Край на драмата: Братята Куаши са убити

Ликвидиран беше и мъжът, който взе заложници в магазин; 4-ма от похитените са мъртви
Обновена: 9 яну 2015 21:09 | 9 яну 2015 18:04,
421
Край на драмата: Братята Куаши са убити
Снимка: БТА

Край на двете напрегнати заложнически драми във Франция - и тримата похитители бяха убити при почти едновременен щурм на печатницата, в която бяха блокирани братята Саид и Шериф Куаши, извършили нападението срещу редакцията нa „Шарли ебдо“, и на магазина, в който въоръжен мъж държеше заложници.

Братята Куаши са убити при спецоперация, предаде Скай нюз, като се позова на информация на АФП. Двамата братя бяха блокирани от полицията в градчето Дамартен ан Гоел и държаха заложник, който е освободен невредим.

Минути преди това стрелба и експлозии се чуха край печатницата, в която атентаторите бяха обградени от полицията. 

Репортери на мястото предадоха, че от сградата излиза дим.

Още по темата
АФП съобщи, че двамата джихадисти, убити в Дамартен-ан-Гоел, излезли от обсадената печатница, стреляйки по полицаите.

Четири експлозии се чуха и на мястото на втората заложническа криза - в магазина за хранителни стоки кашер, където въоръжен мъж взе заложници. Похитителят е убит, а по информация на Скай нюз няколко от похитените са освободени. Полицейски източник обаче съобщи, че четирима от заложниците са убити, предаде Ройтерс. Двама полицаи са ранени при акцията.

В супермаркета са намерени телата на петима души, сред които похитителят Амеди Кулибали. Засега не се знае дали другите четирима са били убити по време на щурма, или при стрелбата по-рано през деня. Според източник четирима заложници са ранени и се намират в много тежко състояние.

Похитителят Амеди Кулибали заявил преди смъртта си за френска телевизия, че синхронизирал акцията си с братята Куаши. В телефонно обаждане до Бе Еф Ем Те Ве той заявил, че принадлежи към групировката Ислямска държава. Кулибали казал, че държи 16 заложници и е убил четирима. От телевизията не са разпространили веднага записа заради течащата в момента спецоперация.

В отделно обаждане до същата телевизия Шериф Куаши заявил, че бил изпратен във Франция и финансиран от "Ал Кайда" в Йемен.

В районите и на двете заложнически драми се чуват линейки с включени сирени.

Около 88 хиляди полицаи и войници бяха мобилизирани за преследването на убийците и в операциите за гарантиране на безопасност.

Двамата братя Шериф и Саид Куаши разстреляха в сряда 12 души, нахлувайки в редакцията на „Шарли ебдо“, след което се укриха. Вчера те бяха засечени, след като нападнаха бензиностанция край Париж. Днес след престрелка с полицията на магистрала двамата братя се барикадираха в печатница градчето Дамартен ан Гоел, като взеха и един заложник.

Почти по същото време в Париж Амеди Кулибали нападна магазин в Париж и взе няколко души за заложници. Стана ясно, че Кулибали се е познавал поне с един от братята Куаши. Според френската полиция Кулибали е бил член на ислямистка групировка, в която са участвали и братята Куаши. Кулибали беше поставил ултиматум да бъдат освободени братята Куаши, в противен случай ще убие заложниците. Кулибали беше обявен за издирване от вчера, след като при инцидент в градче край Париж беше убита полицайка, а един общински служител беше ранен.

 

Вижте как полицията щурмува магазина в Париж:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
2
 
4
 
! Отговори
откровен преди 9 години
Жалко за избитите и от двете страни!!!!СТрашното е за останалите живи на тази планета........това ужасяващо събитие е искра ,която може да взриви световния мир.Има вече закони ,че САМО ПО ПОДЗРЕНИЕ! в тероризъм могат да те вкарат в затвор с всички последствия от това........И трябва много внимателно да отчитаме тънката граница М/У свобода и слободия!
230
0
 
