Германия срещу руските планове на Балканите

Русия искала отново силно влияние в Източна Европа, пише "Файненшъл таймс"
28 ное 2014 08:51, Александър Попов
276
Германия срещу руските планове на Балканите
Снимка: Reuters

Германия засилва ангажимента си на Балканите на фона на безпокойството, че Русия цели да се наложи отново в Югоизточна Европа, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

Германският президент Йоахим Гаук посети Словения тази седмица, което е показателно за решителността на Берлин да реагира на притесненията за нарастващо руско влияние в региона. За разлика от руския президент Владимир Путин, който отдели голяма част от неотдавнашното си посещение в Сърбия на военен парад, бившият протестантски пастор посети център за професионално обучение, манастир и авиозавод, отбелязва британският ежедневник.

Украинската криза поражда опасения в западните столици, че Русия иска да наложи волята си над други страни в Източна Европа, включително на Балканите, коментира "Файненшъл таймс".

Ангела Меркел каза по време на пътуването си до Австралия за срещата на върха на Г-20, че не иска да се връщат дните, когато Москва можеше да диктува решенията в други източноевропейски столици. Берлин се страхува, че дори страни членки на ЕС са уязвими - особено тези с исторически и икономически връзки с Русия като България.

Други цели на Москва са държави, силно зависими от руския газ, включително Словакия и Унгария и такива със значително руско малцинство като Естония и Латвия. Сърбия може да се окаже особено податлива на Москва заради негодуванието от войните в бивша Югославия.

Повечето страни от ЕС признават независимостта на Косово, но Русия подкрепя отказа на Белград също да го направи, посочи "Файненшъл таймс".

Германският канцлер Ангела Меркел избра да предприеме дипломатическа инициатива и да организира през август в Берлин конференция за Западните Балкани на стотната годишнина от Първата световна война. Родерих Кизеветер, член на комисията по външни работи към германския парламент, смята, че Германия трябва да отчете и положителни промени като избирането на новия румънски президент Клаус Йоханис, "който заслужава подкрепа", отбелязва "Файненшъл таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: ГерманияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
13
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Долу *** ценности, горе Олимпиадата за гейове, лесбийки и транссексуални в Масква от тая пролет!
95
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само русия-никой друг-всички други ни убиват и мачкат.само русия
94
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след някоя и друга година на джуджето ще му ритат чучелото по улиците
93
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като пишете за Унгария и орбан,скоро бил ли е някой в Будапеща.пълно с клошари и ***, напълно фалирала държава,чудят се какъв нов данък да направят, искат за потребители на интернет по 20 евро
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дакела на осама да си гледа работата и да не се меси, че винаги когато предшествениците и са се заигравали с балканите е имало война.
91
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България и Русия винаги са заедно-независимо от продажните ни политици.Руснаците са наши братя,а от запада само злини дойдоха-гейове,наркомани,педофили,картели и корпорации,ГМО и т.н. Затова бъдещето ни е с Русия.
90
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
60 рубли за 1 евро, рублата под 2 бг стотинки, става за кенефска хартия
89
0
 
7
 
! Отговори
Веска преди 9 години
До ПешкоП.шко, а ти колко си дълъг? Акълът ти , ако го имашы къде е разположен?
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМО РУСИЯ-долу гейските евроатлантически ценности.Сите Българе заедно с Русия.
87
10
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Путаранкин ако не е на токчета Меркел е по-висока
86
1
 
2
 
! Отговори
171 преди 9 години
те в Люксембург са с 1600 минималн,той иска в бг с 2000. айде оди си земи хапчетата
85
2
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Ами Германия, като се притеснява толкова, да вземе да се погрижи малко за задния двор на Европа. Явно е, че страна като нашата няма да влезе в релси без значителен натиск отвън в посока на изчистване на мафиотските структури от властта. Явно в нашата страна няма потенциал да се преборим сами с престъпниците, които са се окопали здраво на всички нива.
84
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
споко, *** скоро за пореден път ще фалират, после китайците ще ги хапнат
83
1
 
9
 
! Отговори
Веска преди 9 години
До АнонименА ти от кой път се обаждаш? Да не би да си хванал този за уса или Германия, че отпращаш другите по пътищата? Хората искат да си останат в България и да имат нормални управляващи,загрижени за род и Родина. Не такива, които само чакат какво ще им кажат от ЕС и НАТО.
82
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Киро кофражиста=АЙДЕ ДА СЕ ТРЕВОЖИМ ЗА НАШИЯ СИ ЛЕВ.ЧЕ Е БЕЗ ТОВА СМЕ ПОСЛЕДНА ДУПКА НА КАВАЛА В ЕС. ЩО НЕ НИ НАПРАВЯТ 2000 ЕВРО МИН ЗАПЛАТА.А?
81
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската рубла за една година се обезцени с 50%, нямам какво повече да кажа!
80
2
 
17
 
! Отговори
Веска преди 9 години
А за нас, българите, госпожа меркел няма ли да организира честване на 100-годишнината на Първата световна война? Нали тогава сме подкрепили нейната държава? Нека дойде в България и ни благодари за понесените загуби, благодарение на българските продажници и послушковци на Германия.
79
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NARODA NA BALGARIA ISKA RUSIA.NIE NE ISKAME EVROPEISKIAT SAUZ,KOITO ZA 25 NI OGRABI I RAZSIPA BALGARIA.PLANOVET NA GERMANIA SA DA PROGONIAT BALGARITE I OSTAVIAT BALGARIA NA TURSKIAT OKUPATOR.
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ВИЕ НИКОГА НЕ СТЕ ИСКАЛИ (ДОБРЕ ЧЕ ПО ПРЕПОРЪКА НА ВАНГА ЦАР БОРИС ВИ БИ ШУТ) И НЕ ИСКАТЕ СЕГА. ДЪРЖИТЕ НИ КАТО ПОЛИГОН СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ И ТЕРЕН ЗА СВОЙЙТЕ ИНТЕРЕСИ. АКО БЯХТЕ ЗАГРИЖЕНИ ЗА НАС ЩЯХТЕ АСЪЛ ДА НИ НАПРАВИТЕ ЗАПЛАТИ РАВНОСТОЙНИ НА ТЕЗИ ПРИ ВАС. ТО ТОВА ПРИ НАС НЕ Е ТАКА ТО ОНОВА НЕ Е ТАКА...А ПРИ ВАС ВСИЧКО Е ЧЕРЕШКА НА ВЪРХА НА СЛАДОЛЕДА...МЕРКЕЛ ДА СЕ ОБАДИ НА ОБАМА ОТНОСНО РАСИЗМА ТАМ ...
77
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако "Русия иска да наложи волята си над други страни в Източна Европа", то в момента на нас наложена ли ни е чужда воля или просто така от глупост си спряхме строежа на Южен поток под погледа на тримата сенатори, независима държава ли сме щом някакви бюрократи от Брюксел, които никой не е избирал (освен някоя отвъдокеанска служба) ни казват какво да правим, спират еврофондове (които са си нашите пари от 800млн. чл. внос) когато не ги слушаме и т.н