Кои са скритите печеливши от ужаса във Франция?

Крайнодесни партии може да извлекат политически дивиденти от драмата
10 яну 2015 13:00, Екип на Investor.bg
124
Кои са скритите печеливши от ужаса във Франция?
Снимка: Reuters

Налице е "опасност" крайнодесните партии в Европа да реагират на терористичните атаки във Франция, превръщайки емигрантските общности в "изкупителна жертва" за икономическите проблеми, предупреждават експерти.

Политическият анализатор за Близкия изток в Eurasia Айхам Камел посочи пред CNBC, че атаката в офиса на сатиричното списание Charlie Hebdo в Париж, при която 12 души намериха смъртта, може да предизвика засилване на екстремизма от крайнодесните политически движения.

Още по темата

"Опасността тук е, че налице е свръхреакция, която създава по-широк конфликт между мюсюлманските общности в Европа и европейските общества като цяло", каза Камел.

Лидерите на Британската партия на независимостта (UK Independence Party – UKIP) и френския Национален фронт (Front National – FN) – най-изявените десни популистки партии в тези страни, вече прибегнаха до използване на убийствата за извличане на политически дивиденти.

Лидерът на UKIP Найджъл Фарадж заяви, че атаката на предполагаемите ислямисти е била "наистина ужасяваща" и повдигна въпроси за това, което той нарича "широка политика на културно многообразие" в Европа.

Марин льо Пен, лидер на FN, пък призова за провеждането на референдум за връщането на смъртното наказание.

В интервю за телевизионния канал France 2 льо Пен призова Франция да отхвърли ислямския фундаментализъм. За целта тя пожела среща с президента Франсоа Оланд, на която да бъдат обсъдени мерки за "защита на сънародниците".

През миналата година партии като UKIP и FN, които водеха широки кампании за борба с Европейския съюз и които прокарваха антиимигрантски платформи отчетоха ръстове на популярността. Причината до голяма степен бе завръщащата се икономическата криза на Стария континент, която има потенциала да върне опасното анти-емигрантско чувство сред европейците.

През септември 2014 г. FN спечели първите си места във френския Сенат на фона на критикуваната от мнозина политика на президента Франсоа Оланд, чиято Социалистическа партия (Parti socialiste – PS) загуби мнозинството си в горната камара на парламента.

В същото време надигането на UKIP и други движения, като Патриотичното европейско движение (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – PEGIDA) в Германия, свидетелстват за факта, че анти-емиграционните настроения са видни дори и в страни с по-стабилни икономики.

Въпреки че редица мюсюлмански организации в Европа осъдиха трагедията с "Шарли ебдо", експерти предупреждават, че ислямофобията може да се увеличи. Това предполага опасността мюсюлманите да се превърнат в удобна "изкупителна жертва" за икономическите проблеми във Франция и по света.

"Има опасност тези събития да изострят ислямофобията, която се разраства в части от френското общество от известно време", изтъкна Йън Стюарт, преподавател по съвременна европейска история в Лондонския университет.

"Тази ислямофобия не се ограничава само до крайната десница, но FN e най-вероятнaта партия, която ще я използва за извличане на политически дивиденти", добави той.

Авторът на "Десният популизъм в Европа: Политика и дискурс" Рут Водак също декларира увереността си, че емигрантската общност във Франция ще се превърне в "изкупителна жертва" за надвисналото "огромно предизвикателство пред френското общество".

"Няма съмнение, че десните популистки партии и крайнодесните формации, които непрекъснато атакуват мюсюлманите и исляма, ще се опитат да трупат политически дивиденти", отбеляза тя.

"Те ще продължат да насочват атаките си срещу генерализираната хомогенна група от мюсюлмани, емигранти и лица, търсещи убежище, без да се прави разлика между фундаменталисткия ислям и умерените мюсюлмани", изтъкна още Водак. 

Още новини и анализи от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пък в наше село няма турци няма манг.../роми/ няма етническо напрежение, няма престъпления всички сме християни. Тихо и спокойно е.
35
4
 
0
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Днеска не са ли заклали някое франсе?
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Определено най-явните печеливши са Партията на ЛьоПените.Губят всички останали.
33
4
 
6
 
! Отговори
Идиот преди 9 години
До Анонименен 30Тракийци сме точно толкова, колкото американците са иднианци. Къде си учил история? Там пише за заиграването с папата. Стига сме се ориентирали на запад или на изток. Когато нашите царе са живеели в замъци с бани и течаща вода, западните са живеели в землянки и са се къпели веднъж в годината на някоя празник.
32
0
 
13
 
! Отговори
аналнологичен слючай преди 9 години
Крайно време е да се разбере че, мюсулманина е в Европа не да се интегрира, той е тук за да интегрира! Това е толкова очевидно, щото само един политик, заслепен от големината на джоба си, неможе да го види.
31
1
 
