Кои са загиналите водещи карикатуристи на "Шарли ебдо"

Нападателите са били много добре подготвени
Обновена: 7 яну 2015 19:04 | 7 яну 2015 17:34, Елка Василева
168
Кои са загиналите водещи карикатуристи на "Шарли ебдо"
Стефан Шарбоние. Снимка: БТА

Четирима водещи карикатуристи на "Шарли ебдо" са били убити при днешното нападение срещу редакцията на френския сатиричен седмичник в центъра на Париж, при което по последни данни са загинали общо 12 души, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като се позоваха на говорителката на Парижката прокуратура.

Това са Шарб, Жан Кабю, Жорж Волински и Тинюс. Те са били идентифицирани на местопрестъплението от оцелял.

Кабю и Волински са сред създателите на друго известно сатирично издание - "Хара-кири", публикувано от 1960 до 1985 г., която се явява предшественик на "Шарли ебдо". Кабю е започнал да рисува политически карикатури още през 60-те години, по време на борбата на алжирския народ за независимост от Франция, отбелязва ТАСС.

Още по темата

Тинюс, автор на силно критични карикатури на тема радикалния ислямизъм, до деня на смъртта си е бил под полицейска охрана.

Сатиричният седмичник "Шарли ебдо" е с леви политически нагласи и прави язвителни коментари на световните дела, политиката и религиите чрез карикатури и мними репортажи, отбелязва АП.

Според свидетели терористите са били добре информирани за състава на редакционния съвет на седмичника и са знаели как изглеждат всички карикатуристи. Очевидци съобщиха, че нападателите са ги назовали по фамилии, преди да ги разстрелят, отбелязва ТАСС, позовавайки се на Франс прес.

Терористичният атентат е извършен в деня на седмичното заседание на редакционния съвет на "Шарли ебдо", което според полицейски източници сочи, че екстремистите внимателно са се подготвили и са знаели точното разписание на работата на изданието.

Те са знаели и новия адрес на "Шарли ебдо". Седмичникът неотдавна се премести в нова сграда в друг квартал на Париж. Сградата е била под полицейска охрана. Двамата полицаи на смяна са били застреляни от терористите. Нападателите са използвали автомати "Калашников" и пушки-помпи, отбелязва ТАСС.

Това е безпрецедентен за Франция атентат от най-малко 40 години, отбелязва АФП.

Нападателите са изоставили колата, с която са избягали от мястото на атаката. В ход е операция по тяхното издирване.

Шарб, чието истинско име е Стефан Шарбоние, от 2009 г. е бил и главен редактор на седмичника. Той е сред хората, които защитиха решението на "Шарли ебдо" да публикува карикатури на ислямския пророк Мохамед в края на 2011 и през 2012 г. "Мохамед за мен не е свещен. Не се сърдя на мюсюлманите, че не се смеят на карикатурите ни. Аз живея съгласно френските закони, не според закона на Корана", заяви той за АП през 2012 г.

"Шарли ебдо" е под натиск още от броя си с ислямския пророк Мохамед през ноември 2011 г., в който "кани" Мохамед да му е гост-редактор и публикува негова карикатура на корицата си.

Сградата на седмичника бе нападната със запалителна бомба, сайтът му стана жертва на кибератака, а Шарбоние бе под полицейска охрана. Офисите на седмичника бяха охранявани от полицията за борба с безредици след излизането на броя му от 2012 г. с нови карикатури на ислямския пророк Мохамед в обстановка на бурни реакции срещу антимюсюлмански филм. Тогава френското правителство защити правото на свобода на словото, същевременно упреквайки "Шарли ебдо", че разпалва напрежение.

Журналистите на "Шарли ебдо" в последните години редовно са били под денонощна полицейска охрана, а редакцията и през последните месеци многократно е получавала заплахи от екстремисти.

Днешното нападение идва в деня на излизането на новия роман на известния френски писател Мишел Уелбек. Политико-фантастичната творба със заглавие "Подчинение" описва избирането на първия президент мюсюлманин на Франция и засяга остро дискусионната тема за ислямизацията на френското общество.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Ник преди 9 години
Не видях нито една бурка на демонстрациите в Париж против тероризма. Случайно ли е това.
104
0
 
1
 
! Отговори
gg преди 9 години
Преди 2-3м.Четох някъде,че до края на 2030г. Франция ще бъде ислямизирана.Приех го малко пресилено тогава,но истината е,че Франция и Германия прекалиха с''гостоприемството'' на тези луди хора.Сега и Канада се вре м/у шамарите.Каква е тая любов-незнам?Но има и друга истина-прочете я в книгата 'Три чаши чай''
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До NeizvestenУважавай българския език и култура! Пиши на български!
102
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
германия и франция проспаха момента.вече е късно.исляма е плъзнал в европа.ес има вина за това с неговата демагогия за равноправието.
101
0
 
