ЕС е готов да се откаже от нови санкции срещу Русия

Условието е прекратяването на огъня в Украйна да се спазва
325
ЕС е готов да се откаже от нови санкции срещу Русия
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да се откаже от новите санкции, които възнамерява да наложи на Русия, ако прекратяването на огъня в Украйна стане трайно и започнат мирни преговори за уреждане на конфликта, обяви днес президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от Франс прес.

"Забелязахме, че Русия винаги се съгласява трудно на сериозни преговори. Прекратяването на огъня е важна стъпка, но е само една стъпка", каза Ван Ромпой пред белгийската фламандскоезична обществена телевизия Ве Ер Те.

Още по темата

Президентът на ЕС припомни, че утре държавните ръководители на страните членки ще утвърдят официално поредния кръг санкции срещу Русия.

"Готови сме, ако прекратяването на огъня е трайно, и започнат мирни преговори, да се откажем от тези наказателни мерки", даде да се разбере същевременно той.

Ван Ромпой отчете няколкото инцидента, станали след влизането на прекратяването на огъня в сила в петък вечерта.

"Трябва да изчакаме малко, за да видим дали тези инциденти ще продължат или са изключения", отбеляза той.

Ван Ромпой увери, че руската икономика страда. Тя вече е в рецесия, до голяма степен заради санкциите, които й наложихме, допълни той.

Новите наказателни мерки срещу Русия, одобрени в петък от постоянните представители на страните членки, ограничават допълнително достъпа до капиталовите пазари, отбранителното оборудване, стоките с възможно двойно предназначение и чувствителни технологии, по-конкретно за добив на петрол и газ.

Те освен това разширяват списъка с физически лица, чиито активи под юрисдикцията на Европейския съюз ще бъдат замразени и на които ще бъде наложена забрана да влизат на територията на блока заради руската намеса в Украйна.

Русия предупреди вчера, че ще реагира, ако ЕС й наложи нови санкции. Една жена бе убита днес при стрелба в югоизточния украински град Мариупол - първата жертва в конфликта след прекратяването на огъня.

Междувременно Съединените щати, Италия, Норвегия и Полша опровергаха разпространено днес твърдение на съветник на украинския президент, че ще доставят оръжие на Украйна, предадоха световните агенции.

"САЩ не са предлагали "смъртоносно оръжие" на Украйна, за да й помогнат в борбата с проруските сепаратисти, заяви пред Ройтерс високопоставен американски представител, пожелал анонимност.

ИТАР-ТАСС цитира говорителя на норвежкото министерство на отбраната Ларс Йембле, според когото Осло няма намерение да изпраща оръжия на властите в Киев. Руската агенция, позоваваща се на италиански медии, добавя, че Италия ще достави на Украйна само оборудване и екипировка, включително бронирани жилетки и шлемове, но не и оръжия.

Говорителят на полското военнополитическо ведомство Яцек Сонта също опроверга твърденията на съветника на украинския президент Петро Порошенко Юрий Луценко, като отбеляза, че той вероятно има предвид "бъдещи планове".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До БУРЕВЕСТНИКОВМОЖЕШ ДА ПОПИТАШ И МОГА ДА ТИ ОТГОВОРЯ НО НЕ Е ЗЛЕ И САМ ДА ПОТЪРСИШ МАЛКО ИНФО ДАЖЕ И ОТ ЧИЧО СИ ,,ГУГЪЛ'' ЗАЩОТО ВСЕ ПАК ЗА РАЗЛИКА ОТ НЯКОИ ЕВРОТРОЛОВЕ КАТО ДРУЖКАТА МИ ,,ОДИ-СЕЙ И КОПАЙ'' АЗ НЕ СЪМ НА ЗАПЛАТА КЪМ САЙТА И АКО ТРЪГНА ДА ОБЯСНЯВАМ ПОДРОБНО ЩЕ ТРЯБВАТ ПОНЕ 12-15 КОМЕНТ/ПОСТА! ДАВАМ ТИ ДЖОКЕР ЧЕ Е ПРЕДЛАГАЛ НАШАТА ТЕРИТОРИЯ ДА СИ Я ПОДЕЛЯТ ДВЕ СЪСЕДНИ НАМ СТРАНИ И ИМА ДОСТА МЕМОАРИ НА ТАЗИ ТЕМА ОТ УЧАСТНИЦИ В ПАРИЖКАТА МИРНА КОНФЕРЕНЦИЯ.
193
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Водисе възрожденска античната свършва около 4 век НО това са терминология ще го чуем ВАСИЛЕВ дано е сериозен
192
0
 
