Мюсюлмански държави с остри критики към "Шарли ебдо"

Реакцията идва след карикатурата на пророка Мохамед в новия брой
Обновена: 16 яну 2015 07:28 | 16 яну 2015 07:28, Веселина Йорданова
68
Мюсюлмански държави с остри критики към "Шарли ебдо"
Снимка: архив, Ройтерс

Правителството на Нигер забрани разпространението на сатиричния вестник "Шарли ебдо" и осъди карикатурата на пророка Мохамед от последния брой на седмичника, се съобщава в комюнике, прочетено по държавните радио и телевизия, съобщи Франс прес.

Още по темата
"По нареждане на президента на републиката, правителството реши да забрани публикуването и продажбата на този брой на територията на цялата страна", се казва в текста, прочетен от министъра на правосъдието и говорител на правителството Мару Амаду.

Президентът на Нигер Махамаду Исуфу е един от шестте африкански държавни глави, които взеха участие в шествието в Париж на 11 януари. Амаду обясни, че той е участвал в шествието заради ангажимента на Нигер в борбата срещу тероризма и заради борбата на Франция срещу тероризма в Сахел.

Правителството на Мароко също осъди публикуването на новите карикатури на пророка. "Осъждаме терористичните атентати, но и всяко посегателство върху мюсюлманската религия, нейните символи и нейния пророк", заяви на пресконференция министърът на комуникациите и говорител на правителството Мустафа Халфи.

Десетки ислямисти протестираха пред посолството на Франция в Кувейт срещу карикатурите в сатиричния вестник.

В Алепо демонстранти изгориха плакат с надпис "Аз съм Шарли" в контролиран от бунтовниците сектор на сирийския град.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Шарли ебдо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
135 преди 9 години
Това си е жива провокация. Всички знаем за нетолерантността на исляма, проявила се през вековете и най-вече на Балканите.Европа, която години наред парадираше с благосклонното си отношениета си към Исляма, изведнъж разбра, че нещата са изпуснати катастрофално и след 20-30 г. Европа ще бъде друга.Едно от решенията, които се наложиха с оглед на предстоящата война и тежка икономическа криза е натиск за асимилация чрез насаждане на страх и рестриктивни мерки. За това е нужен нов Ван Дер Любе.
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да си правят, щом няма нищо свято за тях! ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВСИЧКИ СА ДЛЪЖНИ ДА ПРЕНЕБРЕГВАТ ВЯРВАНИЯТА СИ ЗАРАДИ ТЯХ! ДА СИ ПРАКТИКУВАТ СВОБОДАТА СПРЯМО СВОИТЕ СВЕТИНИ! ПИША С ГЛАВНИ БУКВИ, ЗАШОТО НЕ МОГА ДА ТИ ВИКНА! ЩОМ НЕЩО Е СВЯТО ЗА МЕН, ТИ НЯМАШ ПРАВО ДА ГО ОПОРОЧАВАШ ПО НИКАКЪВ НАЧИН, АКО ТОВА НЕ МИ Е ПРИЯТНИ И СЪМ ТИ КАЗАЛ НЕ ЕДИН ПЪТ! ПРОТИВНОТО Е НАСИЛИЕ НАД ЛИЧНОСТТА МИ, КУХА ЛЕЙКО!
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой няма правото да карикатури нещо, което е свято за някой друг! Ако френските карикатуристи са толкова свободни от скрупули, нека да изрисуват Дева Мария, Христос или собствените си майки или съпруги! И защо си позволяват да палят войни заради жалкото си его?!
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
проблемът в исляма и християнството е еднакъв - има си библия и коран, както и христос и мохамед, обаче житията на двамата са записвани от десетки хора, а едни други хора са се събрали и са казали: тези разкази ни устройват, а тези ги махаме или ги нагаждаме, както на нас ни е изгодно. после се появява една ***, която започва да обяснява, че от него зависи кое и как да се чете, и съответно другите маймуни озверяват и гледат водача си. хората са тези, които правят мизериите, не книгите.
40
6
 
10
 
! Отговори
запознат преди 9 години
не знам кой от вас е чел корана, но там няма нищо против християните, нито изисквания за бомби и варварщина! мохамед наистина е казал да не се правят негови рисунки и икони след смъртта му, защото той е само пратеник и не неговата личност е важна, само че всичко, което е правил мохамед, е било записано по спомени от обикновени хора. самият той никога не е казал 'убивайте', ако някой ме нарисува - това е решение на болни ислямистки мозъци! и никой не знае колко точно е пресъздаден животът му!
39
4
 
12
 
! Отговори
До Ники 39 преди 9 години
Радвам се, че има хора с твоето мислене. Аз съм християнин, но ме отвращават тези карикатури. Можеш да усмиваш духовници, защото те са хора и като такива грешат, но да се подиграваш с Бога е престъпление. За едни той е Христос, за други Аллах, за трети Буда и т. н. Това, че хората изповядват различни религии е нормално. Тека им оставим поне вярата, защото за бедните това е единственото, което им е останало. Има други неща, които дразнят, като воя от джамиите, но за тях никой не взема мерки.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не одобрявам карикатурите, одобрявам изселването! всеки да си стои по държавите и да си гледа собствения двор. като не им харесва на нигерците и мароканците във франция, куфарчето и обратно в африка. същото се отнася и за французите и фирмите им в тези държави - като не харесваш нечия култура или религия, си изнасяш багажа от там. останалото е двуличие.
37
0
 