23
 
! Отговори
МИРО преди 9 години
ДОКАТО СВЕТА НЕ РАЗБЕРЕ,ЧЕ С ТИЯ НЕНОРМАЛНИ АМУДЖИ ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА С ТЕХНИТЕ МЕТОДИ ЩЕ Е ТАКА.Я СЕГА ЗАПОЧНЕТЕ ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА ДА ГИ ВРЪЩАТЕ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА,ПЪК ДА ВИДИМ ДАЛИ ТОГАВА ЩЕ СИ ПОМИСЛЯТ ДА СТРЕЛЯТ.
100
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако беше мирно седял евреина волински , не би чудо видял
99
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 9 години
Ти 19 които пишеш/ да живее ислямска дьржава/ вече си идентифициран и се знае точно от коя точка на земята си написал коментара си и до часове ще те приберат и си до днес !!!
98
0
 
4
 
! Отговори
US marine преди 9 години
До сериозенМри псе!
97
12
 
19
 
! Отговори
ФЕС до 117 КИКО преди 9 години
Евала КИКО, с две думи каза самата истина! Основните държави - САЩ, ФРАНЦИЯ, АНГЛИЯ и ГЕРМАНИЯ, сеят омраза между етносите и религиите по- целия свят, за да могат преспокойно да изземват богатствата на държавите! Това е една пропаганда.....
96
9
 
6
 
! Отговори
дюнера преди 9 години
Опит за палеж на Джумая джамия в Пловдив е бил извършен тази сутрин. Тоя тръгнал да пали държава в която командват пожарникарите..ха..ха Сега в затвора ще го правят сюнет-чорбъ..ха..ха
95
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече не им е толкова смешно.Да не се бъзикат с ИД. След като има война и Франция ги бомбадира със самолети,те правят контра-атака.Нормално партизанско нападение в тила на врага.Нашия Плевнелиев няма ли да прати войска да се бие срещу ИД
94
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мюсюлманите да си седят в техните държави като не им харесва православния свят. Всеки има право да избира. Бурки, мурки да си ги носят при тях, щом искат да живеят в Европа ще се съобразяват с държавата в която са отишли. Това като нашите дето ги траят и те наглеят, че обичаите им били такива. Всеки да си търси място където закона съвпада с тяхното виждане, а не да ги крият зад тъпата дума "дискриминация".
93
5
 
47
 
! Отговори
Димитров преди 9 години
Франция не заслужава това.Французите са едни от наи толерантно отнасящи се кьм чужденците там колкото си по черен и грозен толкова повече те защитават френските закони.Това е еда от причините и нашите *** да се чувстват идеално вьв Франция.Аз живея там имам кьща вьв южна Франция от години и зная от самите мароканци и алжирци отошението им кьм другите западни дьржави /казват другите са националисти французите не/.Бог да прости починалите!!!
92
10
 
33
 
! Отговори
Жозеф французойчето преди 9 години
Еее, ама като хвърляхме бомбите в Либия, беше много яко. Не че имахме някаква работа да се мотаем там, ама... знаете как е. А, и друго се сетих, навремето като цоцахме от колониите, също не беше зле. С тия богатства си направихме държавата.
91
3
 
26
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Целта е да се вкара Франция в борбата с ислямска държава.
90
0
 
18
 
! Отговори
къде е логиката? преди 9 години
И аз мога да крещя на немски и английски, че дори на японски. Но това не ме прави ни най-малко немец, англичанин или японец.
89
0
 
19
 
! Отговори
aре преди 9 години
Притеснявaме мълчaнието нa м-с Вучлов, Митов и оня нa отбрaнaтa!Гaрaнтирaйте сигурносттa нa грaждaните бе, зa кaкви дипломaтически скaндaли ми бълнувa президентът и премиерът!!Ние сме нa имa нямa 1000 км от ИД, a от отговпрните държaвници липсa нa реaкция!!!Дa не пaднете кaто минaлия път ей, тиквени кокошкaри!!
88
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това, че крещяли на арабски още нищо не значи. В 1939 г немци преоблечени в полски военни униформи нападнаха немската радиостанция в Данциг,а след няколко дни на 1 септември Хитлер започна Втората световна война. Може говорещите арабски да са агенти на ЦРУ,МИ 5 или МОСАД. Кой знае?
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 105 "ЦАРЯ Е ГОЛ! - кой ги провокирa и нaй вече кaкво целят"Че то е ясно като бял ден и наистина царя е гол. Пиндостан няма нито търпение нито ПАРИ и бърза, безогледно бърза да вкара тъпите еврогейове в някоя по-голяма дандания, въпрос на финанси нищо лично.
86
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Водещи карикатуристи 88 "посмяха да посегнат на европейската душевност!"Каква европейска душевност те гони бре , а пардон еврогейска ЯСНО тиквун.