Кои са скритите печеливши от ужаса във Франция?

Крайнодесни партии може да извлекат политически дивиденти от драмата
10 яну 2015 13:00, Екип на Investor.bg
124
Кои са скритите печеливши от ужаса във Франция?
Снимка: Reuters

Налице е "опасност" крайнодесните партии в Европа да реагират на терористичните атаки във Франция, превръщайки емигрантските общности в "изкупителна жертва" за икономическите проблеми, предупреждават експерти.

Политическият анализатор за Близкия изток в Eurasia Айхам Камел посочи пред CNBC, че атаката в офиса на сатиричното списание Charlie Hebdo в Париж, при която 12 души намериха смъртта, може да предизвика засилване на екстремизма от крайнодесните политически движения.

Още по темата

"Опасността тук е, че налице е свръхреакция, която създава по-широк конфликт между мюсюлманските общности в Европа и европейските общества като цяло", каза Камел.

Лидерите на Британската партия на независимостта (UK Independence Party – UKIP) и френския Национален фронт (Front National – FN) – най-изявените десни популистки партии в тези страни, вече прибегнаха до използване на убийствата за извличане на политически дивиденти.

Лидерът на UKIP Найджъл Фарадж заяви, че атаката на предполагаемите ислямисти е била "наистина ужасяваща" и повдигна въпроси за това, което той нарича "широка политика на културно многообразие" в Европа.

Марин льо Пен, лидер на FN, пък призова за провеждането на референдум за връщането на смъртното наказание.

В интервю за телевизионния канал France 2 льо Пен призова Франция да отхвърли ислямския фундаментализъм. За целта тя пожела среща с президента Франсоа Оланд, на която да бъдат обсъдени мерки за "защита на сънародниците".

През миналата година партии като UKIP и FN, които водеха широки кампании за борба с Европейския съюз и които прокарваха антиимигрантски платформи отчетоха ръстове на популярността. Причината до голяма степен бе завръщащата се икономическата криза на Стария континент, която има потенциала да върне опасното анти-емигрантско чувство сред европейците.

През септември 2014 г. FN спечели първите си места във френския Сенат на фона на критикуваната от мнозина политика на президента Франсоа Оланд, чиято Социалистическа партия (Parti socialiste – PS) загуби мнозинството си в горната камара на парламента.

В същото време надигането на UKIP и други движения, като Патриотичното европейско движение (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – PEGIDA) в Германия, свидетелстват за факта, че анти-емиграционните настроения са видни дори и в страни с по-стабилни икономики.

Въпреки че редица мюсюлмански организации в Европа осъдиха трагедията с "Шарли ебдо", експерти предупреждават, че ислямофобията може да се увеличи. Това предполага опасността мюсюлманите да се превърнат в удобна "изкупителна жертва" за икономическите проблеми във Франция и по света.

"Има опасност тези събития да изострят ислямофобията, която се разраства в части от френското общество от известно време", изтъкна Йън Стюарт, преподавател по съвременна европейска история в Лондонския университет.

"Тази ислямофобия не се ограничава само до крайната десница, но FN e най-вероятнaта партия, която ще я използва за извличане на политически дивиденти", добави той.

Авторът на "Десният популизъм в Европа: Политика и дискурс" Рут Водак също декларира увереността си, че емигрантската общност във Франция ще се превърне в "изкупителна жертва" за надвисналото "огромно предизвикателство пред френското общество".

"Няма съмнение, че десните популистки партии и крайнодесните формации, които непрекъснато атакуват мюсюлманите и исляма, ще се опитат да трупат политически дивиденти", отбеляза тя.

"Те ще продължат да насочват атаките си срещу генерализираната хомогенна група от мюсюлмани, емигранти и лица, търсещи убежище, без да се прави разлика между фундаменталисткия ислям и умерените мюсюлмани", изтъкна още Водак. 

Още новини и анализи от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Спомнете си от историята как България през VIII в. по времето на кан Тервел е спасила Европа от мюсюлманско нашествие при обсадата на Цариград,и франките спрели арабите в битката при Пуатие!!!!!!
75
0
 
0
 
! Отговори
135 преди 9 години
Години наред, някъде от 60-те (след алжирската война)Западът толерираше Исляма. Само ,че те не толерират Запада. Те не могат и не искат да се претопят.До скоро едни българин, особено във Франция - бе мачкан под нивото не всеки *** и арабин.Та, те се биха за Франция (сенегалци, мароканци)- казваха- още през 1915 г срещу БГ на Солунския фронт. Сега доста се разплодиха.Не я виждам Европа колко ще издържи, т.е никак.Този проблем е нерешим - това са два изключващи се менталитета. Бог да ги пази .
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМного си прав!
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ организира и печели от всякакви подобни зверства, а глупавите европейци с корумпирани правителства плащаме сметката. Ще ни намерят враг, а после ще ни продадат оръжие, ще поемаме и издържаме бежанци, а накрая ще възстановим разрушенията, докато приближени фирми до режима в САЩ източват ресурсите ни. Ама че *** населяваме Европа. Като съвсем заприличаме на *** ще тръгнем да търсим американската мечта и да се превъзнасяме какъв стандарт са си осигурили с откраднатото от нас. *** сме!
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Явните и скритите печеливши са САЩ. Затова са и инвеститор на тероризма. Те създадоха и Ал Кайда и Ислямска държава и Хамас. Подпомагат и финансират всички пучове и кървавите режими след това.
71
0
 
