Би Би Си: Пет въпроса, които поставя трагедията с "Шарли ебдо"

Защо френските спецслужби не успяха да предотвратят нападението?
Обновена: 11 яну 2015 11:51 | 11 яну 2015 11:40, Веселина Йорданова
117
Би Би Си: Пет въпроса, които поставя трагедията с "Шарли ебдо"
Снимка: Ройтерс

Събитията през последните дни във Франция, където от ръцете на ислямисти загинаха 17 души, предизвикват не само шок, възмущение, болка, но и въпроси. На някои от тях специалният кореспондент на Руската редакция на Би Би Си в Париж Олга Алисова се опитва да намери отговор, съобщава британската медия в сайта си.

1. Как бяха охранявани редакцията и журналистите?

Редакцията на "Шарли ебдо" вече беше подлагана на нападение през 2011 г., когато срещу сградата на седмичника беше хвърлена запалителна бомба, предизвикала пожар. Нападението стана в навечерието на публикуването на специалния брой на "Шариа ебдо" /името на седмичника беше преиначено чрез думата "шариат"/ с карикатура на пророка Мохамед на първа страница.

След този пожар редакцията на списанието и редица негови сътрудници бяха поставени под полицейска охрана. Един от полицаите, охранявал главния редактор Шарба, загина при нападението на 7 януари. По умите на адвоката на изданието Ришар Малка заплахи срещу "Шарли ебдо" били отправяни непрекъснато.

2. Защо френските спецслужби не успяха да предотвратят нападението?

Според експерти сложността идва от там, че се е изменила самата структура на ислямистките групировки, което затруднява разкриването на джихадисти. "Вече няма ясна логика в йерархизирането на организацията /.../ както в 80-те, 90-те години или дори както при Ал Каида до началото на 2000 година. Заплахата стана децентрализирана", заяви пред в. "Либерасион" Марк Екер, експерт в центъра за изследване на сигурността във френския институт за международни отношения.

Освен това, за да бъдат следени всички подозрителни ислямисти, не достигат ресурси. По думите на експертите в областта на сигурността, за да се води денонощно следене само на един човек, са необходими най-малко 20 полицаи.

3. Лесно ли е да се купи автомат "Калашников" във Франция ?

Във Франция има по-строго законодателство в областта на търговията с оръжие, отколкото в САЩ, но в страната процъфтява черният пазар. По думите на Филип Капон, ръководител на френския полицейски сидникат, френският черен пазар е наводнен с оръжия от Източна Европа. "Във Франция те /автоматите "Калашников"/ са навсякъде", заяви Капон пред агенция Блумбърг. По думите му цената на АК-47 на черния пазар е между 1000 и 1500 евро.

4. А сега ще си разчистят сметките с местните мюсюлмани?

Срещу няколко джамии във Франция след трагичните събития в редакцията на "Шарли ебдо" бяха извършени нападения. В четвъртък през нощта неизвестни лица хвърлиха шумови гранати срещу джамия в град Льо Ман западно от Париж, няколко изстрела бяха произведени срещу мюсюлманска молитвена зала в Пор-ла-Нувел в южна Франция. В град Вилфранш-сюр-Сон недалече от Лион стана взрив в арабски ресторант близо до джамия.

Междувременно в социалните мрежи се отправят призиви да се разграничава ислямът от тероризма. Един от полицаите, загинали при стрелбата в редакцията на "Шарли ебдо", се казваше Ахмед Мераб. В социалните мрежи бързо се разпространява хаштагът "Аз съм Ахмед", по аналогия с "Аз съм Шарли". "Те казват, че убиват за пророка, но хладнокръвно убиват полицай, който носи името на пророка", пише един потребител. Продължава да е популярен и хаштагът "Не от мое име", използван от мюсюлманите още от септември в отговор на престъпленията, извършени от "Ислямска държава".

