Би Би Си: Пет въпроса, които поставя трагедията с "Шарли ебдо"

Защо френските спецслужби не успяха да предотвратят нападението?
Обновена: 11 яну 2015 11:51 | 11 яну 2015 11:40, Веселина Йорданова
117
Би Би Си: Пет въпроса, които поставя трагедията с "Шарли ебдо"
Снимка: Ройтерс

Събитията през последните дни във Франция, където от ръцете на ислямисти загинаха 17 души, предизвикват не само шок, възмущение, болка, но и въпроси. На някои от тях специалният кореспондент на Руската редакция на Би Би Си в Париж Олга Алисова се опитва да намери отговор, съобщава британската медия в сайта си.

1. Как бяха охранявани редакцията и журналистите?

Редакцията на "Шарли ебдо" вече беше подлагана на нападение през 2011 г., когато срещу сградата на седмичника беше хвърлена запалителна бомба, предизвикала пожар. Нападението стана в навечерието на публикуването на специалния брой на "Шариа ебдо" /името на седмичника беше преиначено чрез думата "шариат"/ с карикатура на пророка Мохамед на първа страница.

След този пожар редакцията на списанието и редица негови сътрудници бяха поставени под полицейска охрана. Един от полицаите, охранявал главния редактор Шарба, загина при нападението на 7 януари. По умите на адвоката на изданието Ришар Малка заплахи срещу "Шарли ебдо" били отправяни непрекъснато.

2. Защо френските спецслужби не успяха да предотвратят нападението?

Според експерти сложността идва от там, че се е изменила самата структура на ислямистките групировки, което затруднява разкриването на джихадисти. "Вече няма ясна логика в йерархизирането на организацията /.../ както в 80-те, 90-те години или дори както при Ал Каида до началото на 2000 година. Заплахата стана децентрализирана", заяви пред в. "Либерасион" Марк Екер, експерт в центъра за изследване на сигурността във френския институт за международни отношения.

Освен това, за да бъдат следени всички подозрителни ислямисти, не достигат ресурси. По думите на експертите в областта на сигурността, за да се води денонощно следене само на един човек, са необходими най-малко 20 полицаи.

3. Лесно ли е да се купи автомат "Калашников" във Франция ?

Във Франция има по-строго законодателство в областта на търговията с оръжие, отколкото в САЩ, но в страната процъфтява черният пазар. По думите на Филип Капон, ръководител на френския полицейски сидникат, френският черен пазар е наводнен с оръжия от Източна Европа. "Във Франция те /автоматите "Калашников"/ са навсякъде", заяви Капон пред агенция Блумбърг. По думите му цената на АК-47 на черния пазар е между 1000 и 1500 евро.

4. А сега ще си разчистят сметките с местните мюсюлмани?

Срещу няколко джамии във Франция след трагичните събития в редакцията на "Шарли ебдо" бяха извършени нападения. В четвъртък през нощта неизвестни лица хвърлиха шумови гранати срещу джамия в град Льо Ман западно от Париж, няколко изстрела бяха произведени срещу мюсюлманска молитвена зала в Пор-ла-Нувел в южна Франция. В град Вилфранш-сюр-Сон недалече от Лион стана взрив в арабски ресторант близо до джамия.

Междувременно в социалните мрежи се отправят призиви да се разграничава ислямът от тероризма. Един от полицаите, загинали при стрелбата в редакцията на "Шарли ебдо", се казваше Ахмед Мераб. В социалните мрежи бързо се разпространява хаштагът "Аз съм Ахмед", по аналогия с "Аз съм Шарли". "Те казват, че убиват за пророка, но хладнокръвно убиват полицай, който носи името на пророка", пише един потребител. Продължава да е популярен и хаштагът "Не от мое име", използван от мюсюлманите още от септември в отговор на престъпленията, извършени от "Ислямска държава".

Едновременно с това по адрес на френските мюсюлмани са отправяни упреци, че не излизат на улицата в знак на солидарност със загиналите журналисти. Според известния експерт по въпросите на ислямизма Жил Кепел стратегията на ислямистите се състои в това да унищожат западните страни, настройвайки една част на населението срещу друга.

5. Струва ли всичко това свободата на словото?

"Това не е просто обикновено нападение. Целта му е ясна - грубо унищожаване на свободата", написа в колонката си, публикувана в сайта на в. "Лез еко" в четвъртък френският философ и журналист Роже-Пол Дроа. "Когато на 11 септември 2001 г. бяха ударени кулите на Ню Йорк, някои все още предполагаха, че целта са били само Съединените щати и тяхната финансова мощ.

Този път само слепият може да игнорира, че мишена са били основните свободи на всички демокрации", пише той. Сега мнозина си спомнят за трагичните събития от 11 септември 2001 година. "Френският 11 септември" - под това заглавие излезе в петък в. "Монд".

"Пред журналистите, които претворяват в живота тази свобода, въпросът стои по друг начин: "Ти си длъжен по-скоро да се съгласиш да умреш, отколкото да се покориш". Цената на свободата да говориш, рисуваш, мислиш - това е риск от кърваво клане", писа вестникът.

