Германия срещу руските планове на Балканите

Русия искала отново силно влияние в Източна Европа, пише "Файненшъл таймс"
28 ное 2014 08:51, Александър Попов
276
Германия срещу руските планове на Балканите
Снимка: Reuters

Германия засилва ангажимента си на Балканите на фона на безпокойството, че Русия цели да се наложи отново в Югоизточна Европа, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

Германският президент Йоахим Гаук посети Словения тази седмица, което е показателно за решителността на Берлин да реагира на притесненията за нарастващо руско влияние в региона. За разлика от руския президент Владимир Путин, който отдели голяма част от неотдавнашното си посещение в Сърбия на военен парад, бившият протестантски пастор посети център за професионално обучение, манастир и авиозавод, отбелязва британският ежедневник.

Украинската криза поражда опасения в западните столици, че Русия иска да наложи волята си над други страни в Източна Европа, включително на Балканите, коментира "Файненшъл таймс".

Ангела Меркел каза по време на пътуването си до Австралия за срещата на върха на Г-20, че не иска да се връщат дните, когато Москва можеше да диктува решенията в други източноевропейски столици. Берлин се страхува, че дори страни членки на ЕС са уязвими - особено тези с исторически и икономически връзки с Русия като България.

Други цели на Москва са държави, силно зависими от руския газ, включително Словакия и Унгария и такива със значително руско малцинство като Естония и Латвия. Сърбия може да се окаже особено податлива на Москва заради негодуванието от войните в бивша Югославия.

Повечето страни от ЕС признават независимостта на Косово, но Русия подкрепя отказа на Белград също да го направи, посочи "Файненшъл таймс".

Германският канцлер Ангела Меркел избра да предприеме дипломатическа инициатива и да организира през август в Берлин конференция за Западните Балкани на стотната годишнина от Първата световна война. Родерих Кизеветер, член на комисията по външни работи към германския парламент, смята, че Германия трябва да отчете и положителни промени като избирането на новия румънски президент Клаус Йоханис, "който заслужава подкрепа", отбелязва "Файненшъл таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: ГерманияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
15
 
! Отговори
шефа на света преди 9 години
Донецк и Луганск ще се съобразяват с конституцията на Украйна, когато шефа на света, Обамата, започне да се съобразява с конституцията на Германия и престане да подслушва Ангела Меркел!
75
2
 
17
 
! Отговори
Тю преди 9 години
Май пак знамето на Червената Армия ще се вее над Берлин--натам отиват работите.
74
1
 
2
 
! Отговори
Istinata преди 9 години
Iskam purvo da kaja,4e az ne sum nito rusofil,nito rusofob,az ne se vpisvam v suzdadenite ot svetovnoto pravitelstvo shablonni stereotipi! Za men kakto USA,taka i Rusiq sa upravlqvani ot edna i su6ta zla sila,koqto suvsem ne e zadkulisna,tq e qvna,no za da q vidqt horata,purvo trqbva da se sabudqt ot sunq v koito sa gi prispali i da q proumeqt! Istinata e mnogo prosta,zatova tq e istina,dokato lujata ste q poznaete po tova,4e vsi4ko v edno tvurdenie e tolkova uvartqno taka 4e 4ovek da se mami!
73
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Влиянието не се налага ,то се печели. Русия със своята последователна политика печели влияние не само на Балканите ,но и в Чехия , Словакия , Унгария. Не виждам нищо лошо в това ,както и желанието на САЩ също да засили своето .Не ми е ясно обаче защо така яростно "лаят"т.н. "русофили" срещу това. Ако сме умни от ситуацията може само да спечелим.
72
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИЯ и народът и ВИНАГИ са били с руснаците-и така ще бъде занапред.Народът ни уважава и ще уважава братушките,докато свят светува....а Кончитите ще ги ритаме в муцуните мръсни.
71
6
 
4
 
! Отговори
до 144 преди 9 години
Горбачов си е в Москва и понякога си поиграва сентасе с Путин и се надсмиват двамата над такива *** като теб.
70
2
 
23
 
! Отговори
перфидно лицемерие преди 9 години
С присъщото си перфидно лицемерие Меркел не признава ДНР и ЛНР. Същата тази загрижена за човешките права и европейски ценности Меркел, обаче, изобщо не си мръдна пръста, за да прекрати чудовищните престъпления на киевската фашистка хунта в ДНР и в ЛНР - разстрели на невинни старци, жени и деца, убийства, изгаряния на живо, артилерийски обстрел, бомбардировки и всичко останало от програмата за геноцид на цяло едно население.
69
2
 