3
 
! Отговори
БУРЕВЕСТНИКОВ преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ259МОЖЕ ЛИ САМО ДА ПОПИТАМ КАК ТОЧНО НЯМАШЕ ДА Я ИМА БГАКО НЕ СА БИЛИ ТОЯ ОТ АВАТАРА ТИ И ***,НЕЩО НЕ СЕ ВЪРЗВА,Я КАЖИ КАКВО ЩЕШЕ ДА СТАНЕ АКО НИ НЯМА,НЯКОЙТРЯБВАШЕ ДА Е НА НАШЕ МЯСТО,КОЙ ДА Е ГЪРЦИЯ Е СЪС САЩ И АНГЛИЯ/НЯМА КАК ДА И ДАДАТ НАША ТЕРИТОРИЯ.РУМЪНИЯ Е ПОБЕДЕНА И НЯМА КАК ДА Я ВЪЗНАГРАДЯТ С НОВИ ЗЕМИ,ЗАТОВАНЕ И ВРЪЩАМЕ ДОБРУЖА, ОСТАВА ЮГОСЛАВИЯ НОИ ТАМ ИМАНЕОПРЕДЕЛЕНОСТ,ЗАЩОТО АНГЛИЯ Е СНАБДЯВАЛА ТИТОС ОРЪЖИЯОТ ВЪЗДУХА И ТАМ ИМА АНГЛИЙСКИ ОФИЦЕРИ,Е НА КОЙ
191
0
 
1
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Анонимен: ,,то на вас комунистите само предатили ви се привиждат Няма доказателства че Българин е предал Левски слет тъпотията на онова полусръбско *** Общи просто турците са под тревога и за съжеление имат късмет.''ХАЙДЕ ДА НЕ СМЕ ОТ КОМУНИСТИТЕ ПИШИ СРЕД АТАКИСТИТЕ А ЗА ОСТАНАЛИТЕ НЕЩА НЯМА ДА СПОРЯ СЪС ТЕБ ЗАЩОТО ИМА ВЕРОЯТНОСТ И ДА СИ ПРАВ И ДА СЕ ИЗЛОЖА.ВАСИЛЕВ Е ЕКСПЕРТА ПО АНТИЧНАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ-КАТО СЕ СЪБУДИ ДА БЪДЕ ТАКА ЛЮБЕЗЕН ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ПО ТЕМАТА ЗА ЛЕВСКИ!
190
0
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До ШпиончевАБСОЛЮТНО СЪГЛАСЕН СЪМ СЪС ТЕБ НАЛИ ЗАТОВА ВИКАТ МЕЖДУНАРОДНИ УЧЕНИ ДА ГО ИЗСЛЕДВАТ?НО СНОЩИ МИНА 20 МЕТРОВ АСТЕРОИД ПОКРАЙ ЗЕМЯТА / ДЯДО БОЖЕ НЕ СПИРА ДА СИ ИГРАЕ НА НЕБЕСНИЯТ БИЛЯРД/ И ИМА СПЕКУЛАЦИИ ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА Е ОТКЪСНАЛА СЕ ЧАСТ ОТ НЕГО! И АЗ ЧЕТА ,,РИА-НОВОСТИ''- СПОКОЙНО!
189
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВто на вас комунистите само предатили ви се привиждат Няма доказателства че Българин е предал Левски слет тъпотията на онова полусръбско *** Общи просто турците са под тревога и за съжеление имат късмет
188
1
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До БУРЕВЕСТНИКОВРАДВАЙ СЕ ЧЕ СМЕ СЕ РАЗМИНАЛИ САМО СЪС ВРЕМЕННА ОКУПАЦИЯ ЗАЩОТО АКО Е БИЛ ПОСЛУШАН ВАШИЯТ ГУРУ-ЧЪРЧИЛ, ТО ТОГАВА: ,,ДЪРЖАВА НА ИМЕ БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВА''- НЕГОВ ЦИТАТ ОТ ПАРИЖКАТА МИРНА КОНФЕРЕНЦИЯ 29 ЮЛИ-15 ОКТОМВРИ 1946 ГОДИНА.ВИЖТЕ -,,КАК ЧЪРЧИЛ ПОДПИСА МИРНИЯТ ДОГОВОР ЗА БЪЛГАРИЯ В ПАРИЖ'' ОТ БЛИЦ И МНОГО НЕЩА ЩЕ ВИ СТАНАТ ПРЕДЕЛНО ЯСНИ ЗА ТОЗИ БЪЛГАРОФОБ И ЖИДОМАСОНСКИ СЛУГА!ТЪЙ ЧЕ СЪС ОСНОВНА ЗАСЛУГА ДНЕС ДА ИМА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ СА *** И ТОЗИ НА АВАТАРА МИ
187
0
 
4
 
! Отговори
Шпиончев преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ 255Няма100 % данни точно какво е причинило кратера и лекото земетресение в столицата на Никарагуа и по точно в е паднало до летището.На този етап никой със сигурност не може да каже какво се е случило.не се изключват никои версии за причината.Може и да скрият истината за да не става дипломатически скандал със голямия северен гигант от Америка.Може да е изпробвано космическо оръжие от фотонен тип възпроизведено от някой военен спътник , но никой няма да си признае .
186
1
 