"Журналистите не се поддават на страх, оставайки скромни герои на всекидневието. Но колко дълго може да продължи това? Ами ако нападенията се повторят?", питаше се Роже Пол-Дроа, когато още никой не подозираше какво драматично развитие на събитията очакваше Франция в петък.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако френския полицейски комисар беше казал това, заради което са го самоубили, щяхме да разберем, че разлика между лошите и добрите няма / не че някога е имало/
60
6
 
24
 
! Отговори
7 преди 9 години
ай стига с туй шарли, писна ми! съжалявам, че са пуцнали няколко от богоизбрания запад, но за мен не са нищо повече от хилядите дето ги затриват всеки ден с куршуми, глад и мизерия. то бива медийно облъчване ама.....!
59
7
 
34
 
! Отговори
Агитация и пропаганд преди 9 години
Аз едно време слушах и гледах БиБиСи, CNN и Дойче Велле, за да науча истината. В момента БиБиСи, CNN и немските АРД, ЦДФ и Дойче Велле са се превърнали във филиали на отдел "Агитация, пропаганда и дезинформация" на американския Държавен Департамент и на Цру. За да науча истината гледам Россия 24!
58
27
 
6
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До Анонимен--60;Русофиле гаден Украйна иска сама да си определя бъдещето ,което е различно от това на Русия.Руснаците да си укротят агресията и простотията.Фашизма е по--добър от комунизма защото имаш ЕДНОПАРТИЙНА СИСТЕМА С ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, което е икономическа независимост.
57
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нападението срещу френският вестник е ясно.Но френският вестник кого напада?За карикатурите с Мохамед е ясно, но за карикатурите с християнството?В Евангелието пише, че хулата срещу Светият Дух няма да бъде простена нито на този свят, нито на онзи свят.Т.е. журналистите сега са в Ада.За какво да жалеем за тях?Получили са това,което са си търсили.Демокрацията никога не е била християнска.Ясно е, че само Православната Монархия е християнска.Демокрацията е изкуствена за да управляват евреи
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като ще си задаваме върпоси и ще търсим конспирации ... никой ли не се сеща, че франсетата признаха Палестина, еврейте много им се разсърдиха, онзи ден палестински лидер побърза да се изкаже негативно към нападението, ама франсетата вече може и да са вкарани в правилните релси. Според мен ще бъдат доста по-активни участници и в ИД конфликта.
55
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помните ли колко бой изядоха френските командоси в село Коиловци.Пълни некадърници.Ако не ги бяха прибрали набързо от посолството щяха да отидат зян.Всичко е постановка на ЦРУ.Отново ни взеха за шарани.
54
5
 
15
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
1.Заливане на Европа с поток от *** от всякакъв вид.Ако няма причина-създава се(война)2.Създаване у тях на неоправдани очаквания-като възможности и измислени права.В един момент следва разочарование.3.Разбунтуване на горепосочените по някакъв повод-изключително лесно,поради малкия им мисловен потенциал.4.Тотална дестабилизация на най-важния континент и подчиняването му на едноличната воля на една нация-евре.йската и слугите им-САЩ.
53
5
 
10
 
! Отговори
загрижен преди 9 години
Врещенето на "Аз съм Шарли"Няма утре всички вас да Ви спасикато останете безработни без пари!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kak taka trima teroristi izbiha 17 policai,jurnalisti i nevinni hora i suma ti raneni i edin razsledvash komisar se samoubi v4era
51
4
 
12
 
! Отговори
8404 преди 9 години
Мюсюлманите били ненормалници!!! чета коментарите на някой хора и не мога да повярвам колко са спрели в развитието си!!! Един истински мюсюлманин никога няма да стане терорист. Терористите не се делят на религия. Как наричаме християните които убиват невинни хора-герой мoже би?
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До blancoНякой с чудовищна скорост подпалва света като противопоставя общностите и ги хвърля от двете страни на новата берлинска стена, а глупаците се стараят радостно.
49
0
 
3
 
! Отговори
до 63 преди 9 години
Лошо,Тесларов,много лошо,номера не минава!Не подценявай форумците,и не се захващай с неща,дето не ги можеш!:))))))
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na men mi se struva che francuzute shte nahluyat nqkade ,v Libiya ili Siriya podgotvq se pochvata ,neshto ne e nared tam neshto ne se vrazvat neshtata,kak taka teroristkata e izbqgala v Siria v letishtata nqma li kontrol
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
56, сам се радвай на кашерния "крал".
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Украйна фашистите подкрепяни от САЩ избиват всекиденвно цивилни. Жертвите са хиляди. Нета е пълен с ужасии снимки и видео - деца с отнесени глави, разчленени тела, кървища. Това е всекидневие там. Защо няма ществия и бдения за жертвите на киевските фашисти.
45
4
 
9
 
! Отговори
iwan.iwanow преди 9 години
Не са го предотвратили, защото е тяхно дело!
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците ли са тези, които с чудовищна скорост подпалват света?Още шест въпроса от друга агенция:politikus.ru/articles/39986-itogi-shturma-policeyskimi-koshernogo-supermarketa-na-vostoke-parizha.html
43
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В същия ден когато стана религиозната вендета във Шарли Ебдо, в Саана, Йемен е извършен терористичен атентат с кола бомба пред полицейски участък. Убити са 37 младежи които били събрани и чакали да бъдат наети като полицаи. Има и над 80 тежко ранени. Защо нямаше бдение и за избитите йеменски младежи?
42
2
 
19
 
! Отговори
минувач преди 9 години
"Защо френските спецслужби не успяха да предотвратят нападението?"Защото хамериканските служби ги изпревариха и го организираха пътви! :)