7
 
! Отговори
razgradski pop преди 9 години
88.000 полицаи, жандармеристи и спецчасти срещу 3 терористи...ефективност равна на НУЛА....ами ако терористите бяха 50-60??? Тогава сигурно щяха да са им нужни 1.000.000 войници???
229
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вечният въпрос е: кой плати на убийците - САЩ или Русия?
228
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Братята Куаши са тренирани от АлКайда през 2010 г. в Йемен.Били са в Ирак и Сирия !Единият е бил във френски затвор за 3г. Другите двама терористи от магазина са от същата Джихаджиска организация . За сега са арестувани 16 заподозряни в помощ на Джихадистите !
227
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива като тях в европа са много....те си приемат,хранят,лекуват.дават им високи помощи,а се се оплакват
226
3
 
2
 
! Отговори
Cleo преди 9 години
bwahahahahaha88 000 полицаи за да се справят с 3 резани откачалки! Нищо чудно, че ИД си правят каквото си поискат ...А тези са толкова зле - оставят терористите да си говорят по ДжиЕсЕм-ите. Да се смея ли или да плача?
225
5
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
След расовата гражданска война в САЩ, през последните три дни гледаме грандиозен провал на мултиетническият и мултирелигиозен модел в Европа.Ислямските терористи постигнаха огромен успех !Трима терористи разиграваха като маймуни цяла Франция 3 дни подред.Накрая равносметката - 18 жертви на терористите, между които и двама полицаи, безброй ранени и смут в цяла Европа.Обратно - терористите получиха точно това, което искаха - медийно внимание и смърт на мъченици. Това е началото на края ...
224
10
 
16
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
След събитията в САЩ и тези във Франция лъсна тоталният провал на мултикултурния модел на Новия световен ред.Факт !Сега кой е по-прав - Путин, който държи на стария ред и старите общочовешки ценности или илюминати, които натрапиха на света извратените си разбирания за толерантност и подмениха ценностната система на хората ?
223
8
 
1
 
! Отговори
Додо преди 9 години
До естес куха лейко САЩ дължат 17 трилиона заради войните който водеха с какво една война помага на бюджета? Пямпате само простотий
222
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** си отмъсти на Франция за мистралите и санкциите. Сега очаквам ответната реакция на французите.
221
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мечока е притиснат много яко в ъгъла и затова се мята в предсмъртна агония. Вече използват и последните си терористични козове само и само да спасят путинската хунта от съда в Хага. Само че опърпания мечок колкото повече мърда толкова повече си усложнява положението.
220
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
въпроса е,че вече няма значение кой създаде ИД,тя сее обърна от всиички и сама си прави нейни си неща
219
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фанатици се надигат и това е истинатапредставете си да беше в софия товаи ние имаме хора с мюсюлманска вярада ги хване и тях ал-кайда ли?тогава пак ли америка,русия..и др.ще са виновни?
218
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четейки коментарите ви насочени главно към спор от типа Русия,Сащ или Европа.Или по-скоро кой е по по-най, ще ви припомня думите на един останал в историята български ас от втората световна войнаСлушайте добре, извънказармените си идеи ще насипете с един вагон нафталин. Не искам в моята рота да се говори за разни Хитлер, Сталин, Чърчил, Рузвелт, Мусолини... Ви сте преди всичко български войници и нашата единствена идея трябва да бъде България.
217
4
 
6
 
! Отговори
париж варадоро преди 9 години
>доларът умирада, и затова за три месеца си удвои стойността спрямо любимата ви рубла. и нека нещо друго да кажа, тия парижки истории са подплатени от другаря путин, руското разузнаване така действа
216
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е много просто,но масите са като овце.1000 фанатици в пустиня с също толкова калашници , без никаква модерна техника освен,елемента на изненадата и креативност.На американския народ винаги им е бил фетиш да убиват араби и да ги правят лоши.Просто народа има нужда от враг и така по-лесно се управлява и най-вече манипулира за да могат ония невидимите световни лидери да си разиграват кончето.
215
2
 
5
 
! Отговори
хуй хуй преди 9 години
До господин 309Еби си майката, нископлатен атакист. Къде е Петното да ви поведе протестите?
214
2
 
5
 
! Отговори
ой ой ой преди 9 години
"САЩ са виновни за всичко!"И илюминатите, и ционистката световна конспирация!
213
1
 
1
 
! Отговори
!@# преди 9 години
До Футуролог до !@Eдинственото смислено от това, което казваш е разделяй,владей.. лека нощ, още веднъж:)
212
1
 
2
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Бе тия хора на луди ли ни правят или не могат да разберат с каква цел са на таз прекрасна земя.