100 хил. души в Германия подкрепиха имигрантите

Антиислямското движение ПЕГИДА даде отпор на протеста с контрапротест
Обновена: 13 яну 2015 08:28 | 13 яну 2015 07:00,
149
100 хил. души в Германия подкрепиха имигрантите
Снимка: Reuters

Около 100 000 души протестираха в понеделник вечерта в различни градове на Германия срещу антиислямското движение ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада), което на свой ред също събра хиляди хора на демонстрации, най-много в Дрезден, съобщава Франс прес, като обобщава информация на агенция ДПА.

Още по темата
Около 30 000 души се събраха в Лайпциг на демонстрация в подкрепа на толерантността и откритостта, 20 000 - в Мюнхен, 17 000 - в Хановер, 4000 - в Берлин. Асошиейтед прес отбелязва, че хората, които са демонстрирали на различни места в Германия с призиви за добро и справедливо отношение към имигрантите, са били далеч по-многобройни от демонстриращите срещу исляма.

В Берлин полицията съобщи, че 4000 души са участвали в демонстрация в подкрепа на толерантността, докато антиислямският протест събрал 400 души. В Мюнхен 20 000 души излязоха на улицата в подкрепа на откритостта, а само 1500 се събраха на антиислямския протест. В Лайпциг демонстрантите срещу ПЕГИДА са били 15 000, а антиислямските протестиращи - далеч по-малко.

Хиляди хора излязоха на улицата в Германия в опит да отблъснат нарастващата сила на антиислямските и антибежанските протести в страната, които заплашват да се засилят след терористичните нападения в Париж миналата седмица, посочва ДПА.

Франс прес съобщава, че демонстрацията на ПЕГИДА в Дрезден е събрала тази вечер 25 000 души, според оценки на полицията. Преди седмица в Дрезден се събраха 18 000 привърженици на антиислямското движение ПЕГИДА, което организира седмични протести в града от октомври насам.

Някои от участниците в демонстрацията на ПЕГИДА в Дрезден носеха черни ленти, за да изразят подкрепата си със 17-те жертви на терористичните нападения в Париж, съобщава Асошиейтед прес.

Един от организиторите на демонстрацията - Луц Бахман, каза на присъстващите, че "ужасните действия в Париж са още едно доказателство, че ПЕГИДА е необходима".

В Берлин противниците на антиислямското движение се събраха при Бранденбургската врата под мотото: "Ние сме Шарли. Ние не сме ПЕГИДА", съобщава ДПА.

На много места в Германия местните власти изключиха осветлението на публични сгради, за да се дистанцират от антиислямските протести. Големи демонстрации срещу ПЕГИДА имаше и в Саарбрюкен, Хамбург, Дюселдорф и Росток, където бяха организирани и антиислямски демонстрации, но с далеч по-малък брой участници, съобщава ДПА.

На пресконференция в Берлин германският канцлер Ангела Меркел заяви в присъствието на турския премиер Ахмет Давутоглу, че ислямът е част от германската култура.

"Ислямът е част от Германия", каза Меркел, която ще участва утре в Берлин в бдение за толерантност и откритост, организирано от водещи групи на германската ислямска и турска общности. Меркел планира да направи изявление в парламента в четвъртък във връзка с терористичните нападения в Париж.

Норвежко разклонение на движението ПЕГИДА пък събра почти 200 души на първата си демонстрация в Осло в понеделник вечерта, предаде ДПА.

Протестът бе насочен срещу "мюсюлманската имиграция и влиянието на исляма". Норвежкият протест бе организиран по образеца на движението ПЕГИДА в Германия.

В друга част на Осло контрадемонстрация "срещу омразата и стигматизирането", както и в подкрепа на жертвите при нападенията в Париж, привлече над 1000 души, съобщава ДПА, като се позовава на местни медии.

По последни данни в Норвегия живеят 180 000 мюсюлмани, тоест около 3,5 процента от цялото население от 5,1 милиона.

Имигрантите представляват около 15 процента от общия брой жители на Норвегия, като мнозинството от тях са от други европейски страни - Швеция, Полша, Германия, Русия и балтийските държави, отбелязва агенция ТАСС. Но през последните години стремглаво расте броят на прииждащите в Норвегия от Афганистан, Ирак, Сомалия и Еритрея, посочва агенцията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кърлежа забил ли е жилото в жертвата си дали ще иска да остави жертвата си да не смуче кръв?ах тези мазни социяли никои не иска да ги изтърва
93
5
 
2
 
! Отговори
Billy Ray преди 9 години
Много тъжен ден за расистчетата в България. Европа отново показва чувствителност и далновидност.
92
0
 
