Атаката срещу "Шарли ебдо" и убийството на полицайката са свързани

Извършителите участвали в джихадистка организация
Обновена: 9 яну 2015 15:13 | 9 яну 2015 14:16, Елка Василева
5
Атаката срещу "Шарли ебдо" и убийството на полицайката са свързани
Снимка: Reuters

Френските следователи са установили, че има връзка между двамата джихадисти, извършили атентата срещу седмичника "Шарли ебдо" в сряда, при който бяха убити 12 души, и предполагаемия убиец на полицайка при стрелба ден по-късно в Монруж, южно от Париж. Това предаде Франс прес, позовавайки се на полицейски източници.

Досега френските власти смятаха, че няма връзка между двата случая, макар че разследването и на двете трагедии бе поверено на специализирани в борбата с тероризма магистрати към парижката прокуратура.

Последните действия по разследването обаче са позволили да се открие връзка, съобщили пред АФП полицейски източници, без да разкрият повече подробности.

Още по темата

Според Ройтерс мъжът, заподозрян за убийството на полицайката, е член на същата джихадистка клетка като заподозрените за клането в редакцията на седмичника "Шарли ебдо". Преди десетилетие клетката е изпратила джихадисти в Ирак, за да се бият със силите на САЩ.

Единият от двамата братя, Шериф Куаши, е лежал 18 месеца в затвора за ролята си в клетката. През 2010 г. заподозреният от Монруж е бил осъден за ролята си в осуетеното бягство от затвора на Смаин Али Белкасем, извършител на атентат в транспортната система на Париж, при който загинаха осем души. Шериф Куаши също е бил замесен в опита за бягство, но в крайна сметка не е бил съден.

Обръчът около убиеца от Монруж се затяга, макар че той все още е на свобода, посочи АФП. "Заподозреният е идентифициран. Извършени са два ареста сред близкото му обкръжение", съобщили източници, близки до случая. Арестуваните са членове на семейството на издирвания в град Грини, в Парижкия район, съобщил кметът Филип Рио.

Двамата братя са обсадени в градчето Дамартен ан Гоел, където държат заложник в печатницата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Ода, но на Радостта? преди 9 години
До аз,Никога, ама никога един Българин, не би се зарадвал на нечие чуждо нещастие, защото точно това качество не е в неговата природа и именно, ето това му качество, традиционно го отличава като мъдър и разумен, и търпелив човек в Европа и Света, понесъл изключително много трагедия ... А Сарафово, Париж, Кулите в САЩ и прочее? - Е пример за институционална некадърност, каквато има в Европа и Света, за жалост и трагедия на обикновените хора!
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента братята продължават с отвличащите действия, които ангажират почти изцяло вниманието на френските сили за сигурност. Това благоприятства нанасянето на следващи терористични удари на други места (и градове).
1
5
 
2
 
! Отговори
Добрутро, Станке! преди 9 години
Свързани, колкото атентатите от 11 септември!Да ви имам Френските спецслужби!