Нарове и петрол вместо опиум

Може ли опиумният мак да отстъпи място на законната търговия в Афганистан?
Обновена: 7 дек 2014 07:45 | 6 дек 2014 20:05,
22
Нарове и петрол вместо опиум
Снимка: архив, Reuters

От много време насам Афганистан е едноличен лидер в производството на хероин в света. Следвоенната страна зарежда 75 на сто от хероиновия пазар. Последиците – 100 000 жертви всяка година.

Производството на хероин в Афганистан се е увеличило десетки пъти от началото на американската инвазия преди повече от десетилетие. За експертите проспериращата хероинова индустрия е основният фактор за нестабилност в страната.

Отглеждането на опиумен мак е основен поминък за голяма част от населението и трудно се вижда как ситуацията ще се промени.

Би Би Си посочва, че надежда може да се потърси в отглеждането на.. нарове. Особено плодородни са овощните градини в провинция Кандахар. Климатът е изключително подходящ, за да могат плодовете на нара да узреят до съвършенство.

Основният износ е за Пакистан и Близкия изток. Но за да има наистина значим положителен ефект върху местната икономика, афганистанският нар трябва да стигне до Европа и други по-щедри пазари.

Английски производители на сокове от нар вече се насочват към Афганистан. Експерти отчитат, че наровете от тази част на света са сред най-качествените на планетата, но логистичните проблеми са истинско предизвикателство.

И все пак през тази седмица на Конференцията за Афганистан в Лондон беше подписан мултимилионен договор между британска фирма и афганистанска компания за доставка на 1000 тона концентрат от нар. Това може да се окаже повратна точка за разцвета на афганистанското селско стопанство.

Ентусиазмът сред афганистанските земеделци е умерен – в крайна сметка наровете изискват много повече грижи, отколкото опиумният мак. А и парите са далеч по-малко при законната търговия. Засега.

Пречките са много, но с помощта на западни експерти производственият процес може да бъде оптимизиран. Афганистанските изкупвачи ще имат по-малко разходи и повече продажби, съответно ще могат да са по-щедри към производителите. Индустрията е обещаваща и си струва усилията, убедени са специалисти.

Поне в краткосрочен план. Защото за по-далечното бъдеще афганистанската икономика има и друга голяма надежда – петрол.

Китайската национална петролна компания вече разработва три потенциални петролни кладенеца в съдружие с афганистанска корпорация. Още през 2011-та година беше подписан 25-годишен договор за сътрудничество и подялба на печалбата.

Към момента прогресът е бавен, но прогнозите са за наличие на 80 милиона барела петрол в тези полета. Глобално погледнато това не е особено много, но за изстрелване на икономиката на Афганистан е повече от достатъчно.

И тук има доста пречки, особено по отношение на сигурността. Талибаните са силно изкушени от мириса на петрол и подлагат на постоянни атаки рафинериите.

Но макар и да забавят работата, тези нападения не я спират напълно. Работниците получават много високи за местните стандарти заплати и са готови да рискуват. А при добро стечение на обстоятелствата тяхната саможертва ще доведе до евтин петрол за местния пазар и невиждан икономически растеж.

И защо не до намаляване на зависимостта от производството на наркотици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И с нарове може . Ние имахме един голям картофопроизводител от Самоков ...
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нарове и петрол вместо опиум"Ахахах ама сте и шегаджии. Кой луд ще се откаже от тлъстата печалба от хероина, за да отглежда нарове бе ахаххах
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нито петрола нито нара друсат, как ще ги сменят. Все едно да смениш хляб с гвоздеи. Гвоздеи ли ще ядеш. А и петрола е евтин, а нара - не особено вкусен...
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това беше целта на уса-то като започна войната в Афганистан. Искаха да контролират производството на хероин и да увеличат добива на опиумен мак.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZASHTO NEPREKASNATO SE ZANIMAVASH S GLUPOSTI DRAGI MI MODERATORE,AMI AKO NE TI HARESVA NAPUSNI SI RABOTATA--PO-UMEN SAM OT TEB PONE 100000PATI..AKO ISKASH SHTE RAZBERESH--DA SE IAVIM NA EDIN MALAK DVUBOI S TE BE.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
:D
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOVA NIKOGA NE MOGE DA SE SLUCI.MUSULMANITE TAM NE SA MUSULMANI--TOVA SA ***.
7
7
 
22
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Където стъпи американски ботуш, трева не никне!
6
9
 
8
 
! Отговори
До 1 и 3 преди 9 години
Не е само това.Когато руснаците се подвизаваха там, също ставаха нередни неща - например, опиати се изнасяха в труповете на загинали войничета, които по правило трябва да бъдат погребани в родината им. Пишеше се, че оловните ковчези понякога дори не се слагат телата на загиналите, а вместо тях се поставял наркотик.Когато има възможност за бърза, лесна и крупна печалба, винаги се намират некоректни хора, които се възползват от ситуацията.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали преди време имаше идея, вместо опиумен мак да отглеждат маслодайни рози?
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и сега какво? ще ни продават сокчета от нар,а вътре ...?
3
7
 
25
 
! Отговори
gost преди 9 години
Много ясно ! Американците за това водиха война с Афганистан...за да завладеят хероиновия пазар....:):)
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както винаги англичаните си търсят балъци да им произвеждат суровини за смешни пари ,а печалбата от крайния продукт е ясно къде ще потъне . Местните най-вероятно ще си направят сметката ,че нямат файда,а от хероина приходите просто несъпоставими и то за по-малко работа.
1
5
 
34
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
"Производството на хероин в Афганистан се е увеличило десетки пъти от началото на американската инвазия"Когато фактите говорят и боговете мълчат !