Жените стават джихадистки заради омразата към Запада

Карат жените да си мислят, че само ислямът ги уважава
19 яну 2015 20:09, Елка Василева
74
Жените стават джихадистки заради омразата към Запада
Снимка: архив, Reuters

По примера на Хаят Бумедиен - спътницата в живота на терориста Амеди Кулибали, който взе заложници в еврейски супермаркет в Порт дьо Венсан в Париж на 9 януари, все повече жени се присъединяват към редиците на въоръжените ислямистки групировки, пише в редакционен коментар сп. "Мадам Фигаро".

Още през юни 2014 г. Ислямска държава обяви създаването на женска бригада, наречена Ал Ханза, в Ирак и в Сирия. Новината породи изненада, тъй като досега радикалният ислям беше пропит от омраза към жените.

"Днес в радикалния ислям фобията срещу жените намалява все повече и повече. Преди време Мохамед Ата - един от пилотите, замесени в атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк, написа в завещанието си, че не иска женска ръка да докосва трупа му. Това наистина беше фобия срещу жените. Петнайсет години по-късно нещата са различни. Виждаме, че поне в една част от джихадистките среди женското присъствие вече не е смятано за нещо анормално", казва Оливие Рой, френски политолог, експерт по въпросите на исляма.

Все повече жени се вливат в редиците на джихадистите и то не само на групировката Ислямска държава.

"Групи, които никога преди това не са използвали жени, като талибаните, Боко Харам, а наскоро и сомалийските ислямисти Аш Шабаб започнаха да набират все повече и повече жени", казва Мия Мелиса Блум, преподавател в дисциплината Изследване на сигурността в Масачузетския университет. Експертката добавя, че ако терористични групи като Ал Кайда, известна като консервативна групировка, вече започват да включват жени, то е защото те имат стратегия.

Но каква е тази стратегия? И защо тези жени се присъединяват към организации, които им оставят малко поле за изява?

"В основата е омразата към Запада. Враговете са западняците, а човек трябва да се сражава с врага. Тези джихадисти са във война със Запада. Жените са солидарни с мъжете и ако трябва да се бият, го правят", казва Нахида Накад, бивша журналистка, днес консултант по международни отношения.

Към идеологическите мотиви се прибавят икономически мотиви - жените в Ислямска държава получават по около 200 долара на месец - както и психологически причини - страхът от репресии.

Въпреки че снимките на Хаят Бумедиен, боравеща с арбалет, навеждат на мисълта, че жените в редиците на джихадистите играят активна роля, в действителност се смята, че те не хващат оръжие като мъжете, а по-скоро ролята им е ограничена до мисии за морална поддръжка.

"Има нещо като промиване на мозъка, което цели да накара жените да си мислят, че само ислямът ги уважава и че Западът не изпитва уважение към тях, защото западното общество иска от тях да показват телата си и ги задължава да общуват често с мъжете", казва Нахида Накад.

Оказващи практическа и психическа подкрепа на джихадистите, жените в джихадистките редици имат за основна мисия създаването на дом.

"Това придава на терористичните групи потомствено измерение, защото жените отглеждат децата в среда, в която те могат после да поемат щафетата от бащите си", обяснява Мия Мелиса Блум.

Тази стратегия има за цел трайното съществуване на джихадисткото движение. Доказателство за това е и появата неотдавна на брачна агенция в град Ал Баб, в района на сирийския град Алепо, предлагаща възможността на сирийки да се омъжат за боец от ултрарадикална групировка.
 

/БТА/
 


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
америка и запада са заплахата за света
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По пример на евреите и мюсюлманите не се женят за друговерци
19
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо мразят запада? Защото някога същия запад нахрани и облече техните гладните дрипави и боси родители. Нека Европа сама да разбере че демокрацията се дава на хора, не на животни и то зверове
18
0
 
8
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Да ви е добра ноща,утре ще мислим по-добре!
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На такава как можеш да и провериш паспорта и личните документи. Под бурката може и мъжко да е
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма какво да коментирам.Щом още са на ниво ”западът е гаден щото не дели хората на мъжете си приказват само с мъже а жените с жени то е ясно къде са-някъде в десети век.Освен това никой не ги кара насила да се събличат голи.Или изразът ”карат ги да си показват телата” има някакъв друг смисъл.Това им е проблемът на тия хора.Не можеш да мръднеш еволюцията с 10 века за няколко години.Те са си още там и понеже са и доста комплексирани всичко различно от тяхното ще се приема като заплаха и обида.
15
0
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До Anti

Филмът "Шрек" е много пророчески.
Точно това е темата му.
14
8
 
5
 
! Отговори
сура 22 от корана преди 6 години
Тези са двама противници, които спорят за своя Господ. За неверниците ще бъде скроена дреха от огън и върху главите им ще бъде изливана вряща вода.
Ще бъдат разтопявани с нея и вътрешностите, и кожата им.
За тях ще има боздугани от желязо.
Всякога, щом поискат да излязат оттам заради страданието, ще бъдат връщани обратно: “Вкусете мъчението на Огъня!”
13
0
 
17
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 6 години
.......Сложих аз фереджето и шалварите и застанах в коридора да изненадам мъжа си. Когато се върна от работа, затвори входната врата, погледна ме и каза „Здрасти Батман, какво има за ядене?“
12
0
 
24
 
! Отговори
55 преди 6 години
Снимката е в стил "Простотията не ходи по гората ,а по хората"
11
1
 
11
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 6 години
Верно е и това са грозните и дебелите защото Запада им забранява да се крият с фереджета и шалвари!Как да се вредят и те за некой Принц на бял кон?КОНЯ ДОЙДЕ,НО ПРИНЦО ИЗБЕГА КАТ ВИДЕ ПРИНЦЕСАТА!!!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8

Бой и ""бан...
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лакво да правят, На запад момичетата са свободни а тяхната религия ги държи девствени. Бушуващите хормони на момчетата им ги карат да вярват че следатентат ще получат девици на небето
Как не се умори този свят с тези ***
8
1
 
9
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
До Анонимен
7
Може и да си прав, на мен все жени ми се привиждат :))
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как точно ги убеждават в това!?
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Mr.STARBUCKS

Къде пък видя -дами,това са изгорели кютюци...
5
5
 
9
 
! Отговори
55 преди 6 години
До 25 ГОДИНИ СТИГАТ !

И той ще отиде при Садам,Бен Ладен,Заркауи...
4
4
 
36
 
! Отговори
Anti преди 6 години
По света има толкова много изостанали в развитието си, прости, неграмотни, некадърни, друсани *** (лошите), за които радикалния ислям е спасителен пояс, който хващат, за да си отмъстят за по-горе описаните си качества. Те са готови на всичко, за да разсипят постигнатото с труд и знания от техните антиподи (добрите). Време е да цивилизованите, грамотните и т.н. хора да престанат да ги съжаляват и да им признават правата. Често даже се оказва, че 'лошите' са с още по-големи права от 'добрите'.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я, черни нинджи
2
19
 
16
 
! Отговори
25 ГОДИНИ СТИГАТ ! преди 6 години
1 000 000 на протест в Чечня срещу гаврата с Господ !
Лично чеченският лидер Рамзан Кадиров води протеста !
Това обаче явно е без значение за западните "цивилизации" ...
Ако и чеченците ги подпукат, тогава ще стане мазало !