Лидерите на НАТО одобриха план за сили за бързо реагиране

Военните части са отговор на заплахата за агресия от Русия
98
Лидерите на НАТО одобриха план за сили за бързо реагиране
Андерс Фог Расмусен. Снимка: Ройтерс

Лидерите на НАТО одобриха План за готовност за действие, който предвижда създаването на сили за бързо реагиране, които ще могат да се разполагат в много кратки срокове, предадоха световните агенции, като цитираха генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен.

На срещата на върха в Нюпорт, Уелс, Расмусен поясни, че силите за бързо реагиране ще включат няколко хиляди военни от сухопътните сили, които ще могат да се разполагат бързо, до няколко дни, посочва Асошиейтед прес.

Генералният секретар поясни, че силите ще включват и сухопътни, и военноморски части.

Още по темата
Според Расмусен Планът за готовност за действие ще засили способността на Алианса за колективни действия.

Силите за бързо реагиране се създават, за да се отвърне на заплахата за агресия от Русия. Пред лидерите на НАТО Расмусен заяви, че всеки, който заплашва която и да е страна в НАТО, ще трябва да се изправи срещу целия Алианс.

Генералният секретар на НАТО посочи, че силите за бързо реагиране ще осигурят постоянно присъствие на НАТО в Източна Европа и добави, че страните от Алианса ще дават своя принос за тези сили на ротационен принцип, посочва АП.

Генералният секретар добави, че няма окончателно решение относно мястото, на което ще бъдат базирани тези сили. Той обаче добави, че Полша, балтийските страни и Румъния са изразили готовност на тяхна територия да бъде разположена базата на ударната група на тези сили, допълва ИТАР-ТАСС.

Инициативата по създаването на тези сили за бързо реагиране цели да успокои страните от бившия съветски блок, присъединили се към Алианса и притеснени от руските действия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Създаването на тези сили е ясно послание, че НАТО защитава всичките си съюзници по всяко време", увери Расмусен, цитиран от ДПА.

Британският премиер Дейвид Камерън вече заяви, че Великобритания иска да участва с 3500 военни в силите за бързо реагиране, припомня АП.

По повод на руските предупреждения относно евентуаления опит на Украйна да се присъедини към НАТО Расмусен заяви, че трети страни не могат да налагат вето по въпроса за политиката на разширяване на Алианса, предаде Ройтерс.

Относно Грузия генералният секретар на Алианса поясни, че лидерите на НАТО са се договорили за важни мерки за подпомагане на напредъка на страната към членство, предаде Ройтерс. Генералният секретар съобщи също, че страните от НАТО ще засилят сътрудничеството си при обмена на информация за чужди бойци, завръщащи се от близкоизточни страни, предаде Ройтерс.

Той подчерта, че НАТО има готовност да помогне бързо на Ирак да се справи със заплахата от "Ислямска държава", но добави, че иракското правителство засега не е отправило подобно искане, посочва АП.

Расмусен съобщи още, че според лидерите на НАТО мащабни кибератаки срещу някоя от страните членки могат да бъдат считани за атака срещу целия алианс, предаде Ройтерс. През 2007 г. серия от кибератаки парализираха голяма част от сайтовете на Естония и тогава бяха възприети като очевидна реакция на спора относно преместването на мемориал от съветската епоха, припомня агенцията. Тогава много западни експерти заподозряха, че зад атаките стои Кремъл, но Русия отрече тези обвинения.

Накрая Расмусен увери, че основополагащият договор Русия-НАТО остава в действие, предаде ИТАР-ТАСС. Договорът е от 1997 г. и установява отношенията между Алианса и Русия. В него двете страни заявяват, че повече няма да се смятат един друг за противници.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: НАТОУелс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
9
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Най накрая Пу Тиин да се сети че ще свърши като Кадафи.Ще се моли като император Никифор пред хан Крум. Да честитим на руските изменници празника.Преди 50 на днешната дата СССР обвява война на царство България и е окупира за трети път нашата Родина.
39
2
 
3
 
! Отговори
пас -и съм преди 9 години
малеее ако ва запукам с Птур Конкурса ще ва замоля да не квичите много....целя точно и приключвам бързо ,г-н ...а е как му беше името на оня *** с трабанта дето най-много рева да влезем в НАТО?...че за него ми е приказката...забравих му заглавието на него,на партията му и на крадеца кобурга:)
38
1
 
