Жените стават джихадистки заради омразата към Запада

Карат жените да си мислят, че само ислямът ги уважава
19 яну 2015 20:09, Елка Василева
74
Жените стават джихадистки заради омразата към Запада
Снимка: архив, Reuters

По примера на Хаят Бумедиен - спътницата в живота на терориста Амеди Кулибали, който взе заложници в еврейски супермаркет в Порт дьо Венсан в Париж на 9 януари, все повече жени се присъединяват към редиците на въоръжените ислямистки групировки, пише в редакционен коментар сп. "Мадам Фигаро".

Още през юни 2014 г. Ислямска държава обяви създаването на женска бригада, наречена Ал Ханза, в Ирак и в Сирия. Новината породи изненада, тъй като досега радикалният ислям беше пропит от омраза към жените.

"Днес в радикалния ислям фобията срещу жените намалява все повече и повече. Преди време Мохамед Ата - един от пилотите, замесени в атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк, написа в завещанието си, че не иска женска ръка да докосва трупа му. Това наистина беше фобия срещу жените. Петнайсет години по-късно нещата са различни. Виждаме, че поне в една част от джихадистките среди женското присъствие вече не е смятано за нещо анормално", казва Оливие Рой, френски политолог, експерт по въпросите на исляма.

Все повече жени се вливат в редиците на джихадистите и то не само на групировката Ислямска държава.

"Групи, които никога преди това не са използвали жени, като талибаните, Боко Харам, а наскоро и сомалийските ислямисти Аш Шабаб започнаха да набират все повече и повече жени", казва Мия Мелиса Блум, преподавател в дисциплината Изследване на сигурността в Масачузетския университет. Експертката добавя, че ако терористични групи като Ал Кайда, известна като консервативна групировка, вече започват да включват жени, то е защото те имат стратегия.

Но каква е тази стратегия? И защо тези жени се присъединяват към организации, които им оставят малко поле за изява?

"В основата е омразата към Запада. Враговете са западняците, а човек трябва да се сражава с врага. Тези джихадисти са във война със Запада. Жените са солидарни с мъжете и ако трябва да се бият, го правят", казва Нахида Накад, бивша журналистка, днес консултант по международни отношения.

Към идеологическите мотиви се прибавят икономически мотиви - жените в Ислямска държава получават по около 200 долара на месец - както и психологически причини - страхът от репресии.

Въпреки че снимките на Хаят Бумедиен, боравеща с арбалет, навеждат на мисълта, че жените в редиците на джихадистите играят активна роля, в действителност се смята, че те не хващат оръжие като мъжете, а по-скоро ролята им е ограничена до мисии за морална поддръжка.

"Има нещо като промиване на мозъка, което цели да накара жените да си мислят, че само ислямът ги уважава и че Западът не изпитва уважение към тях, защото западното общество иска от тях да показват телата си и ги задължава да общуват често с мъжете", казва Нахида Накад.

Оказващи практическа и психическа подкрепа на джихадистите, жените в джихадистките редици имат за основна мисия създаването на дом.

"Това придава на терористичните групи потомствено измерение, защото жените отглеждат децата в среда, в която те могат после да поемат щафетата от бащите си", обяснява Мия Мелиса Блум.

Тази стратегия има за цел трайното съществуване на джихадисткото движение. Доказателство за това е и появата неотдавна на брачна агенция в град Ал Баб, в района на сирийския град Алепо, предлагаща възможността на сирийки да се омъжат за боец от ултрарадикална групировка.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
6
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Е там наистина ще ги уважават.Егати заблудените патки.
40
0
 
5
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
До 63 АнонименЩа пораснеш! :)))Жената е в основата на възпитанието на бъдещето поколение, бъдещето! В западният свят тя няма много време за това и най съществено и особенно значима дейност! Мъжът материално подсигурява семейството си! От 1 до 7 годишно възраст най съществените години на индивида !
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинАми разбирам ги жените - в западното общество те са представяни и третирани като *** които поемат отвсякъде!-------------------- Проблема ти е, че не поемат от тебе, нали?
38
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GENATA E ZA RAZPLOD,A MAGETE SAZDAVAT BLAGATA.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE GELAIA DA ME DOKOSVAT GENI OT GERB
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 59Ивелине ти ли ве ?
35
4
 
5
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
До 55 АнонименОбикновенно в жените е заложено да стоят зад мъжете си, а не пред! - Зад всеки велик мъж имало велика жена! - на запад мъжете желаят да стават жени, а жените мъже, има и още няколко вида т.с връщат се към едноклетъчните! Докото тея ще обърнат посоката на дееволюцията /тренда на запад/ми се чини! -две напред, едно назад и пак напред!
34
6
 
5
 
! Отговори
бай уй преди 9 години
До Илиян"бият те като куче,секс робиня"Така е, но все повече се убеждавам, че повечето жени от това разбират.
33
1
 
15
 
! Отговори
до 53 преди 9 години
Може би с това, че ще могат да получат образование, да си показват свободно лицата, да бъдат обслужени в заведение без да се налага мъж да им поръчва, да имат възможност да работят и да са независими, да няма риск да ги убият с камъни, ако изневерят и тн. Ако си мислиш, че в арабските държави всички тънат в богатство и разкош, които са разпределени по равно си в голяма грешка!
32
6
 
3
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
Ай!!!! А какво да станат във този войнствен и агресивен свят? Чалга певачки, Стриптизьорки и производни! Майки дет да си гледат и отглеждат сами децата? Или Архетипът - Атина Палада-жената воин?!?
31
6
 
10
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Въпросът трябва да се решава по0скоро философски а не военно.Какво по-добро предлага сега западната цивилизация за да привлече с идеите си мюсюлманите?Днес по медиите беше съобщено,че 1% от населението на земята притежава повече богатства от останалите 99%.Това ли е демокрацията и справедливостта с която да ги привлечем.
30
2
 
22
 
! Отговори
УСУЛСИКИДЖИЯТА преди 9 години
Исляма е една мракобесническа религия! Но по простия факт че той не е просто религия а военна и агресивна доктрина, се радва на все по - голяма популярност! Разбира се номера минава при питекантропи и австралопитеци, населяващи Азия и Африка! Въпроса е че въпросните такива нямат място в Европа. И понеже са тук, резултатите не закъсняват и ще става все по страшно и зле!
29
1
 
12
 
! Отговори
Даола преди 9 години
До сура 22 от коранаТези дни препрочитах сурите на Корана - бях позабравила колко много агресия блика от тях и колко често има подобни директни насъсквания срещу друговерците като в сура 22.
28
2
 
9
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Коя е онази майка, която иска невръстното й дете да държи Калашников?
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А междувременно в Турция "ония опити" продължават.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък ние мислим обратното.
25
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
"Карат жените да си мислят, че само ислямът ги уважава" - Става "?" за всичко друго но не и за мислене.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом са *** да се присъединяват, да видят какво е да си женена за радикал!
23
4
 
13
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Понеже мразят Запада, ще му излязат с един ориенталски тарикатлък. След като забременеят, ще довтасат в България и стабилизират на български пособия, - далеч по щедри от западните. Само в България може да усещат своето човешко достойнство, като се движат между местните като по богати, демек чужденци. Бялата раса иска да се отърве от заобиколилите я отвсякъде диваци? - Това е много просто - никакво общуване с тях и те сами ще се унищожат от нямане какво друго. Но белите са под еврейско робство!
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хизбула показа зъби към Израел. Скоро пак ще се думкат