедно с теб !
74
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския.Русчук, 1-й Март 1886 г.З.Стоянов
73
5
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Няма да има другой раз проблядской:)))