1% от хората скоро ще имат повече от всички други в света

Проучване: До 2016 г. 1% от хората ще имат 50% от световното богатство
Обновена: 19 яну 2015 14:18 | 19 яну 2015 13:40, Екип на Investor.bg
59
1% от хората скоро ще имат повече от всички други в света
Снимка: Ройтерс

Най-богатият 1% скоро ще притежава повече от останалата част от населението на света, сочи проучване, проведено от благотворителната група Oxfam, съобщава Би Би Си.

Изследването на организацията показва, че делът на световното богатство, собственост на най-богатия 1 процент, се е увеличил от 44% през 2009 г. до 48% през миналата година.

Ако се запази сегашната тенденции, Oxfam очаква най-богатият 1% да притежава повече от 50% от световното богатство до 2016 г.

Изследването съвпада с началото на Световния икономически форум в Давос.

Годишната среща привлича водещи политически и бизнес лидери от цял свят. Изпълнителният директор на Oxfam Уини Бянима, която ще е съпредседател на събитието, каза, че ще настоява за спешни действия за свиване на пропастта между богати и бедни.

В изявление в навечерието на форума Бянима посочи, че мащабът на глобалното неравенство е "просто потресаващ". "Време е нашите лидери да се заемат с мощните интереси, които стоят на пътя на един по-справедлив и по-проспериращ свят, иначе битката с бедността ще се върне с десетилетия назад“, заяви Бянима.

„Бедните понасят двоен удар от нарастващото неравенство – те получават по-малък дял от икономическата баница, а тъй като силното неравенство засяга растежа, то баницата е по-малка“, изтъкна тя.

Благотворителната организация приканва правителствата да приеме план от седем точки за справяне с неравенството, включително затягане на мерките срещу укриването на данъци от фирми, както и преминаването към екзистенц минимум заплата за всички работници.

Oxfam посочва, че състоянието на 80-те най-богати е колкото това на по-бедната половина от човечеството. 52% от световното богатство, което не е собственост на най-богатия 1%, пък се се притежава от най-богатите 20%.

Проучването идва само ден преди традиционната реч за състоянието на Съюза на американския президент Барак Обама, в която той се очаква да призове за увеличаване на данъците на богатите, за да се помогне на средната класа.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това звучи Демократично..
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господ е създал и гелотината,приятелю,на която през Френската революция са се простили с живота си 5 милиона богопомазани.Според теорията на вероятностите след като нещо се е случило веднаж неминуемо ще се повтори.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Богаството се гради не се разпределя !!!
36
1
 
4
 
! Отговори
42 преди 9 години
ЕТО ЗАТОВА ЛИБЕРАЛНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ Е ВРЕДЕН.СВРЪХБОГАТИТЕ, ЧЕСТО СЪС СЪМНИТЕЛЕН ПРИЗХОД НА КАПИТАЛА СИ СЪЗДАВАТ САМО УДОБНИ ЗАКОНИ И БЛАГОПРИЯТНА СРЕДА, ЗА ДА ТРУПАТ ПАРИ БЕЗ ТРУД. ТОВА Е ИЗВРАЩЕНИЕ СЪС САМОТО ПОНЯТИЕ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ. ОСВЕН ТОВА ЛИБЕРАЛИЗМЪТ Е БЛАГОПРИЯТНА СРЕДА ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ПРИМИТИВНИТЕ ХОРА, КОИТО НЕ СПАЗВАТ НИКАКВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЯДКИ В ИМЕТО НА ИНТЕРЕСА СИ. СПРАВКА В БЪЛГАРИЯ СРЕДНА КЛАСА НЯМА, НО ИМА КЛАСА ОТ СВРЪХБОГАТИ ***, КОИТО НЕ МОГАТ ДАЖЕ ДА СЕ ПОДПИШАТ.
35
5
 
3
 
! Отговори
предложение преди 9 години
Според мен трябва да се въведе таван на богатството на физическо лице и този таван трябва да е обвързан с минималната работна заплата и така да варира за различните страни.Бързам да уточня ,че той може да е и доста либерален например 1 000 000 * МРЗ, въпросът е да има някаква социална рамка и край на безкрайната корпоративна алчност и лакомия. Не вярвам обаче , че това е възможно да се постигне в сегашния капитализъм ,за който непрестанният разстеж е заложен във фундамента му.
34
3
 
5
 
! Отговори
до 36 преди 9 години
Ами "тези с много пари" са точно тези, които са "направили най-доброто за света". Крадците са много малък % и са по затворите (говоря за Запада)
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Q Прав сте по принцп за капитализма и комунистите. Проблема сега е че няма капитализъм, има корпоратизъм. Аз съм за капитализъм но със социално определени норми и финансови отговорнпсти. Талантливи хора трябва да се поущряват от обществото но на практика те са едни от най експлоатираните. Доста съм запознат кои са най богатите в света и вярвай ми никой от тях не е станал богат по честен път, по начина описан от вас.
32
0
 