3
 
! Отговори
FR преди 9 години
Aide sega, vzehte che izkarahte nacionalistite vinovni za atentatite! Kakvo obshto ima ikonomicheskata kriza s nesigurnosta na horata?!Prestanete da drunkate gluposti, vsichki znaem za narastvashtata se islqmizaciq na stariqt kontinent, tova e prosto oshte edin priznak! Dano nai-nakraq horata se subydqt i prestanat s tozi multietnicheski model!!!
30
1
 
20
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Не знам кой печели , но знам кой губи . Губят обикновените хора , които загиват . Това ще продължи докато не се спре това приемане на *** от третия свят . Те идват в Европа за да се наместят на удобните места . Всички приказки , че не са интегрирани са пълни глупости . Не можеш насила да интегрираш човек , който не иска . И след като им е толкова обидно и зле защо не се връщат по родните си места .
29
5
 
4
 
! Отговори
роза преди 9 години
Атака
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
19- ти, кой е истинският националист? Валери Симеонов- порно олигарха или Каракачанската ***. Стига ме разсмива, бе! Кой е новият човек?
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм 22 , но ще ти кажа скромното си мнение. В Тангризма трябваше да се влее Висшата светлина на Словото Христос. Това е като новите версии, на програмите. Контактувал е и с двете църкви, за да прецени, коя от двете ще му позволи да запази старото и да го надгради с новото. Ние българите сме доста особенни християни, виж фолклора и празниците ни. Там е скрита история от 7000 години. История, която започва да говори!
26
2
 
5
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Ай сектир чифте Калашников терорист *** кешел будала джихадист,ЕВАЛА,АШКОЛСУН Френк Полис бабаит!!!:))))
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен26А знаете ли,че Гърция тогава не си даде въздушното пространство за ударите на Нато?
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопе, ти си учен човек, а виж кви глупости пишеш. Руските подводници са в американски води, русите не си играят на шикалки!
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонименен преди 9 години
До 22 - Като си толкова правоверен и православен, кажи защо още Борис е водил преговори с Папата за приемане на католицизма, а по-късно Калоян е бил съюзник на Папата срещу Константинопол. Кажи краги чисто-православнико - защо нашите коледни празници съвпадат с Католическите, а не с православните, каквито са те в Русия, Сърбия и Гърция - просто защото сме ориентирани към Запада от край време и нте сме никакви славяни, а си тракийци и прочие местни поселения, а ти като искаш - върви в Сибир
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Арабите и турците да си отиват по родните места с кротко. Шанс се дава един, два пъти с кротко, после... който не чул, да е чул.Някои политици от запада прекалено се претолерираха. Това вече беше свинщина в Париж. Арабите ще си получат заслуженото. Абе тия от Алжир луди ли са. Нещо май нямат спомени. Французите се отнесоха прекалено благородно с тях.
21
15
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Всички печелят.На всички е ясно, че това са путински номера и вече са си извлекли поука.А карикатуристите, които се подиграват с религията на хората така или иначе са си за трепане.
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
23 април 1999 г. 15 убити сръбски журналисти. Двойно повече ранени. Унищожена е цяла телевизия. И никой не заплака. Никой не запали свещ. Европа не се потресе. Колегите им от БНТ не излязоха на улицата с траурни табелки.Сръбските журналисти не са френски журналисти. Ракетата на НАТО не е огнестрелно оръжие в ръката на ислямски фундаменталист.Такава е идиотската правда в идиотския свят, който обитаваме и в който всички сме Шарли.Прочети още на: dnes.bg/world/2015/01/10/frenskata-policiia-prodyljava-da-izdirva-haiat-bumedien.250838#comment-newest
19
15
 
7
 
! Отговори
Анонименен преди 9 години
Нещата са много прости - Путин има най-голям интерес светът да престане да се занимава с него и Европа да отслабне. Да търсят руската връзка - като им намалеят на руснаците и петро- и газодоларчетата ще им спаднат и възможностите да финансират както партията на Люпен, така и разни уж исляямски терористи, на които Путин плаща да стрелят из Европа и Франция, за да не му обръщат внимание какви ги върши из Украина...
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То гузен, как да плаче? Тогава важното бе, как седерастията да продаде по- изгодно България на запада.
17
2
 
15
 
! Отговори
лекар-психолог преди 9 години
Каквото и да правят в Западна Европа вече е късно . Могат поне да спрат да приемат повече бежанци , защото това е политика на третия свят . Искат да наводнят Европа с маргинали и да почнат да я превземат . Друг изход няма и няма да има . Не е възможно *** да стане вместо лъва царя на джунглата .