Кои са скритите печеливши от ужаса във Франция?

Крайнодесни партии може да извлекат политически дивиденти от драмата
10 яну 2015 13:00, Екип на Investor.bg
124
Кои са скритите печеливши от ужаса във Франция?
Снимка: Reuters

Налице е "опасност" крайнодесните партии в Европа да реагират на терористичните атаки във Франция, превръщайки емигрантските общности в "изкупителна жертва" за икономическите проблеми, предупреждават експерти.

Политическият анализатор за Близкия изток в Eurasia Айхам Камел посочи пред CNBC, че атаката в офиса на сатиричното списание Charlie Hebdo в Париж, при която 12 души намериха смъртта, може да предизвика засилване на екстремизма от крайнодесните политически движения.

Още по темата

"Опасността тук е, че налице е свръхреакция, която създава по-широк конфликт между мюсюлманските общности в Европа и европейските общества като цяло", каза Камел.

Лидерите на Британската партия на независимостта (UK Independence Party – UKIP) и френския Национален фронт (Front National – FN) – най-изявените десни популистки партии в тези страни, вече прибегнаха до използване на убийствата за извличане на политически дивиденти.

Лидерът на UKIP Найджъл Фарадж заяви, че атаката на предполагаемите ислямисти е била "наистина ужасяваща" и повдигна въпроси за това, което той нарича "широка политика на културно многообразие" в Европа.

Марин льо Пен, лидер на FN, пък призова за провеждането на референдум за връщането на смъртното наказание.

В интервю за телевизионния канал France 2 льо Пен призова Франция да отхвърли ислямския фундаментализъм. За целта тя пожела среща с президента Франсоа Оланд, на която да бъдат обсъдени мерки за "защита на сънародниците".

През миналата година партии като UKIP и FN, които водеха широки кампании за борба с Европейския съюз и които прокарваха антиимигрантски платформи отчетоха ръстове на популярността. Причината до голяма степен бе завръщащата се икономическата криза на Стария континент, която има потенциала да върне опасното анти-емигрантско чувство сред европейците.

През септември 2014 г. FN спечели първите си места във френския Сенат на фона на критикуваната от мнозина политика на президента Франсоа Оланд, чиято Социалистическа партия (Parti socialiste – PS) загуби мнозинството си в горната камара на парламента.

В същото време надигането на UKIP и други движения, като Патриотичното европейско движение (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – PEGIDA) в Германия, свидетелстват за факта, че анти-емиграционните настроения са видни дори и в страни с по-стабилни икономики.

Въпреки че редица мюсюлмански организации в Европа осъдиха трагедията с "Шарли ебдо", експерти предупреждават, че ислямофобията може да се увеличи. Това предполага опасността мюсюлманите да се превърнат в удобна "изкупителна жертва" за икономическите проблеми във Франция и по света.

"Има опасност тези събития да изострят ислямофобията, която се разраства в части от френското общество от известно време", изтъкна Йън Стюарт, преподавател по съвременна европейска история в Лондонския университет.

"Тази ислямофобия не се ограничава само до крайната десница, но FN e най-вероятнaта партия, която ще я използва за извличане на политически дивиденти", добави той.

Авторът на "Десният популизъм в Европа: Политика и дискурс" Рут Водак също декларира увереността си, че емигрантската общност във Франция ще се превърне в "изкупителна жертва" за надвисналото "огромно предизвикателство пред френското общество".

"Няма съмнение, че десните популистки партии и крайнодесните формации, които непрекъснато атакуват мюсюлманите и исляма, ще се опитат да трупат политически дивиденти", отбеляза тя.

"Те ще продължат да насочват атаките си срещу генерализираната хомогенна група от мюсюлмани, емигранти и лица, търсещи убежище, без да се прави разлика между фундаменталисткия ислям и умерените мюсюлмани", изтъкна още Водак. 

Още новини и анализи от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
''Велката'' Османска Империя и Турция пише на Римска азбука... хахаха . На всеки с мозъчна кухина по-голяма от орех трябва да му е ясно , че това са Ватикански сигнални кучета . Тяхната задача беше и все още е , да унищожат и държат в мюсюлмански ръце ''Първият Православен Рим'' - Константинопол и ''Вторият Православен Рим''- Велико Търново , за да загуби православието духовният център на своята сила. Римска *** от генетичен *** прикрит зад кич ... хахаха
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помните ли? Ракета на НАТО изби 15 сръбски журналисти. Телевизията в Белград рухна до основи. Тогава никой не заплака - ни Европа, ни БНТ, ни Би Ти Ви, ни Нова...
14
0
 
9
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Всички ще се опитат да ловят риба в мътна вода,просто такъв момент не е за изпускане.
13
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Волен е едно изкукало *** подвластно на ДС. Той позори патриотизма и го държи в рамките на 4- 5%, колкото да го има изобщо като някакъв отдушник. Нужен е истински човек!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази империя е Рим. След 476 г. сл.хр. , Ватикана няма държава , народ или армия ... няма човешки ресурс и про-римският ватикански елит крие своята империя и амбиции за налагане на латински хегемон над Европа и света , зад много такива *** , като САЩ. Хегемон на римското кулурно наследство - азбука и цивилизационен модел и унищожаване на Българското културно наследство - азбука и култура. Това е истинската борба от над 1000 години .
11
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа има опит с това какво става, когато крайните националисти дойдат на власт! Хитлер, Мусолини и т.н. донесеха само страдание, но не и обещаното благоденствие.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, някои си мислят, че могат да убиват безнаказано и, че ще им се размине. Няма разминаване!
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 9 Най - големият враг на всяка империя е национализмът . Най-големият и страх е националното пробуждане на поробените/асимилираните от нея народи.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dali shte ubiat za pari ili za mohmaed ili za iisus, chveshkata glupost e korenyt na vsqko zlo.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Представяте ли си, слугите на ционистите да ни внушават, че патриот е *** дума и патриотите са лоши хора!
6
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще ревете след време за Волен и ще се питате защо сте го хулили навремето, ама ще е късно, нещастници!
5
5
 
22
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Аз не разбирам...тези политици нормални ли са? Хората не искат да живеят с тези *** маймуни- мусюлманите. Това е съвсем проста истина. Помислете си.. Колко откачен трябва да е човек за да вярва дотолкова в исляма, че да е готов да убива заради него. Та това е една религия, една приказка като тези от братя Грим, нищо повече. Все едно какви са подбудите на тези терористи- ние в Европа просто не ги искаме. Това е!
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера политиците палячовци- продължавата да наричат популисти, вредни и опасни националистическите партии, а не ислямистите. Продължават да са по-загрижени за ***, а не за коренното население. Аз не съм толерантен и не искам бурки, фереджета, *** ислям. да си ходия в пещерите, откъдето са изпълзели и там да си строят джамиите и кочините
3
3
 
34
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Тези партии печелят, защото хората виждатт, че позицията им е правилна. 70 години национализма е *** дума, защото демократите и великите евроантлантици наложиха своята диктатура. Национализма се възражда. Просто разберете, че има хора, които не искат да живеят в един европейски катун. И в този катун непрекъснато прииждат някакви бедни емигранти, които натискат за помощи.
2
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Печели само и единствено Русия, терорист номер 1 в света!
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези хора пристигат в Европа като емигранти гладни и боси и после се обръщат срещу нея това се вика храни куче да те лае мисля ,че наще политици сериозно трябва да зетегнат границите ни с Турция от където ежедневно бликат орди от гледни за паспорти ***.