Русия ще наруши договорите, ако пренасочи газа през Турция

Шефчович: Не е добре напълно да се изключва Украйна
Обновена: 20 яну 2015 14:07 | 20 яну 2015 14:04, Елка Василева
187
Русия ще наруши договорите, ако пренасочи газа през Турция
Марош Шефчович. Снимка: архив, Reuters

Преди да се обяви такова сериозно решение като промяна на транзитния маршрут за доставка на руски газ за Европа - не през Украйна, а по газопровода „Турски поток“, който да минава през Турция, по-добре е първо то да бъде обсъдено, особено с ЕС, тъй като той е много важен потребител на Газпром.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергетиката Марош Шефчович в интервю за руското издание РБК.

Миналата седмица Шефчович беше на посещение в Москва. Тогава шефът на Газпром Алексей Милер заяви, че до 2020 г. Газпром ще се откаже от транзита на газ през Украйна.

Още по темата

Еврокомисарят изрази силното си учудване как шефът на Газпром Алексей Милер обяви, че „Южен поток“ е закрит и е прието решение за пренасочване на целия газ, който се доставя през Украйна, към Турция – 50-60 млрд. куб.м. Милер „каза, че този газ ще се доставя на турско-гръцката граница, а по-нататък е наш проблем как ще го използваме. „Ако искате да го получите, трябва да започнете строителство на газотранспортна инфраструктура /до тази граница/ още отсега“, цитира Шефчович думите на Милер.

Еврокомисарят припомни, че ЕС е „най-големият вносител на енергия в света, плащаме 400 млрд. евро годишно за внос на енергия. Ние сме добър купувач, плащаме навреме, в твърда валута, винаги изпълняваме условията по договорите. Затова съм толкова учуден“, каза Шефчович.

Според него това решение за пренасочване на транзита на газ нарушава действащите договори, в които ясно е записано къде трябва да се доставя газът. И това не е границата на Турция и Гърция, каза Шефчович.

На срещите си в Москва с Милер и вицепремиера Аркадий Дворкович еврокомисарят е предложил „да бъдем рационални и практични при решаването на такива въпроси. Защото на Турция й трябват 14-15 млрд. куб.м. газ, на Югоизточна Европа – 10-15 млрд. куб.м. Какво се планира да се прави с останалите количества?“, обяснява Шефчович.

Затова той посочва, че „напълно да се изключва Украйна, не мисля, че е добре, справедливо и икономически целесъобразно“.

Шефчович казва, че се подготвя среща на високо равнище със страните от Югоизточна Европа. На нея се планира да бъде изработен енергиен план за региона. Ще се обсъжда строителството на газопроводи – интерконектори, желанието на България да построи газов хъб, начинът за разпределяне на планираните инфраструктурни проекти по степен на приоритет, как може да се помогне на тези страни за интегрирането им в европейската газова система, каза еврокомисарят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
11
 
! Отговори
ганя преди 9 години
До Анонимен да бе да,като ги пишеш тея и сам не си верваш,времето ще покаже,нема смисъл да се обяснява на промити мозъци-нищо че Хамерика е страната с най-много бездомни........и то бели хора,не ***,не мексиканци....и че тая германия дето я даваш за пример всички там живеят на кредит,и кагато чичко еврейчо си поиска мангизите обратно ....да не поискат на аванта и те ***.....хахахахахахахахах
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Друго което е смущаващо в турския поток е че Турция иска да се договори само за 14 милиарда куб м газ годишно с Русия, докато Русия настоява за 64 милиарда. Това е все едно да идеш за 1кг сирене в магазина и продавача да ти каже не може, сиренето се продава само на тенекии по 15кг.
71
2
 
13
 
! Отговори
aha преди 9 години
До до *** 98 Намалили потреблението ,дрън -дрън Затуй Яйцето им се молеше да минават на реотани,че да пестели А производството и ремонта на бронетехника изисква много газ А Украйна както губи бронетехника на килограм както се казва ,скоро няма да могат да си спрат зависимостта от руски газ А чуих,че Шеврон се е отказал нещо да им извлича шистов газ Украйна ще е ангажирана с тая война поне 2 години Така че ,като говоря,поне им знам дереджето ,а ти знаеш едно голямо НИЩО
70
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално е този който плаща т.е. човека с парите или клиента да бъде ухажваната страна от продавача. В случая с Русия и руския газ обаче виждаме едно много нелогично поведение на продавача, той се мъчи да налага условия на купувача и се сърди ако купувача не харесва условията му. Такъв продавач фалира много бързо. Това ще се случи и с Газпром.
69
1
 
2
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
За 40 дни гърците са изтеглили от банките 7 млрд. евроГърците искат да защитят парите в очакване на парламентарните избориПрочети още на: dnes.bg/balkani/2015/01/20/za-40-dni-gyrcite-sa-izteglili-ot-bankite-7-mlrd-evro.251852
68
15
 
