Горбачов анализира: Светът е на ръба на нова Студена война

Европа пропусна шанса да стане пример за целия свят, смята бившият съветски лидер
8 ное 2014 16:30,
260
Горбачов анализира: Светът е на ръба на нова Студена война
Снимка: БТА

"Кръвопролитните събития в Европа и Близкия изток на фона на практическото прекратяване на диалога между държавите предизвиква огромна тревога. Светът е на ръба на нова Студена война, а някои дори казват, че тя вече е започнала", заяви днес бившият съветски президент Михаил Горбачов, цитиран от ТАСС.
Той говори на симпозиум в Берлин, озаглавен "25 години след падането на Берлинската стена - нови кризи, нови съмнения, нови стени".

Участниците във форума - политици, експерти, дейци на науката и културата - обсъждат сегашното положение в света и пътищата за преодоляване на напрежението в отношенията между Запада и Русия.

Още по темата
"Изглеждаше, че Европа ще стане пример за другите, създавайки стабилна система за взаимна сигурност и ставайки лидер в решаването на глобалните проблеми. Но събитията тръгнаха по друг вектор, европейската и световната политика не издържаха изпитанията на новите условия на глобалния свят след Студената война", отбеляза Горбачов.

Ако продължава така, Европа ще загуби силния си глас в световните дела, останалите ще престанат да я слушат, добави той. Всичко това се отрази негативно на отношенията между Русия и Германия, което може да нанесе дългосрочна вреда на нашите отношения, които бяха образцови. "Без руско-германско партньорство не може да има сигурност в Европа", подчерта бащата на гласността и перестройката.

Той обвини Запада, и в частност САЩ, че са се подали на "триумфализъм" след рухването на комунистическия блок преди четвърт век.

"Възползвайки се от отслабването на Русия, от отсъствието на противотежест, те изявиха претенция за монополно лидерство и доминиране в света. Събитията от последните месеци станаха следствие от тази недалновидна политика, от политиката на налагане на своята воля, на свършените факти, на игнориране на интересите на партньора", подчерта бившият съветски лидер.

Това, което се случи в света напоследък, той охарактеризира като колапс на доверието, което според него не е свързано само с последните събития. "Това доверие, изградено с толкова много труд, не бе подкопано вчера, а много по-рано.

Корените на днешната ситуация се намират в събитията от 90-те години", каза Горбачов. Вместо да градят принципите на общоевропейската сигурност и да проведат мащабна демилитаризация, "Западът и най-вече САЩ се обявиха за победители в Студената война", констатира той и припомни за разширяването на НАТО на изток, за намесата в бивша Югославия, в Косово, в Ирак, Сирия и Либия, за плановете за разполагане на противоракетна отбрана в Европа.

"Всички, дори и най-трудните въпроси, може да се решават по политически и дипломатически път. Негативните тенденции могат да бъдат спрени чрез политическа воля и правилно подреждане на приоритетите", подчерта Горбачов.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: Михаил Горбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
10
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Доста са се отчаяли москалите щом пускат тоя пенсионер да ги спасява. Държавата им се отказа да подържа курса на рублата, мужиците обедняват, но хак им е. Който е зяпнал да глътне света, свършва на бунището на историята.
54
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе незнам, за пореден път се убеждавам че руснаците са редко *** парчета, вместо да си въртят търговията да си проадват газта и нефта и да си развиват държавата, се вкараха в такова приключение, от което няма да излязат през следващите 20 години, за какво въобще им беше тоя цирк в Украйна, какво спечелиха - НИЩО, освен девалвация на рублата, дефицит, стопяване на резервите и загуба на пазари и доверие
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с "един умира, но друг се ражда" е типичната комунистическа лъжа.Комунизма никога не се е споделял от много хора, и затова са принудени да правят кървави преврати и масов терор за да вземат и задържат властта.
52
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците ако не беше комунизма сега щяха да са много напред. За жалост това безумие ги върна много назад.
51
2
 