4
 
! Отговори
Razmusen преди 9 години
Ia, Rozko galta iako!
37
7
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
Браво на НАТО!
36
6
 
8
 
! Отговори
seira преди 9 години
До Анонимен 42:КОЙ ВИ ИЗЛЪГА, ЧЕ ВОЮВАЙКИ НА СТРАНАТА НА НАТО ОЗНАЧАВА ЗАЩИТА НА БЪЛГАРИЯ?!ВСЕКИ ЕДИН ВОЕНЕН БЛОК ИМА РЕСТРИКТИВНО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ОТДЕЛНИТЕ СТРАНИ - ЧЛЕНКИ. ТОВА Е ЕЛЕМЕНТ ОТ Т.НАР. "ЗАГУБА НА СУВЕРЕНИТЕТ".НЯКОИ ВОЕННИ ОБЕДИНЕНИЯ СА ДОПУСТИМИ ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ, КОНКРЕТНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА И ЗА КОНКРЕТНИ ЦЕЛИ.
35
3
 
7
 
! Отговори
До 44 преди 9 години
това, което си написал замисляш ли се над смисъла му?Това се отнася точно за твоите люимци американците.Какво толкова си се напънал да ги прославяш?Те от както са създадени като държава, на всеки 2 години съществуване, са правили по една грабителска война. От тогава и чак до днес.Аман от промити мозъци, безумни последователи на САЩ - тъпо,късопаметно необразовано племе. Така и не разбрахте че американците си гонят интереса и ни заробиха за 25 г и още грабят и рушат. *** *** мозък
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Расмусен, имам само един въпрос към тебе, Роската гълта ли?
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лидерите на НАТО одобриха план за сили за бързо реагиранеВоенните части са отговор на заплахата за агресия от Русия-----------Тия ненормалници сега следва да направят сили за бързо реагиране, в отговор на заплахата от агресия на Марсианци!Под вещата диргентска палка на Обама, неговите послушковци се развихриха да купуват оръжия и да строят бази - все пари отишли на вятъра, изтеглени от джоба на средния Европеец. За американците е ОК - продават си оръжието, лапкат парички...Но НАТО е за смях
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сили за бързо умиране ще правят.Тоя пияндурник чува ли се?Къде си тръгнал бе аланкоолу
31
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от комунизъм....тъпо късопаметно необразовано племе. Така и не разбрахте че "братушките" си гонят интереса и ни заробиха за 80 години и още грабят и рушат. *** *** мозъци....заслужавате *** в която са ви сложили.
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
фрог намусен е олицетворение на тъпотата и лицемерието.
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен36 ако воюваш на страната на НАТО...значи защитаваш България ,но ако искаш да ти помогнат и ти трябва да помагаш.Българският тарикат иска да е неутрален винаги и някой друг да воюва за него.
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България едва ли ще се включи в НАТО да се бие срещу Русия. Основна заплаха за България са Турция и Гърция и затова само ядрено оръжие и ракети може да спасят страната.
27
2
 
3
 
! Отговори
ужаси преди 9 години
Обава, Меркел и хер фон Борисов теглили жребий, кой да нападне Русия, който изтеглел дългата клечка щурмувал Кремъл. Обама изтеглил половин клечка, Меркел изтеглила една трета клечка, а хер фон Борисов изтеглил само главата на клечката.-Хер фон Борисов, възкликнала Меркел, ама как така само главата?- Ми така либе фрау Меркел, такъв ни е обичаят, само главата!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бай Иване, то и офицерите ни са като цялата държава бай Иване....нищо ново.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 32Хапче?
24
7
 
5
 
! Отговори
seira преди 9 години
До Анонимен 32:МАЙ СТЕ ЗАБРАВИЛИ "БРАТСКАТА ПОМОЩ" НА СТРАНИТЕ - ЧЛЕНКИ НА ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР?!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен15 не плачете по форумите ..ходете на избори,така се прави в цивилизованият свят
22
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До seira и къде точно го гледа та да го видя и аз..защото се говори следното:през 1990 г разкапаната от корупция ,некадърност и непосилни заеми комунистическа система рухна и ако не беше лошият запад и САЩ половината щяхме да умрем от глад като в Сев.Корея...
21
3
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Офицер от запаса съм, но на война срещу Русия няма да ходя! Да ходят Плевналиев и Бойко, като толкова им е акъла да се правим на мъже там, където други си ги мерят!