Русия разширява военното си присъствие в Арктика

Регионът е богат на полезни изкопаеми
7 сеп 2014 08:29, Елка Василева
191
Русия разширява военното си присъствие в Арктика
Снимка: архив, Reuters

Русия разширява военното си присъствие в богатия на суровини арктически регион, предаде ДПА.

Множество кораби, натоварени с личен състав и техника, са се отправили към Новосибирските острови в Северния ледовит океан, за да изградят там постоянна база, каза пред агенция Интерфакс командирът на руския Северен флот адмирал Владимир Корольов.

За осигуряване на войските в базата по-късно ще бъдат изпратени специален хеликоптер и атомен ледоразбивач.

Неотдавна руският Тихоокеански флот за първи път създаде арктическа база недалеч от американския щат Аляска, припомня ДПА.

Москва се опитва чрез засиленото военно присъствие в региона да подчертае претенциите си към евентуалните полезни изкопаеми, допълва агенцията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спорих с един познат и темата беше "Русия още ли е световна политическа сила?". Опонента беше твърдо, че Русия вече не играе роля в световен мащаб, Американците това, Американците онова...Е, дали не играе и не е свтовна сила?Русия винаги е била и винаги ще бъде!*те Американци си врат носа навсякъде и манипулират така грозно обществото. Все за мир говорят и демокрация, а покрай тях само война. Борба за власт, петрол и пари, за да им са пълни банките, а смешниците да дърпат кредити. РОБИ!
84
3
 
2
 
! Отговори
Журналя преди 9 години
Регионът е богат на полезни изкопаеми. претенциите си към евентуалните полезни изкопаеми.От кога евентуалните полезни изкопаеми станаха богати на полезни изкопаеми.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поправка - 1989 !
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
110. Свидетел :Никаква втора и трета вълна не е могло да става !да не мислиш че нещата не са зависели от запада Пет години Запада и Изтока се споразумяваха да отворят границите , и го направиха през1998. Трябвало е да бъде безвизово пътуване .Българинът , който е бил на преговорите се е пошегувал, да не наложате визи ?- и след 2 месеца всичко беше с визи. Ходи в амер.посолство- само откази !
81
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен хората все още не знаят колко лош е бил комунизма. Трябва повече да се пише по темата та всички да разберат и да прегърнат ценностите на либералния капитализъм, тук много хора са поели тази тежка задача да ни просветляват колко зле е било при комунизма и 70те години и колко добре си живеем сега а кока кола, банани в хипермаркетите, домати от холаднуя и западни коли и други яки западни неща/
80
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко,Бойко, Бойко, Бойко, Бойко, Бойко премиер!
79
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е защо САЩ ги тресе , че руснаците са близо до Аляска ?На законни острови !Защо САЩ си завря бази около Русия , това законно ли е -не !
78
7
 
2
 
! Отговори
до 106 преди 9 години
Много точно казано! Но не е Грухтяща , а Пияна!
77
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според конвенцията на ООН по закона на морското право, всяка държава в региона може да подаде иск за удължаване на континенталния си шелф, който се ратифицира от ООН, ако преценят, че имат право, тези държави получават права върху полезните изкопаеми върху и под леда и водата в своята част от Арктика. Русия е получила това право, съответно ще правят какво си решат, както правят и останалите в Арктика.
76
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами сега като са отворени границите, защо не ходите да живеете там бе? Ходете в да живеете в Осло, в Цюрих, в Париж, Берлин - там ви чакат с отворени обятия. Нали сега ги няма комунистите които бяха затворили границта, защо 90% от населението живее в бедност и мизерия като границите са отворени - заминавайте за Лондон, Амстердам, Ню Йорк - опааа Ню Йорк - американците затворили границите за нас - там комунисти ли са?
75
3
 
9
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Битката эа Северния полюс!!! Да не эабравяме обаче, че добивът на петрол и гаэ от дъното на океана при наличието дори и на временно ледено покритие е иэключително сложна эадача, свърэана с много технологични и финансови ресурси!!! Браво на руснака!!!
74
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпросът е, че Русия продължава да упражнява експанзивната си, даже по-точно казано завоевателната си политика, която не е от сега и както вече се вижда много ясно с Украйна, че Русия е била и си остава една империалистическа държава, която заради агресивната си политика ще допринесе много за 3-та световна война, която вече *** на вратата ни! И ако не са Щатите и НАТО да я възпират досега русия щеше да е окупирала половината свят!
73
2
 
12
 
! Отговори
до 98 преди 9 години
Канадците действително са пудели на САЩ и действат абсолютно по същия начин като прибалтийските им кукли. Съвсем от нищото Канада тръгна да изпълнява заръката на чичо Сам и да реве, че Русия ще им напада арктическата част... Сега, тъй като чичо Сам няма одобрено от ООН право да струпа войски там, използва канадския си пудел за целите си.
72
4
 
3
 
! Отговори
Въх преди 9 години
Цялото земно кълбо да заграбят пак няма да им стигне !
71
1
 
12
 
! Отговори
93 преди 9 години
Споменах само Канада и Русия, защото в момента между тях се е натрупало напрежение относно Арктика, предположих, че поне за това ще си чувал, щото е ясно, че хабер си нямаш какво мисли ООН за продължението на континенталните шелфове на тези страни,---Руснаците бързо ше охладят мераците на канадците, колкото и да са се сгорещилеи, канада не е държава а пудел на америка. А какво мислят ООН, Дания, Норвегия няма никакво значение - важни са международните закони и Русия ги спазва.
70
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко премиер.
69
0
 
4
 
! Отговори
до 93 преди 9 години
Освен Гугъл има и много статии по тоя въпрос, но ти си чети гугъла и продължавай да пишеш глупости!
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
89.А ти увери ли се че островите законно ги имат . И канадците не са отишли на руските острови , нито руснаците на други.По важно е , че тези острови имат стратегическо значение че са близо до Аляска !
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами нали изпращаха самолети, войскови части да участват в Ирак! Ама че сте *** бе! Не стига че пишете глупостите на Кутев, ами даже си вярвате!---Ха ха ха ха хаааа! То и България изпраща войски в Афганистан като член на НАТО! Великата българска натовска армия - ха ха ха ха
66
1
 
7
 
! Отговори
до 89 преди 9 години
Споменах само Канада и Русия, защото в момента между тях се е натрупало напрежение относно Арктика, предположих, че поне за това ще си чувал, щото е ясно, че хабер си нямаш какво мисли ООН за продължението на континенталните шелфове на тези страни, а ако ти бях казал и за Норвегия и Дания съвсем щеше да оплетеш конците. Освен това не виждам защо си мислиш, че руснаците възнамеряват да разширят териториите си, след като никой не прави нищо по въпроса.