8
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
ЗА АНОНИМЕН 48. ВЯРНО, Е ЧЕ УМИРАТ, НО НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ ДРУГИ СЕ РАЖДАТ. А КАТО УМРАТ КОМУНИСТИТЕ - ТАМ НА ОНОВА ДОБРО МЯСТО ЗАВАРВАТ ТАКИВА КАТО ТЕБ, КОИТО СА ГИ ИЗПРЕВАРИЛИ. ЗА ТАМ РЕД НЯМА. ЖЕЛАЯ ВИ ПРЪВ ДА СТИГНЕТЕ. ПОБЕДА.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България младите няма как да са комунисти, защото тук го живяхме на живо това нещо.И няма как да се излъжат.Иначе на запад има привърженици на комунизма.И то те са предимно идеалисти и ултра богати хора тези "комунисти" на запад.Но пак не са много.
49
6
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 9 години
И Лади, и лади, тях къде ги забравяш в достиженията на руската техническа мисъл. Колкото ладата е кола, толкова и самолетите са им самолети, толкова и оръжията са им оръжия. Руско ли е, каквото и да е, не , благодаря, дръжте си го, няма нужда.
48
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя алкохолик ба мамата на половин Европа - превърна ни в роби и обслужващ персонал на Запада. Преди си живеехме по-добре, имаше работа и сигурност, нямаше престъпност, мутри и СОТ-аджии.Всеки можеше да отиде на лекар и да образова детето си, а сега това е привилегия само на богаташите.
47
4
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Този ни продаде на американците дано умре в адски мъки,колкото страдание е причинил на хората да му се върне десеторно!
46
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чечения не е руска и никога няма да бъде. Един ден руснаците ще го разберат. Цялата им държава и идеология са изградени на лъжи и кръв.
45
4
 
8
 
! Отговори
До 52 преди 9 години
Много си зле, ако мислиш, че тази перестройка не е планирана точно по този начин.Още повече, ако си мислиш, че всичко в Русия или България се е продало на САЩ.Много сте заблудени, промити русифило-комунистически мозъци.
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И благодарение на кой Светът е на прага на нова студена война, изкуфяло болшевишко ***?
43
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 36:ДА прав си приятел-Русия като цяло,за разлика от САЩ не нападат никой и не се перчат на целия свят!Тука идва ред на новите оръжия и технологий като противоракетни системи,междуконтинентални ракети,подводници и тнт!Има достатъчно литература в интернет прочети малко характеристики на различните бойни системи и после ще си говорим дали Русия лежи на стари лаври или върви скоростно преворъжаване на армията си,включително и с бойни роботи вече!
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този е малко като Симеон, много намерения, много дърдорене и накрая се оказва че единствената му цел е да си напълни търбуха... Перестройката трябваше да стане но не по този радикален начин, като просто се разпродаде и закрие всичко и се подари на САЩ както стана при нас...
41
3
 
14
 
! Отговори
косе босе преди 9 години
Анонимен 48, много се лъжеш ! Все повече ще стават и все повече млади хора ще искат социална държава, защото тази сега ги изгони от дом и родина !
40
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Общо взето, единственият лидер на СССР, който има висше.Всички останали бяха простаци.То всъщност това е и целта на комунизма, да създаде простаци.
39
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мен ми прави впечатление нещо друго в коментарите на този сайт. Това, че с всеки изминал ден комунистите стават все по-малко и по-малко. Умират от старост. Което ме радва. Не смъртта им, а това, че стават по-малко. На прсктика няма младеж, който да е комунист по убеждения. Само хора над 60 г. са комунисти.
38
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горби кефи. Разруши комунизма. Империята на злото се разпадна. Сектаните антихристи умират от яд и злоба.
37
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не беше Горбачов и Елцин, Русия никога нямаше да стъпи на европейския суровинен пазар, и Путин никога нямаше да има щастието да продава нефт по 90-100 $ за барел, така че *** вместо да го плюват тряяя ръка да му целуват на Горби, и понеже са много "умни" те няма да го напраявт и в най-скоро време ще си припомнят брежневите години :)
36
8
 
28
 
! Отговори
Про-руски сепаратист преди 9 години
Да си дойдем на думата. САЩ наистина няма държава с която да не са воювали. ЗАТОВА ГИ МРАЗИ целият свят. Нека да видим Либия , Сирия , Иран , Югославия. Да ви припомня ли Виетнам ? С един Виетнам не успяха да се справят камо ли с Русия!