Едновременно с това по адрес на френските мюсюлмани са отправяни упреци, че не излизат на улицата в знак на солидарност със загиналите журналисти. Според известния експерт по въпросите на ислямизма Жил Кепел стратегията на ислямистите се състои в това да унищожат западните страни, настройвайки една част на населението срещу друга.

5. Струва ли всичко това свободата на словото?

"Това не е просто обикновено нападение. Целта му е ясна - грубо унищожаване на свободата", написа в колонката си, публикувана в сайта на в. "Лез еко" в четвъртък френският философ и журналист Роже-Пол Дроа. "Когато на 11 септември 2001 г. бяха ударени кулите на Ню Йорк, някои все още предполагаха, че целта са били само Съединените щати и тяхната финансова мощ.

Този път само слепият може да игнорира, че мишена са били основните свободи на всички демокрации", пише той. Сега мнозина си спомнят за трагичните събития от 11 септември 2001 година. "Френският 11 септември" - под това заглавие излезе в петък в. "Монд".

"Пред журналистите, които претворяват в живота тази свобода, въпросът стои по друг начин: "Ти си длъжен по-скоро да се съгласиш да умреш, отколкото да се покориш". Цената на свободата да говориш, рисуваш, мислиш - това е риск от кърваво клане", писа вестникът.

"Журналистите не се поддават на страх, оставайки скромни герои на всекидневието. Но колко дълго може да продължи това? Ами ако нападенията се повторят?", питаше се Роже Пол-Дроа, когато още никой не подозираше какво драматично развитие на събитията очакваше Франция в петък.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
17
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Свободата на словото не следва да е "слободия" . И с този инструмент следва да се пипа с мярка.Какво осмиваме, към кого и какво е насочена сатирата - това има огромно значение и следва да има мярка.Границата е като тънък лед.Това е коментарът ми на т.5 от статията " Струва ли всичко това свободата на словото?"
20
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато говориш против *** си расист, когато говориш против евреите си антисемит, но подигравката с исляма се нарича "свобода на словото". Запада сам си създаде ислямските терористични организации, но сега ще организират "Марш на мира". Лицемерието на Запада се превърна в абсолютна политическа шизофрения.
19
1
 
12
 
! Отговори
АК-47 преди 9 години
К А Л А Ш Н И К О В няма нужда от реклама
18
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде стига с тези Шарли и Марлита! В България имаме достатъчно проблеми за решаване, та да се занимаваме и със скапаните франсета. Пишете за проблемите на България! През оная работа ми е за Франция, която винаги е била враг на България!
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото е имало и ще има убийства, но това е чисто идеологическо покушение и показва желанието на една религия за световно господство. Както и нейните претенции за изключителност. Всеки, който по религиозен или друг принцип проповядва своята изключителност и превъзходство над другите е фашист от най чиста проба.
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В света се случват толкова трагични събития,но те не намират толкова широк отзвук в медиите,защо ли..защото те така искат..
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците сами си създават врагове и воюват с тях. Това е техния номер от 70 години насам. Така постоянно има войни и заграбват света.
14
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само че тук имаме идеологията на ислямското превъзходство в най чист вид в похода им към световно господство. НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ГОВОРИ неприятни за тях неща...Или ще се покориш на нашите правила, или ще умреш! Показаха си истинската природа и великите "ценности" на културата си. Очаквам появата на исляска света инквизиция и смъртно наказание, ако споменеш Мохамед, без "уважение".
13
0
 
9
 
! Отговори
до неразбралите преди 9 години
Казах Ви, че като изпуснахте франкофона Сертов ще гледате филма "Френска връзка"!
12
5
 
