Екзит пол: Крайно лявата Сириза поведе на вота в Гърция

Управляващата Нова демокрация остава втора, сочат данните
Обновена: 25 яну 2015 15:38 | 25 яну 2015 13:16,
223
Екзит пол: Крайно лявата Сириза поведе на вота в Гърция
Лидерът на Сириза Алексис Ципрас, снимка: Ройтерс

Гръцката крайно лява партия Сириза набира между 33.5% и 35.5% на парламентарните избори в Гърция и води пред управляващата партия с 6 до 10%. Това сочат първите данни от екзит пол проучванията, съобщи РИА Новости, цитирана от „Фокус”.

Според обявените данни Сириза набира 33.5-35.5% от вота, а управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация – 25.5-27.6%. Трета е крайно дясната „Златна зора” с 6.4%, след нея са партия „Река” – с 6.2%, Комунистическата партия на Гърция – 5%, ПАСОК – 4.5%, Независими гърци – 4.3%.

Още по темата
Партията на Георгиос Папандреу засега получава едва 2.9% от гласовете и не преминава трипроцентната бариера за влизане в парламента.

Според по-късни данни обаче преднината на Сириза започна да се стопява и разликата й с втората партия е станала около 3%.

Както Dnes.bg писа около десет милиона гърци избират днес нови народни представители. Вотът е предсрочен и се оценява като най-критичния за последните десетилетия.

Очакванията са именно Сириза да е победителят на вота. Неизвестните идват от това дали тя ще получи подкрепа за самостоятелен кабинет или ще трябва да формира коалиция. Крайно лявата формация придоби популярност, след като нейният лидер Алексис Ципрас изправи на нокти европейските лидери, обещавайки Гърция да се откаже от заемите, получавани от ЕС и МВФ, поставили страната в режим на строги икономии.

В началото на изборния ден днес премиерът на Гърция и лидер на дясноцентристката партия Нова демокрация Андонис Самарас, заяви, че вотът е решаващ за бъдещето на страната. Той изрази надежда, че избирателите ще подкрепят европейския курс на Гърция, предаде РИА Новости.

„Тези избори имат решаващо значение за бъдещето на страната и бъдещето на нашите деца. Днес ние решаваме дали ще продължим напред силни, спокойни, уверени, или ще се сблъскаме с перипетии”, каза Самарас. Той призова всички онези, които все още не са решили за кого ще гласуват, да изберат европейския курс на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: избориГърциясириза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кризата в света започва по-изразено от 1789 г. след "великата" във злото "революция" във Франция, дело на масоните.После продължава с "великата" във злото "революция" в Русия през 1917 г. дело пак на масоните.И от тогава нещата са все по-зле и все по-зле
46
5
 
9
 
! Отговори
гачно преди 9 години
съседите взеха да се усещат че европата и нато са един голем куп,ама българина нали е *** цървулл....
45
3
 
22
 
! Отговори
Тервел преди 9 години
до евроатлантиците сега България богата ли е?доходите високи ли са?здравеопазването на какво ниво е?
44
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
долу ес!!!свобода на народа!!! вън на нато от българия!!!да живее дружбата ни със русия спасителката на православното християнство!!!
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците веднъж са се опарили с комунисти от тогава никога няма да дадат властта на комунистите.комунистите в Гърция като са дошли наверемето на власт и са почнали обичайните си идиотизми с рушене на църкви и и рушене на историята.И гърците им е писнало и са ги изгонили.
42
1
 
13
 
! Отговори
Обзор преди 9 години
Европа е в криза. Криза дълбока и трагична. Тя не е толкова икономическа, колкото духовна.
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунизма не е алтернатива.Ние все още живеем в комунизъм и ако беше алтернатива щеше да си личи.Не знам защо намесват само Сорос комунистите, а не намесват и Мордохей, Бланк, Юдашвили, Каганович, Троцки, Йосиф Тито, Гея и т.н.Въобще "революцията" в Русия е дело на 90 % от евреи. Даже в Русия са им казвали жидоболшевики.А Сорос е само един от многото евреи.Но мнозинството евреи в световният политически и финансов елит са с леви и ултралеви убеждения. Тях разбира се комунистите не закачат...
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просяците нямат право да капризничат. Английска народна мъдрост.
39
9
 
4
 
! Отговори
на Дявола брат му преди 9 години
Гъркът ортак с Дявола става, щом е за печалба!Гъркът брат си ще продаде за пари!Гърците-евреите на Балканския полуостров!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сириза не са комунисти.Ултралеви са.Нещо като нацистите.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция дали ще излезе от еврозоната? Това е въпроса. първо трябва да излязат от еврозоната и после от ЕС.
36
8
 
4
 
! Отговори
Долу БКП! преди 9 години
Пасок доведе гърците до сегашната мизерия.И е нормално да са сега на дъното. Даже могат да изчезнат като партия.Гърците не вярват на лъжци и ***.А комунистите им имат както винаги няколко процента.В центъра на Солун на пл. Аристотелус комунистите бяха поканили рок състав да изпълнява метъл песни. Беше ми странно, уж комунисти пък рекламират рока. Иначе плакатите им са като плакатите на комунистите в СССР, същата глупост с червените връзки и униформи.
35
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1. Гърция напуска ЕС2. Великобритания напуска ЕС3. Германия разпада ЕС
34
3
 
7
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Бях чувал,че в Гърция има много комунисти,но сега се убедих!Тяхна си работа!
33
3
 
20
 
! Отговори
25 ГОДИНИ СТИГАТ ! преди 9 години
Гърция направи сериозна крачка към свободата и независимостта !Им ли учудени ?Все пак това е родината на демокрацията и бивша империя !Ние сме робски народ за съжаление и освен да злобеем срещу по-смелите народи нищо друго не умеем.
32
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците какъв голям ще си го набият с тая Сириза...бедна им е фантазията!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако гърците напуснат ЕС какво ли ще стане със 150 000 *** от България, бачкащи в Гърция? 1. Връщат ги незабавно в БГ?2. Гонят ги в ЕС?3. Изяждат ушите на българите, унищожават всичко останало като ***?4. България се превръща в бунище на отпадъци?
30
15
 
9
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Явно и Гърция има шарани, които кълват както глупавите българи на празната кукичка на Сидеров.
29
13
 
5
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Хайде пак се почнаха мантрите колко е добре комунизЪма. Пенсионерите обиколихте пазарите и сега почнахте да щракате по клавиатурите.
28
0
 
6
 
! Отговори
Шит хепенс преди 9 години
И ся кво на Керкини с визи ли ще одим