4
 
! Отговори
БУРЕВЕСТНИКОВ преди 9 години
НА ТОЗИ ДЕН 8 СЕПТЕМВРИ 1944 Г. ТРЕТИ УКРАИНСКИ ФРОНТ НАСЪВЕТСКАТА АРМИЯ НАВЛИЗА В БЪЛГАРИЯ И Я ОКУПИРА !ПРЕДИ ТОВА НА 5 СЕПТЕМВРИ 1944 Г СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ОБЯВЯВАВОЙНА НА БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО НИЕ СМЕ БИЛИ ВЪВ ВОЙНА САМОСЪС САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ,А НЕ СМЕ ОБЯВЯВАЛИ ВОЙНА НАСССР.
185
0
 
0
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До ШпиончевСПОКОЙНО, ЗАБИЛ СЕ Е САМО 5 МЕТРА В ЗЕМЯТА И ХОРАТА СА ПОВИКАЛИ ЕКИПИ ОТ ЧУЖДИ УЧЕНИ ДА ИЗСЛЕДВАТ ОСТАНКИТЕ!
184
0
 
4
 
! Отговори
Шпиончев преди 9 години
Паднал е астероид в съюзника на Русия Никарагуа.Астероидът е паднал до Манагуа в близост до летището като е направил 12 метров кратер и е причинил леко земетресение.Някои специалисти не изключват това де е била ракета но за сега,няма данни за това и най вече чия е била ..има съмнение, че ако е била ракета ,то тя е на голяма задокеанска държава.
183
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хей Шоп ,ли си турчин ли си спри да дрънкаш глупости .Как пък Англия не се затичаха да водят тези войни ми се гъзеха през това време !
182
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Италианци Дайте им шлемове и жилетки и ги пускайте да е бият и след това санкций на Русия !
181
2
 
2
 
! Отговори
Marin Maрковски преди 9 години
До Menko Менков 246Менков много шегаджия го даваш !Тебе ке те оставим да си любиш Русията,знаем че си демоде,старомоден.
180
4
 
1
 
! Отговори
Menko Менков преди 9 години
Как не вие срам да са слагати на русия ве. Тука Новата Власт кадето идвува няма да ва тарпи такиви каде харесвате русия. Сега ша е модерно да са харесва САШ и ЕС.
179
4
 
2
 
! Отговори
кривда преди 9 години
До правда 244Абе шевче,къде сравняваш Турция със 500 г в БГ със американците,които с НАТО са от 10 г сюзници на БГ.Как търпя източните 60 г да ни командват,а сега нямаш търпение и притреперваш , че БГ може да се измъкне от източната хватка.Чак пък отиде в 19 век да припяваш на руснаците.Ние сме в 21век и забрави за войните на Руската Империя с/у Османската Империя за земя и власт,нали виждаш че оттатък Черно море земите спечелени 1879г от Турците са още в Руски ръце,айде стига освобидители!!
178
2
 
3
 
! Отговори
Golf 5 от Перник преди 9 години
Завода на Фолксваген в Калуга-Русия спира за 10 дни производството си,поради намаляло търсене във връзка с Украинската криза.При Опел нещата са още по зле.Немските автомобилни гиганти обръщат сериозно поглед към Американския пазар,явно се подготвят за нови санкции и увеличаване на напрежението м/у Запада и Русия.Ние в перник сме добра джиткаме си Голфовете и не ни пука
177
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле че народ е СЪРБИН не му се бръзвайте нека си ***
176
10
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Леле че народКОй те е освободил от Османско робство а ?-------------- Слушай, бе , никой никого не е освобождавал, анадънму? Войни се водят и царства и княжества се създават и затриват, какво ми тикаш някакво "освобождение"? Българите сами са се освободили - имали са революционно движение, съюзили са се за момент с Русия, какво толкова е станало? И да не съм длъжен сега да им мия краката на сегашните руснаци, че преди 6 поколения някой си участвал в някаква война?
175
3
 
4
 
! Отговори
ПЕШО ШЕВРОНА преди 9 години
До Анонимен 238МНОГО СИ СЕ ОТЧАЯЛ ! ПОКОЛЕНИЯТА СЕ СМЕНЯТ И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ В БГ ПО МЕСТАТА.НЯМА *** НАРОД,ОСОБЕННО БЪЛГАРИНАТОЙ Е МНОГО ПРЕДПАЗЛИВ И НЕДОВЕРЧИВ , НО ВЗЕМЕ ЛИ ЕДИН ПЪТ РЕШЕНИЕ И ПОЕМЕ ВЪВ ВЯРНАТА ПОСОКА НЯМА КОЙ ДА ГО СИГНЕНА ВСЕКИ ОТ ОТМИНАЛОТО ВРЕМЕ И НОСТАЛГИК МУ СЕ СТРУВА ЧЕ С НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ И ПОДРЕДБА СВЕТЪТ Е ПРЕД СВЪРШВАНЕ,НО НЕ ЕТАКА,НЯКОЙ ВЯРВАЛ ЛИ Е ЧЕ ЗА 20Г ВСЕКИ ЩЕ ИМА ПО ДВА ТЕЛЕФОНА ВДЖОБА СИ,КОМПОВЕ НА КАЛПАК,КОЛИ ПЪТУВАНЕ И ДРУГИ ПРОМЕНИ ?