Стотици кюрди окупираха холандския парламент

Демонстрантите настояват за по-активни действия срещу ИД
Обновена: 7 окт 2014 07:54 | 7 окт 2014 07:48,
5
Стотици кюрди окупираха холандския парламент
Снимка: Reuters

Стотици кюрди окупираха снощи холандския парламент за около 4 часа, настоявайки за по-активни действия в битката срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, съобщи Асошиейтед прес.

В официалния акаунт в Туитър на полицията в Хага се казва, че демонстрацията е мирна и че властите преговарят с лидерите на протестиращите.

Телевизионни кадри показаха стотици полицаи, разположени около парламента, и хеликоптери, прелитащи над сградата.

Ройтерс цитира един от демонстрантите, според когото около 100 кюрди са окупирали главната зала. "Ситуацията в кюрдския град Кобане излиза от контрол. "Ислямска държава" е в града и избива цивилни. Настояваме западът да направи повече, за да спре ислямистите", посочил демонстрантът.

От излъчени по телевизиите репортажи се вижда, че и пред парламента са се събрали протестиращи, които държат плакат с надпис "Прекратете мълчанието. Подкрепете Кобане!".

По-късно демонстрантите доброволно напуснаха парламента след преговори със силите на реда и председателката на парламента Анушка ван Милтенбург.

Приносът на Холандия в борбата с ИД се изразява в предоставянето на 6 изтребителя Ф-16 за нанасяне на въздушни удари в Ирак и изпращане на около 380 военнослужещи, от които 250 за техническото обслужване на самолетите, припомня ТАСС. На по-късен етап се предвижда изпращането на 130 военни инструктори за обучение на иракските войници и офицери. Холандия, както и много други страни, отказа да участват в бойни действия на територията на Сирия поради липсата на мандат от ООН.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западът въобще няма намерение да ликвидира ИД,просто,защото тя е тяхно отроче.Това отроче е изградено ,чрез преливане на главорези от Ал Кайда(кой ще си хвърля добре обучените кадри на вятъра) и точно това е била една от главните цели,за да се "докаже" след време,че американските "рамбовци" са се справили с Ал Кайда.Доста плоско,но явно действа добре сред ***.Сега пак ще започне поредната 30 -годишна война,срещу поредната "трудно победима" терористична организация...и така,до края на Света.
1
3
 
37
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
И нас ни очакват подобни окупации, щом прибираме *** на цял свят. Където стъпи мюсулманин, с другите религии е свършено!