29
 
! Отговори
демокраст толерастов преди 9 години
Интересно,ако аз започна СВОБОДНО да псувам майката на журналиста,или да се гавря с децата му,на които той естествено държи,така както арабите държат на Мохамед,как ще реагира този радетел за "свобода и демокрация"!?А ако си позволя да се усъмня ПУБЛИЧНО в реалноста на Холокоста,колко време ще се радвам на свобода!?
11
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ НЕ СЪМ ЧАРЛИ !!! И СТИГА СТЕ СЕ ПРАВИЛИ НА СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА ... ЛИЦЕМЕРИ ! *** ЗА ФРАНСЕТАТА , КОЛКО НАРОД ИЗКЛАХА ТАМПЛИЕРИТЕ КОГАТО ЗАПОЧНАХА ПОХОДА КЪМ СВЕТИТЕ ЗЕМИ... КОЛКО НЕВИНЕН НАРОД ИЗГОРИХА НА КЛАДА И ИЗБЕСИХА ПОД ПРЕТЕКСТА ЧЕ СА ВЕЩИЦИ САМО ЗАЩОТО НЕ ИМ БЯХА УГОДНИ КАТОЛИЦИТЕ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО... КАТО СЕЕШ ВЯТЪР ЩЕ ЖЪНИШ БУРИ ! ВГЛЕДАЙТЕ СЕ ПО НА ДЪЛБОКО И СТИГА СТЕ БИЛИ СЛЕПИ ЧАРЛИТА ! В ОСНОВАТА НА ВСИЧКИ СВЕТОВНИ ПРОБЛЕМИ Е ЕВРОПА ! ДОРИ И САЩ Е ОСНОВАН ОТ ЕВРОПЕЙЦИ !
10
2
 
10
 
! Отговори
boko преди 9 години
HORA,NE SE VODETE PO AKQLA NA TEZI VSEZNAIKOVCI I GLEDAITE PO-MALKO TV...ZAD TOVA MOZQCHNO PROMIVANE SA MOSSAD,CIA I VSICHKI SLUJBI...CELTA NASTROIVANE SVETA SRESHTU MUSLIM PEOPLE....NAI-GOLIAMOTO ZLO SA ZIONISTITE I TEHNITE PODLOGI USA I EU.....DOKATO IM VIARVATE SHTE JIVEETE KATO ROBI V STRAH....TQRSETE BOG.....SAMO TOI E NSHETO SPASENIE.....A TOZI MARSH V PARIS E PQLEN CIRK-I NASHIAT BAI GANIO E TAM....
9
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИДИЛ е рожба на САЩ. САЩ родиха уродливото си дете ИДИЛ и му помагнаха да порасне! Един гнойен цирей в близост до Европа! А сега САЩ искали да се борят срещу ислямския тероризъм. Смях в залата!
8
0
 
26
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
А аз питам:като САЩ са толкова умни ,защо не прдвидиха и не спряха трагедията на 11 септември?И кой подготви терористите,които пръснаха по света??Ай сик..р Те са коствени изпълнители на трагедията в Парижч,за да държат Европа в ръцете си-единспокоен до скоро и цивилизован континент.
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До брей--А сега и помощникът му е изчезнал.От сутринта немогат да го намерят.Прав си-тая история вони на парфюм от ЦРУ......
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БГ---На първо място са виновни американците--те отдавна създават терористични организации,ползвайки ислиямската религия като повод....Всички ислиямски терористични организации са създадени от ЦРУ.И това е общоизвесно.ЕВРОПА трябва да разбере,че страда само заради американската алчност и двуличие.....
5
2
 
17
 
! Отговори
БГ преди 9 години
С две думи французите сами са си виновни!
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Oтсега нататък свиквайте. Редовно ще има бомби и атентати. Мюсюлманите са ненормалници, много малко са нормалните сред тях, особено сред арабите. Вързва си пакет с бомби и се гърми на някой площад и изобщо не му пука, такива са, пълни психопати. Европа сама си вкара таралеж в гащите. Няма как да противодействаш на човек, който е готов да умре!
3
0
 
3
 
! Отговори
ап преди 9 години
Това действително не е понято. Такава сигурност, като че ли... Излиза обаче не така.
2
0
 
15
 
! Отговори
55 преди 9 години
Уважаеми "умници" от ББС,защо забравяте дру709гите две думи от Великата френска революция-БРАТСТВО И РАВЕНСТВО!?