1
 
! Отговори
ицо преди 9 години
До Анонимен май не си наясно какъв е стандарта след 5 г. управелние на Хитлер и преди той да дойде на власт..почети малко история :)
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Evropa da kaje kolko nezakonen evtin neft kupuva ot islamistite zagrabili chetvart ot neftenite kladenci na Irak i Siria ? Zashto cenata na gorivoto padna ?
69
3
 
4
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До Мюслюманин. Добре, вие същ казвате "Не на терора", приемам че е така, защото всеки иска да живее спокойно. Но като казвате не на терора защо никоя мюсулманска страна не се разграничи от ИД, защо не ги изолираха, защо не затвориха границите си за тях, та това са шайка престъпници и вие го знаете. Защо след като знаете че САЩ стоят в основата защо никое арабско правителство не преустанови дипломатически отношения със САЩ докато не спрат подкрепата си за тях. Как да ви вярваме, а??
68
0
 
10
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Печелившите не са скрити, напротив, дори са много ясни - САЩ, това са печелившите от нестабилността в Европа. И колкото по-скоро го разберете, толкова по.добре, стига с тея крйнодесни партии, тях нямаше да ги има ако ги нямаше натрапниците!! НАЛИ!!!
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименMNOGO DOBRE SE MESHI V RABOTITE NA SADEBNATA SISTEMA V BG. FR. POSLANNIK
66
0
 
8
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Печеливши? Във Франция не, не са там. Кой ще отгатне кой би имал полза от един такъв, може би инсцениран атентат? а) САЩ ;б) Великобритания ;в) Русия. Печелившите ще получат правото свободно да драскат по форумите, като това, което напишат няма да бъде използвано срещу тях... :-)
65
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кои са скритите печеливши от ужаса във Франция?=========================================USA,USA,USA !
64
1
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Ние сме против ислямистите, ама не сме против мюсюлманите. Ами да попитам - ислямистите откъде излизат ?Не са ли излезли от мюсюлманските маси, с които напълниха Европа ?Новият световен ред е една шизофренична система !Система, която създава терор и в същото време се бори с него.
63
3
 
5
 
! Отговори
, преди 9 години
Разбирате ли как слугите на сатаната са зомбирали масите,световната измама.Веднага след Париж и смехотворните на фона на трагедията обяснения кой го извършил(маскирани,документ за самоличност оставен,мъртви извършители-не говорят,анонимно обаждане,отмъщение за карикатура от 2011 и времето на акта)излиза в Разбирате ли как слугите на сатаната са зомбирали масите,световната измама.Веднага след Париж и смехотворните на фона на трагедията обяснения кой го извършил(маскирани,документ за самоличност оставен,мъртви извършители-не говорят,анонимно обаждане,отмъщение за карикатура от 2011 и времето на
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DPC ZASHTO MALCI I NE SE IZVINI NA BALGARSKIAT NAROD,ZARADI TERORIZMA SI NA BUNOVO I DR. MESTA ILI SHTE NI ZAPLASHVA S EVROATLANTIZMA--SEGA OT TAM OCAKVAME ZABRANATA IM.
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
500 г. Англия и Франция държаха в невежество Балканите/България/чрез толерирането на Терската империя,докато те се развиваха и контролираха колониите си !!! Но непредвидиха,че ние ще станем нация която толерира другите вероизповедания докато те се капсулираха в своя си свят на величие и сега берът горчивите плодове на делата си !!!
60
1
 
1
 
! Отговори
. преди 9 години
Значи това в Париж отправи посланието:ще признаете ли Палестина(които и да сте)и подготви масата от невежи полезни *** да приемат лъжата с помощта на поставени по медиите предатели на човешкия род,че този,който води най-голямата война срещу тероризма е "лошия"криещ ядрено оръжие.
59
4
 
4
 
! Отговори
донколан преди 9 години
каквото повикало... или за незачитането на чуждите ценности; да се присмееш на някого, на нечии идеи, митология, религиятова е вид насилие, арогантност, при това публично от позиция на ненаказуемост, на сила - е насилието поражда НАСИЛИЕ - факт; от друга страна правото да убиваш не е алтернатива, но се случва - факт...biblia.bg/index.php?k=20&g=12&tr1=1
58
1
 
4
 
! Отговори
/ преди 9 години
Веднага след Париж КАЛКУЛИРАНО базирано на промити зомбирани мозъци и ефекти излизат в медиите статии:"Казват,че Асад търси ядрено оръжие с помощта на Хезбола",но кой стои зад престъплението в Париж никой не знае,кой го организира.Извършителите маскирани (!)били убити,т.т.не говорят,едно анонимно обаждане изведнъж БЕЗ СЪМНЕНИЕ определя някакви от Йемен,полезните *** на наркотици илу мозъчно обработване не се броят.
57
3
 
4
 
! Отговори
до 64 преди 9 години
Атомно оръжие имат доста държави в блиския изток. Египет 5-6 бойни глави, внесени криминална от Беларус преди 15-20 години. Саудитска Арабия 20-30 бойни глави закупени от Пакистан заедно с балистични ракети носители, Израел 80-240 бойни глави, така че е напълно възможно и Асад де се е снабдил по някакви канали с ядрени заряди, особено като се има предвид че е толкова гъст като гърне и похлупак с Путин.