8
 
! Отговори
аааааааа преди 9 години
ЧЕ ТЕЗИ НА СНИМКАТА КАКВИ ГЕРМАНЦИ СА ВИЖТЕ ИМ ФИЗИОНОМИИТЕ -ЧИСТОКРЪВНИЯТ ГЕРМАНЕЦ Е БЯЛ НА ЦВЯТ ,РУС ,СИНЕОК ,А ТЕЗИ СА ТУРЦИ И РАЗНИ С МОНГОЛОИДНИ ФИЗИОНОМИИ
91
1
 
6
 
! Отговори
Ив преди 9 години
Прочетете плана на The muslim brotherhood, което е доста стара групировка, още от 80те. Вижте как планират да завземат западния свят, и се огледайте... реалността съвпада... Интересното е че документът от 80те, е открит в швейцарския дом на един от лидерите. Те не са терористи. Те са Троянския кон на западния свят и християнството. Мислете къде ще можете да живеете без тях след 50на години... аз не знам :-/
90
0
 
2
 
! Отговори
дo: 666 преди 9 години
въпроса е , кои са Дасикане Рома в България?
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е поне разбрахем колко ислямисти има в Германия :)
88
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повечето от демонстрантите срещу ПЕГИДА са сигурно ***.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
славянин,ква трева пушиш батьовото
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде почна се: етническата бомба е заложена в Европа преди 50 години и фитила вече почти изгоря. Скоро ще се почне - за момента резултата мюсли vs крисчънс е 10 на 0
85
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
връщат ни ги защото бг държава сама си е избрала и е станала развъдник на ромско население. всяка партия ги четка за да докопа властта. това пък идва от там,че българите не гласуват,така че отговорността е на всички
84
1
 
3
 
! Отговори
глас преди 9 години
Да трябва да се знае произхода на всеки,но да се спори за артефакти или отминали години на величие-няма смисъл-вижте настоящето и вземайки най-важното като знания,опит и грешки на миналите години-дайте да помислим как да се справим,дайте да коментираме колко добри Християни сме,колко морал и ценности има в живота ни-морала и ценностите колко общо имат с толерантноста и до каква степен ?!Къде е границата да позволиш на хора с друга вяра да съжителстват с теб и хора като ромите?!
83
1
 
13
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ми като ги подкрепят защо искат да ни ги връщат. Да си ги прибират там и да не пищят много.
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по бТВ даваха филм за град глен във белгия. има два квартала с българи. почити всички са на помощи. известни са с кражби,чалги,побоища,проституция. градът е пропищял от тях
81
0
 
0
 
! Отговори
23 преди 9 години
s16.postimg.org/rgng7tfrp/b18719ed9f.jpgТоя познавате ли го?
80
1
 
8
 
! Отговори
Одисей, преди 9 години
Не се впускай в области, в които не си специалист.Повечето от артефактите, за които говориш, не са в България.Потомци на средновековната българска аристокрация има по цяла Европа. Във всяка европейска династия можеш да намериш документирани доказателства за династични бракове, които ги свързват с България.Друг е въпросът, че тези данни не са сумирани и оповестени чрез научно-популярни четива, та да може да ги прочете всеки.През последните 70 г. нашите *** пишат само политическа история.
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българската държава датира от 681 та дори и преди това, а т. Нар. Османска знаеш ли откога? Ние сме древни, не те.
78
2
 
7
 
! Отговори
До 104 преди 9 години
Подкрепям те по отношение на двете ти предложения - да се ограничи притокът на най-различни мюсюлмански имигранти в Европа (те, в повечето случаи, са от други раси и континенти) и да се изгради адекватна политика за увеличаване на раждаемостта на белите европейци.Не приемам обаче да се приравняват нашите турци с онези, които търчат след козите някъде в дебрите на Анадола или около границата със Сирия. А тези, които са от 50-60 год. в Западна Европа, просто не могат да се сложат в един кюп.
77
3
 
3
 
! Отговори
До Одисей 1 преди 9 години
Обективно погледнато, на Балканите живеят народи, които са много по-"вечерни" европейци, в сравнение с потомците на русите варварски племена, нахлули в Европа преди 1 600-1 700 години.Ама кой ни е крив, като не създаваме кратка и ясна концепция за потеклото и историята си и не пропагандираме такава концепция по целия свят и особено в Западна Европа?
76
12
 
7
 
! Отговори
Перушане, преди 9 години
Турчинът, който се е родил и живее в България, ходил е на училище и е пратил децата си да следват в български университети, е нещо много различно от онези хора, които живеят по селцата в Югоизточна Турция.Онези турци пък, които вече второ или трето поколение живеят в Германия и имат светско, съвременно мислене, те пък са нещо още по-различно - децата на повечето от тях са по-европейци и от нас с теб.Хората имат това предвид, когато говорят за "български", "германски", "анадолски" и др. турци.
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мъЖ с главно Ж и пикае клекнал ?Що е то ?Бойко пикае до Ахмет Доган !!!