15
 
! Отговори
Моля се на бога-- преди 9 години
Бий фашистите по главата,Путин-бий ги и отново влизай в Европа,че с тия Кончити вече не се живее......
68
13
 
2
 
! Отговори
asi преди 9 години
тука само Русофили в този форум, марш към русия паляци
67
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Матеряла много обича да се пъне на геополитически теми под подобни статии. Сигурно помага на перисталтиката. Що не ни дават на Русията мх?
66
3
 
18
 
! Отговори
Julis преди 9 години
До 117И кой ги изнесе и окраде тези средства? Тодор Живков ли разруши всичко онова което беше съградено. Точно вие "демократчетата" които скачахте по площадите и крещяхте "долу Тодор Живков" и "СДС" е точно вие бяхте в помощ на превратаджиите, които ограбиха България. Тодор Живков много преди 89та се интересувал от това, как да се извърши преход към поне частична пазарна икономика, ако ня бяхте толкова наивни да подкрепите превратаджиите, прехода щеше да бъде контролиран, а не грабеж
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въй - въй ни нъ дават на русията. Ко ши праим ся?
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
119, няма по капиталистическа държава в света от Китай, така че забрави приказките от 1001 нощ за комунистическия Китай! Китай беше комунистически по време на Мао, но тогава беше и една от най-бедните държави в света!
63
11
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Госпожа Меркел посочва вратата на ***...
62
3
 
18
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ВЛИЯНИЕТО НА РУСИЯ НЕ Е ОТСЛАБВАЛО В ИЗТОЧНА ЕВРОПА. ТОВА ГО ЗНАЯТ И СЕ СТРАХУВАТ. НАВРЕМЕТО НЕ РУСИЯ НАПАДНА ГЕРМАНИЯ А ГЕРМАНИЯ ОВЪРША ИЗТОЧНА ЕВРОПА И ЗАРАДИ НЕЯ ЗАГИНАХА МИЛИОНИ. НО РУСНАЦИТЕ ПАК ОЦЕЛЯХА. И СЕГА ЩЕ СЕ СПРАВЯТ БЕЗ ГОСПОЖА КАНЦЛЕРА МЕРКЕЛ. ГЕРМАНЦИТЕ СА ДОБРЕ, А НИЕ КЪДЕ СМЕ? ТЕ И ТОВА ИСКАТ ТОТАЛНО ПОДЧИНЕНИЕ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА. ДА НЕ СЕ РАЗВИВА НИКАКВА ИКОНОМИКА, СЕЛСКО СТОПАНСТВО И УНИЩОЖАВАНЕ НА ВСИЧКИ ЦЕННОСТИ. ТАЯ ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА, ДА НЕ ВСЯВА ПАНИКА.
61
9
 
7
 
! Отговори
GMC преди 9 години
Ти да видиш - всичкото русофили / пенсионери са в момента на барикадата / форума.А норманите хора които искат да живеят в нормална европейска държава в този момент бачкат за да палтят данъци с които да се платят пенсиите и социалните помощи на въздишащите по Русия.Ирония някаква... ама какво да правиш
60
1
 
8
 
! Отговори
Дедо поп преди 9 години
Тази уж е от руско семе, а вижте я как се перчи , може би още някой и внушава,че е арийка, значи трябва пак да се отиде на място и пропуска да се поправи.
59
1
 
16
 
! Отговори
ДА, така е !!!!! преди 9 години
САЩ - оставка на военния министър, заради провала в Иран. / Позиция на Президента Обама/Как да НАБИЕМ истината в *** глави на: лиже щете американски "де слънце не огрява ", че политиката на САЩ доведе до разрастването на исляма в уродливи граници? Ограбването на природните богатства и избиването на НЕ СЪГЛАСНИТЕ с методите им действие, доведе до разпростиране на ислямизма по света.Прости и неуки, но изпадащи в захлас от кадрите с бомбардиране на НЕВИННИ хора - това са поддръжниците им!
58
6
 
3
 
! Отговори
Щерев до 112 преди 9 години
Колега,кой..кой направи преврата в партията и в държавата?Кой източи банките и фалира предприятията.Не станаха ли комунистите новите капиталисти? Ами то се иска да имаш нещо сиво т тиквата когато откраднеш.Тия средства се изнесоха от майка България и не работят за българския бизнес.
57
8
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
Русия е велика--и така ще бъде винаги.Ние сме с вас братушки....само напред.