Украйна пожела членство в НАТО

Яценюк: Страната има нужда от „практическа помощ“ от алианса
29 авг 2014 15:40, Бойчо Попов
146
Украйна пожела членство в НАТО
Снимка: Ройтерс

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви в петък, че ръководеното от него правителство ще поиска от парламента разрешение за прекратяване на неутралитета на Украйна и присъединяване към НАТО, съобщиха Ройтерс и BBC.

„Правителството на Украйна ще внесе за разглеждане в парламента закон за отменяне на неутралния статут на Украинската държава и възстановяване на курса към членство в НАТО“, заяви Яценюк, цитиран от агенцията.

"Обръщаме се към президента на Украйна с молба да постави този законопроект начело на дневния ред, а украинският парламент да го разгледа незабавно", добави Яценюк.  

Ако бъде приет, законопроектът ще забрани на Украйна да вземе решение за членство в "каквито и да е други икономически, политически или други съюзи", които биха попречили на страната да се присъедини към Европейския съюз, каза още премиерът.

"След приемането на този закон ще бъде забранено членството както в Митническия, така и в Евразийския съюз, както и във всички подобни съюзи, които по своята същност не представляват нищо друго, освен възстановяване на Съветския съюз от Руския", каза още премиерът.

Украйна има нужда от „практическа помощ“ от НАТО и очаква такова решение да бъде взето още през уикенда, добавя министър-председателя по време на заседание на кабинета.

От своя страна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че напълно уважава решенията на Украйна, които се отнасят до сигурността на страната и избора на съюзи, в които да участва.

Припомняме, че проруските бойци влязоха в югоизточния украински град Новоазовск. НАТО, Киев и Вашингтон твърдят, че сепаратистите са подкрепени от руски военни и военна техника, докато Москва отрича да е изпращала военни части в региона. Лидерът на Донецката народна република обаче призна, че в редиците на бойците има руснаци, но ги определи като доброволци, а не военнослужещи.

Междувременно Финландия и Швеция решиха да подпишат споразумение с Организацията на Северноатлантическия договор, което ще даде възможност на блока да разположи свои войски на техните територии. Страните ще бъдат свободни да решават в каква степен да си сътрудничат с НАТО. 

Още новини за кризата в Украйна четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бранники вързахме след като цъфнахме
71
5
 
9
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Докато Украйна влезе в НАТО няма да има такава държава! И днес има митинг в Киев срещу политиката на тоя евреин и Порошенко.
70
6
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
По- трошаща се таратайка от *** "автомобил" нема, ако не си съвсем изкуфял старец това, трябва да ти е ясно! Техника по полето е достатъчно, даже руската вече съвсем излезе от употреба, само най- малките фермери още ползват Булгари, Юмезе не съм виждал вече от години Я повтори за магазините, кво каза, че ти май не живееш в България, а в русия! Къде си видял празен магазин бе, я марш и провери:))))) И виж колите по улиците, трошки друг път
69
1
 
7
 
! Отговори
кончита преди 9 години
яйценюк обича бранник!всички обичаме бранник!!!!
68
3
 
12
 
! Отговори
681 преди 9 години
Това ми напомня за вица:Попитали Путин : "Ще влезне ли Русия в НАТО?"Путин отговорил: "Ще влезне,ако се наложи и до Брюксел ще стигне"
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВДВПравильно, ПУТЛЕРО-ФАШИЗМ НЕ ПРОЙДЕТ !!!!
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя на снимката е физически противен не само , като измислен политик-марионетка.
65
6
 
9
 
! Отговори
До 68 преди 9 години
А сега какво имаш бе, НИЩО. Няма текейсета - ядеш чужди пластмасови домати. Няма метесета, няма техника с която да обработваш, земята пустее. Пълно е със стари отрошляци от "еуропата", дето само висиш под нея да я ремонтираш - няма пари за сервиз. Магазини пълни със стоки, клиенти няма, стоят като музеи. Е, сега няма народен съд, сега има саморазправа, няма-няма гръмнат по някой "бизнесмен", пък той вземе, че избяга в ЮАР или на Майорка. С тел сега се ограждаме от сирийци и разни други бежанци.
64
6
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
73 Споко братчед рушки, Саур могила си е там нема да избега, сега вие я вардите, а ние ще ви поркаме на задна, и така докато се откажете, ако не ви хареса много разбира се! С иловайск е същата работа
63
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците са много *** народ и ги очакват още десетилетия мизерия и катастрофи. Не може да отхапеш ръката на този, който те храни или иначе казано сам да си отрежеш клона и после да викаш някой да те хване, че падаш. Направиха грешка, че тръгнаха да се откъсват от Русия. Трябва им балансирана политика предвид, че половината им население са руснаци и про-руски граждани.
62
14
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
69 Абе верно появих се, ама вас руските *** ви заварвам тука- денонощно тролене на смени- ИНФОРМАЦИОННА ВОЙНА води руската *** срещу Родината ми! На всеко нещо му идва края нали се сещаш?
61
3
 
19
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Украйна и сега си е във ОТАН, както и Грузия! Кви стандарти, кви пет лева, ний ко сме покрили? Я са скрий ве гейценюк, и почни и си овкуси вратовръзката!
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БранникПреди дни така пишешее и за Саур-могила и Иловайск , но им разпориха задниците на окраинските *** ,а ?
59
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 52 Опълченците се канеха че до края на май ще вземат и Крим, ама нещо се оказаха притиснати до руската граница. Нищо, сега като свърши "хуманитарната помощ" - пак ще се задъхат.
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, и бранника се появи, не е само ***. А то усещам нещо силно се разсмърдя. Боже, как може хората, вместо да изказват мнение, обиждат, леят кофи помия, злоба и черна завист. Завиждат на хората които смело защитават честа и достойнството си, жертват всичко, но не се покланят, не изменят на убежденията си за жълти стотинки или за 30 сребърника. Е, какво да направиш, ние в нашата държава не можем така. За Левски и идеите му се сещаме само на 19 февруари.
57
9
 
5
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
А защо трябва да ми харесва червено- руската чумна диктатура? Какво ни даде- текейсета, метесета, жугули на по 50 г. "дънки" панака, празни магазини и скотовски доходи?!!! А да не забравим "народен съд", десетки хиляди убити Българи, и конц лагери безброй, най- големия НРБ заградена от браттята ни от Европа с тел и мини...мое ли да ви ... м....а а?
56
6
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
И защо трябва да ми харесва "демокрацията" ??? Какво ни даде ? Бедност,пошлост,оскотяване ,несигурност и още много в този ред. И какво ми даде.?? Нещо стойностно,общочовешко.?? Терминал 2
55
3
 
0
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
59 хахахахха кво "потвърждаваш" бе дудук? кво потвърждаваш? Че е "обсаден" ли мухахахахах
54
0
 
5
 
! Отговори
L. преди 9 години
До БранникКо речи?
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Укроската администрация и всички слуги на еничарите в Киев, са се изнесли панически от града. Гузен негонен бяга.