6
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
Руснаците май ще трябва да си я бутилират тая газ и да си пазят за тях. До 2020 г Европа няма да има нужда от газ по това направление. Всяка година консумацията пада и раснаците ще трябва пак да се учат да ядат корени и треви...
67
9
 
5
 
! Отговори
до aha преди 9 години
Те са си направили сметка откъде ще купуват газ, ти недей плачи на чужд гроб щото не знаеш откъде му е главата. Имат производство на собствен газ около 10-12 милиарда, пък може и шистов да си изкарат. Намалили са потреблението с около 20-30% заради използване на по икономични инсталации и технологии и от 55 милиарда годишно са го свалили на 42 милиарда. Мислят да свалят употребата на газ до 30-35 милиарда куб м. годишно.
66
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя *** Европейски комисар ли е или какъв?Не го интересуват интересите на държави - членки на Европа, загрижил се, че се заобикаляло Украйна...
65
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ганяЕдна от целите на контра санкциите е Русия да си произведе нужните храни сама, а не да ги купува от когото и да било.
64
0
 
16
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 91Дам на Украйна няма да и трябва руска газ,защото нищо няма да работи както в България. За нарязване на скраб на предприятията ще е необходим етолен не метан.
63
6
 
0
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
До ганяЮнак юом теи страни раздават храна без пари ние защо не можем да получим?А и президента на Бразилия е от Български произход не можели да подхвърли някой кораб захар малко руда и др. без пари??Защо ще дава само на Русия?
62
0
 
16
 
! Отговори
aha преди 9 години
До Анонимен 91 Еми да си го вземат тоя 1 тлрд. И откъде ще купуват газ укропитеците? От Норвегия ли,дето някои неини находища са напълно изчерпани ? Или от САЩ ,дето до 2 години не се знае шистовия сектор колко ще е жив Порошенко отново е приказвал някакви ***
61
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера Порошенко заяви че до 2 години Украйна няма да има нужда от руски газ, няма да чакат Милер да се куми чак до 2020 година. Пък то транзитни такси няма да им трябват. Вече са подготвили иск до съда в Хага срещу Русия за 1 трильон долара за откраднатия Крим.
60
1
 
16
 
! Отговори
ганя преди 9 години
До Анонименличи си че си ***,икономика без енерго ресурси не става,те русия има от къде да си купят ядене-Индия,Пакистан,Бразилия......не ги мисли,мисли себе си че утре като влезеш в еврозоната и еврото стане 3-4 лева и вземаш 200 евро заплата ти няма да има какво да ядеш....ама кво да ти обяснявам....
59
1
 
16
 
! Отговори
преди 9 години
До Одисей 1Оди сей, искаме полска газ,шистова,доставена от поляци с каруци! Стига толкова миризлива руска газ!
58
1
 
20
 
! Отговори
ганя преди 9 години
сега всички русофоби и американолизци пикат газ.........хахахахахахахахахахахахахахахеййййй не запонихте едно нещо-който се е захапал с Русия винаги е губел,ама вие сте си *** проста и това е..........
57
3
 
14
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 9 години
ПУТИН МАЧКАИ НАРЕД ЩЕ УБИВАТЕ ЦИВИЛНО НАСЕЛЕНИЕ,МАЛКИ ДЕЦА,ЩЕ ИЗНАСИЛВАТЕ БОЛНИ МОЗАЦИ УКРОПСКИ. БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИ ЩЕ УБИВАТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ИКОНОМИЧЕСКИ И ЩЕ СМЕНЯТЕ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ВСИЧКО ТОВА Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕЗИ НА КОИТО ТУРЦИЯ ЩЕ ИМ ПРОДАВА РУСКА ГАЗ ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ГЛАВНИЯТ ВОДЕЩ САЩ
56
4
 
17
 
! Отговори
maiorski преди 9 години
Маааа ама те и за прекратяването на Южен поток не вярваха и за Крим не вярваха и за Донбас си мислеха че ще си го върнат за 2 месеца ...... ...ама се оказа че не е въпроса да вярваш ...а да слушаш !!!....да слушаш какво говори Руснака ...и да не се *** с Руската мечка ...иначе ....ще мис танете само на Орелчета, Петленца кончета и лъвчета .....Те Руснаците не се *** много мног0...казват и го правят....
55
13
 
3
 
! Отговори
Тиктак Тиктаков преди 9 години
Мечо само пляши гаргите...нет денги...нефт опять подешевлел а сега и цените на газта упадьот..ще се сринат...
54
0
 
5
 
! Отговори
Още новини преди 9 години
В чии ръце е донецкото летище? Ето доказателства:politikus.ru/video/40779-plennyy-ukrainskiy-soldat-govorit-komandiry-ih-obmanuli.htmlОбърнете внимание на стенната закачалка зад пленника. Преди 50 години в България се продаваха същите.