2
 
! Отговори
kum преди 9 години
a v all jal zira pokazvat bogatite bulgari s mes. zaplati 171 evro kak si plastat v bg toka, vodata, telefona, benzina, gazta, hranata, napitkite, drehite, obuvkite i kak bg darjavnite slujiteli im osmukvatt 20%DDS ot tehnia visok bg mesechen dohod ?!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много демократично и безцензурно ми изтрихте коментара.На 21 ще кажа, че има много такива, коитомного са учили и знаят, могат, но му слагат един *** неграмотен за шеф и той го пъди, защото не може да блесне.Разбираш ли какво ти се казва?Нима в Харвард учат най-умните и те са тези, които правят най-доброто за света?Не, разбира се-те са просто с много пари и плащат.това е, ако разбираш.
30
7
 
3
 
! Отговори
Q преди 9 години
Ама тука ще ме уморите от смях....... Кое е по добре според вас? а. Да си стоите бедни, гладни, и да мрънкате цял живот как богатите са виновни.б. Да работите за богатите, да получавате заплата и да си живеете живота нормално.ц. Да си напрегнете сивото вещество и да забогатеете. (Тази опция не влиза в плановете на 95% от населението)
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съотношението 20-80-авторът на този принцип е социологът Вилфредо Парето, живял между 1848 и 1923 година.Има множество доказателства за действието на този принцип.И тук е така-20 % се смятат за толямата работа, защото някой друг им пълни джобовете, докато те пишат тук и "произвеждат" фалшиво самочувствие.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не се отнася за нас
27
2
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
"това с учене, работене здраво и създаване на бизнес не става"Точно с това става + талант (да видиш тенденциите преди другите).То е като футбола - всички ритат, ама някои са супер мега добри и затова са звезди = милионери = лошо няма. Единственото лошо са завистниците.
26
2
 
3
 
! Отговори
Петър преди 9 години
"Колко милиона или милиарда долара ще спечелиш с тази твоя инициативност и т.н."Именно, аз съм си *** работник, които никога нищо не е опитвал да направи сам. Винаги съм чакал шефът да ми каже какво и как да направя. Така ли се печелят милиони ми кажи - като чакаш някой да ти измисля задачи и само да ги решаваш? Не - за да печелиш милиони ти трябва да измисляш задачите, това е трудната част. А бачкатори винаги ще се намерят.
25
0
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Те са станали богати от гърба на бедните.А и там горе (ако има горе)пари не трябват.Няма къде да ги отнесът.
24
1
 
5
 
! Отговори
77777 преди 9 години
Инициативен, комуникативен, креативен, ... това може и да минава пред бай ***, но дали някой ще ти повярва. Колко милиона или милиарда долара ще спечелиш с тази твоя инициативност и т.н., за да влезеш, хайде не в този 1%, но да кажем в топ 20% на света? Като влезеш в топ 20% по богатство, тогава пиши за инициативност!
23
0
 
6
 
! Отговори
бачкатор преди 9 години
До QQ, браво на теб, но проблема ти е, че има хора, не комунисти и не мързеливи, които работят за теб, нали? Но в България обикновено тези работещите хора получават доста малка част от заработеното, за да има повече за Q (грешка - да се тълкува "за развитие на бизнеса"). Та тези работещите не могат да си осигуряват нормален (НОРМАЛЕН! - не за яхти, скъпи коли и т.н.) живот.... и следователно: бягат извън Бг или не продължават потомството си.... Q - кой ще работи за теб след 20 години ???
22
2
 
2
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
ъъъъ я първо дефинирайте "богатство"?Тва хартия/памук ли е?Щото и аз я имам в изобилие ама е пласмасова. Дам тука парите са пласмасови прозрачни от части, найлонови ако щете го кажете.Та и аз притежавам доста ама някак си това което аз смятам за богатство не само аз но и никой друг не го притежава. Що тъй?За мен богатство е заобикалящата ме райска красота която планетата е сътворила тук и всеки път сред нея се изгубвам като тръгна на spinning away му викаме.Явно сме на различни орбити с вас
21
0
 
5
 
! Отговори
До 21 Q преди 9 години
Ти пък къде се буташ в А група?!Тук не става въроса за такива като теб - ти си в долната половина на таблицата по бедност, а за милиардери, а това с учене, работене здраво и създаване на бизнес не става. Даже и да има някакви изключения, те само потвърждават правилото. Колко българи има в този 1%? Нула или нула?
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който е инициативен и креативен развива бизнес и печели много. Останалите, които очакват някой да им намери и подсигури работа, си живуркат с минималната заплата и това е.