Русия е готова на практически стъпки за деескалиране в Украйна

Москва е категорично против присъединяване на Украйна към НАТО
4 сеп 2014 12:37, Елка Василева
153
Русия е готова на практически стъпки за деескалиране в Украйна
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е готова на предприеме "практически стъпки" за деескалиране на кризата в Украйна съобразно предложения от президента Владимир Путин мирен план, предаде Ройтерс.

"Надяваме се, че предложенията на президента Путин ще бъдат чути, особено от Киев, Донецк и Луганск", каза Лавров на среща с председателя на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Илка Канерва.

Руският външен министър изрази мнение, че е необходимо ситуацията да бъде наблюдавана от ОССЕ и увери, че Владимир Путин лично полага огромни усилия, за да се намери решение и изход от ситуацията, съобщи агенция Интерфакс.

Още по темата

"В Украйна се води гражданска война, унищожава се мирно население. Югоизтокът е най-горещата точка, но не бива да забравяме и други части на страната, където също има проблеми, например с унгарците и румънците", допълни Лавров.

Той каза, че досега бяха издигнати достатъчно мирни инициативи, но властите в Киев, САЩ и ЕС, както смята Москва, не са заинтересовани от изпълнението на някои от договореностите.

На свой ред Илка Канерва заяви, че е пристигнал в Москва не да отправя призиви или да заема високомерна позиция, а за изработване на политическо решение. "Смятаме за необходимо да се пресече потокът от военни и оръжия през границата с Украйна и да се обърне внимание на хуманитарната ситуация", добави председателят на Парламентарната асамблея на ОССЕ.

По-късно, на среща с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, Сергей Лавров подчерта, че Русия е категорично против присъединяване на Украйна към НАТО и предупреди САЩ да не налагат волята си на бившата съветска република, предаде Ройтерс.

Руският външен министър заяви също, че "опитите да се сложи край на извънблоковия статут на Украйна ще подкопаят всички усилия за започване на диалог с цел гарантиране на националната сигурност".

"Някои от западните ни партньори, включително за съжаление най-влиятелният от тях - САЩ, искат ситуация, при която Америка да диктува волята си на всички. Но тази идея за изключителност, която президентът (Барак) Обама повтаря непрекъснато, няма да доведе до нищо добро", каза Лавров, цитиран от Ройтерс.

Генералният секретар на СЕ призова руските власти да използват влиянието си върху някои от страните в конфликта, за да може да се стигне до мирното му решаване. Той призова всички участници да спрат кръвопролитието и да успокоят риториката, за да се създадат условия за намиране на изход от ситуацията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До аналитикОще една позитанска смрадлива гнида Никакъв анлитик неси неграмотно ***,а просто обикновен аналлизач
109
1
 
1
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Анонимен представи си ,че колкото дрискаш -толкова и пърдиш ,каква смрад ще е около теб!
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинО о о , славянската тор пак изпълзя от тинятя и облива форума със словесната си диария
107
3
 
0
 
! Отговори
пенко преди 9 години
евреите ви взеха и Лас Вегас ! Холивуд еврейски и филмовата пропаганда е- както те решат!Същите създадоха условията за израстване на Исламските джихадисти -за да възпроизвеждат военната си промишленост,която е основополагаща на икономиката на САЩ .Щяха да атакуват Сирия с ракети ,а сега като пълни надупляци се извъртат ! Гнусна *** !
106
2
 
0
 
! Отговори
пенко преди 9 години
За ДЕМОКРАЦИЯТА : По общи схващания държавата Нов Израел на около 65 години е демократична / там имам прекрасни, за мен ,роднини/.В Израел има многопартийна система не репресират и не убиват собствените си граждани израилтяни !Те са истинските собственици на разбирането за демокрация чрез оръжие,войни и насилие ,смяна на непослушни правителства. САЩ са Гейтс, Зугърбърг и банкерите евреи-сори брити /ирландци, шотландци и др./ вие само избихте бизоните -за да унищожите индианците,а евреите...
105
1
 
3
 
! Отговори
тодоре преди 9 години
аз казах ли ти да си вземаш на време хапчетата ?
104
3
 