11
 
! Отговори
глас преди 9 години
Кое ни е опазило дори когато сме били под турско робство-БОГ вярата-Кое дава на човек сили да превъзмогне слабости и страх-отново отговора е БОГ!Дадена ни е земя която да ценим и да има мир в нея-Да!Мир и уважение,а не смяна на религия и вяра!България е християнска земя и мирът тук определя уважение между всички които живеят в тази страна,но не определя друга религия или вяра,това че някой заради пари дава да се правят джамии където никога не е имало-кой е виновен!
36
8
 
14
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
Хумора и сатирата не са разбираеми от простите и ограничените.
35
2
 
1
 
! Отговори
Касап преди 9 години
Тези дори на бахур не стават. Смърдят.
34
0
 
15
 
! Отговори
Край преди 9 години
Кога българите ще осъзнаят че в този объркан и опасен свят имат един дом и той се казва България. Ислям - консумативно западно общество, Америка, Путин ... Българите трябва да си подредят и ПАЗЯТ страната.
33
1
 
15
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Много са обтекаеми евроатлантическите ценности. Когато приоритет е подтискането и отслабването на някоя нация, подкрепят всякакви престъпления от малцинствата и наричат словото срещу това "Език на омразата". Когато обаче золумите на такива малцинства в големите западни държави не им изнасят - тогава същото слово се защитава, а противниците му се нападат под предтекст, че се брани "Свободата на словото".Т.е. кога имаме и кога - не "Език на омразата" и кога той трябва да има свобода? Както дойде.
32
5
 
9
 
! Отговори
ajm преди 9 години
А защо не проверите колко много карикатури има или е имало за други религии? И след това да проверите колко отмъщения от каквото и да е естество е имало, тук не става въпрос само за религия, а и за култура.
31
10
 
16
 
! Отговори
Ники преди 9 години
Напълно осъждам атентата и радикалните ислямисти. Смятам също, че свободата на словото се различава от свободата да обиждаш. Защо се пускат такива карикатури, които засягат вярата на хората изповядващи ислям? Тези, които правят карикатурите не се ли замислят, че създават напрежение на база религия и техните действия за деградивни. Това, че в България повечето сме пълни неверници и каквато и карикатура да направят на Христос на никой нама да му дреме си е наш проблем. Трябва да се зачита вярата!
30
13
 
31
 
! Отговори
Анонимус преди 9 години
Истината е, че пророка Мохамед е бил разбойник, крадец и убиец на мирни хора, като всичко е оправдавал с новата си религия - исляма. Прочетете корана, прочетете историята! НЯМА ДОБЪР ИСЛЯМ! Ислямистите са сатанисти, убийци и престъпници според нормалното човешко мислене.
29
2
 
41
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Сами сме си виновни ние в Европа.....то не бе милосърдие, съпричастност и интеграция! Айде сега ето ви човешки права и демокрация! А какви мерки се предприемат, приемаме още бежанци и сами си вкарваме автогол! Европа трябва да затвори границите си и при всяко съмнение относно дали дадено лице е терорист да последва екстрадация! Да не говорим, че тия всичките живеят на социални помощи и се размножават като ***! Няма място за фанатизъм в съвременния свят!
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
35: ок нека дадат събраните средства на семействата на загиналите. Обаче на мен ми е чудна цялата работа. Вестник с 60000 търаж и то само за париж (не можаш да намеря информация дали се продава другаде), третият по големина град в европа е много съмнително. Аз ако съм на мястото на френската полиция ще резследвам и собственика на вестника. Това че ал кайда са поели отговорност не ме грее много, срещу пари всичко е възможно, а и те имат *** готов на всички
27
4
 
48
 
! Отговори
пример.... преди 9 години
Работех с датчани. Разказа ми, че приемали резани от години. Доста станали, раждали много и напълнили училището. Един ден се вдигнали и отишли в общината да протестират защо в месарницата до училището се продавало ....свинско месо?!?!? Наглост на Н-та степен! И общината...забранила! Сега Запада плаща и ще плаща защото допусна толерантността да се превърне в слабост. Сега крути мерки, брадати, с бурки, с шалвари в лагери за превъзпитание. Който не иска, директно в Турция или където ще им е хубаво
26
2
 
26
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Кой реши, че това е Мохамед? Може да е всеки чалмалия от близкия изток.... може и брат'чед му Али да е! И едните и другите се държат като малки деца. Франсетата виждат, че дразнят и нарочно продължават, другите се "обиждат" заради безобидни картинки.... Това не е моят спор! Нито съм Шарли, нито съм от "обидените".
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека пишат тези които са имали пряк контакт с муслита. Един пример, в Африка, нямаше храна и трябваше да се купуват малки кози. Муслитата щяха да се избият кой да отиде да коли!!! На тях им доставя удоволствие да колят и гледат кръв. С удоволствие биха ни изклали и нас ако Нормалния свят нямаше такъв технологичен напредък и ядрени оръжия.