0
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
УКРАЙНА ИМАХ ПРЕДВИД ЕСТЕСТВЕНО.
103
4
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
ДО 120: АЗ ТИ КАЗВАМ КАКВО ЩЕ СТАНЕ-УРАЙНА Е МНОГО ПО-ВЕРОЯТНО ДА СЕ ДОРАЗПАДНЕ ОТКОЛКОТО ДА БЪДЕ ДОПУСНАТА ОТ РУСИЯ ДА ВЛЕЗЕ ВЪВ НАТО А ТИ СИ СВОБОДЕН ДА СИ МИСЛИШ КАКВОТО СИ ИСКАШ, НАЛИ УЖ Е ДЕМОКРАЦИЯ?
102
6
 
6
 
! Отговори
гост преди 9 години
Русия никой не я бръсне за слива повече! Да им приседне газа дано!
101
3
 
1
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До ментето: ,,ей тодоре взе ли си ап4етата ?''С ТОЗИ ВЪПРОС КЪМ РУСЛАНА СИМВОЛА НА ЕВРОМАЙДАНА, НЕ КЪМ МЕН! ПОТЪРСИ Й ВИДЕОТО И ИНТЕРВЮТО ОТ ДНЕС ЗА ДА ВИДИШ КАКВО КАЗВА ЧЕ СЕ СЛУЧВА ВЪВ ДОНБАС!
100
2
 
6
 
! Отговори
мужик с мнение преди 9 години
Пак Путин ви виновен, е*ати безнадеждните психопати сте!*******абе *** я прочети под заглавието какво пише - Москва е категорично против присъединяване на Украйна към НАТО .
99
3
 
6
 
! Отговори
Червонец преди 9 години
Който се съмнява в цензурата на западната и украинската журналистика да погледне пресконференцията на Руслана, известна като "символа на Майдана". След като се връща от пътуването си до Донбас тя казва на журналистите, че е прозряла истината, че няма руска агресия, а има гражданска война и украинците се избиват в угода на завзелите властта с преврат. Тя казва, че това е една нечистоплътна химия, манипулация, игра. Видео 6 мин.
98
0
 
4
 
! Отговори
до славянина преди 9 години
бро земи да ги фърлиш тея книги писани от другаря Т.Живков и премини в 21 век . щото не ти е на добре .
97
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин си е мутра, брат близнак на наш Бойко.Същите хора, които се захласват по него тука са гласували за Боко а в щатите за Буш младши.Единовластието никога не е довело до нещо хубаво в дългосрочен план.
96
0
 
2
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Ne samo Moskva e protiv. I bai vi Stamat e protiv! ;-)
95
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинТова, че се опитват да изкарат демокрацията *** дума си е чиста проба путинска пропагадна.Ми да не ви трябва демокрация, не сте дорасли дайте ми на мене цялата власт и живейте равни като нули във феодализъм .Щото реално това е строят на Путин. Един цар с 20тина боляри.
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 118 от славянинТе руснаците на Хителр дали му викат национал-социалист според тебе?Забавното е, че като избухва войната набързо за*ават говоренето комунизъум-фашизъм а вадят набързо поповете от лагерите изриват читалищата от църквите и започват "за православието, за златните кръстове, за свещенните икони... абе за русията бе!" Истината е, че на никой не му се е умирало в името на колхозите, опашките за хляб и масовите разстрели.
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 115 от славянинЗащото нямат договор с мосфилм да им излъчват продукциите.Като оная със тълпите щастливи кримски граждани дето след това бяха и протестиращи донецки такива.
92
2
 
2
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
Славянин, ако западната журналистика е под "цензура", в което се съмнявам откровено, то за руската какво да кажем? Там умират журналисти, заради словото си, вярвам, че сам им знаеш имената, и те ли са "фашисти"...Ако не ги знае, мога да ти ги кажа/ напиша, не е само Политковская, а за битите от путиновия режим да не говорим!
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 113 от славянинМай- не си се интересувал много от света в който живееш.Опитай само да наложиш политически дикатат над медия в нормална държава и гледай какво ще последва.