Екзит пол: Крайно лявата Сириза поведе на вота в Гърция

Управляващата Нова демокрация остава втора, сочат данните
Обновена: 25 яну 2015 15:38 | 25 яну 2015 13:16,
223
Екзит пол: Крайно лявата Сириза поведе на вота в Гърция
Лидерът на Сириза Алексис Ципрас, снимка: Ройтерс

Гръцката крайно лява партия Сириза набира между 33.5% и 35.5% на парламентарните избори в Гърция и води пред управляващата партия с 6 до 10%. Това сочат първите данни от екзит пол проучванията, съобщи РИА Новости, цитирана от „Фокус”.

Според обявените данни Сириза набира 33.5-35.5% от вота, а управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация – 25.5-27.6%. Трета е крайно дясната „Златна зора” с 6.4%, след нея са партия „Река” – с 6.2%, Комунистическата партия на Гърция – 5%, ПАСОК – 4.5%, Независими гърци – 4.3%.

Още по темата
Партията на Георгиос Папандреу засега получава едва 2.9% от гласовете и не преминава трипроцентната бариера за влизане в парламента.

Според по-късни данни обаче преднината на Сириза започна да се стопява и разликата й с втората партия е станала около 3%.

Както Dnes.bg писа около десет милиона гърци избират днес нови народни представители. Вотът е предсрочен и се оценява като най-критичния за последните десетилетия.

Очакванията са именно Сириза да е победителят на вота. Неизвестните идват от това дали тя ще получи подкрепа за самостоятелен кабинет или ще трябва да формира коалиция. Крайно лявата формация придоби популярност, след като нейният лидер Алексис Ципрас изправи на нокти европейските лидери, обещавайки Гърция да се откаже от заемите, получавани от ЕС и МВФ, поставили страната в режим на строги икономии.

В началото на изборния ден днес премиерът на Гърция и лидер на дясноцентристката партия Нова демокрация Андонис Самарас, заяви, че вотът е решаващ за бъдещето на страната. Той изрази надежда, че избирателите ще подкрепят европейския курс на Гърция, предаде РИА Новости.

„Тези избори имат решаващо значение за бъдещето на страната и бъдещето на нашите деца. Днес ние решаваме дали ще продължим напред силни, спокойни, уверени, или ще се сблъскаме с перипетии”, каза Самарас. Той призова всички онези, които все още не са решили за кого ще гласуват, да изберат европейския курс на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: избориГърциясириза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕВРОГЕЙСКИЯТ КУРС НЯМА ДА ГО ИЗБЕРАТ. ГЪРЦИТЕ НЕ СА КАТО БЪЛГАРИТЕ ДА СИ ИЗБИРАТ ОТ ТРИТЕ НАЙ ДЪЛГОТО. ЕВРОГЕЙСКИЯТ КУРС ГИ ВОДИ КЪМ УНИЩОЖЕНИЕ.
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички лидери на леви партии в Европа са с еврейски корен.
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сириза не са комунисти.Те са фашисти.
64
2
 
14
 
! Отговори
нервен припадък преди 9 години
Баба Ангела е получила нервен припадък, като разбрала, че СИРИЗА печели изборите в Гърция!
63
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да гърците затвърдиха впечатлението, че са много просто и мързеливо племе. До сега бяха в криза, но с тези комунисти ще изпаднат в страшна мизерия.
62
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България няма демокрация.Демокрация има в Гърция, Германия и т.н.Тук е червен феодализъм. Ама нали сред народа има страшно много доволни и продажни от и на червените феодали, та затова страната е на този хал.
61
2
 
14
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Гърците не ги мислете, каквата и партия да дойде или каквото и форма на управление, все ще са добре! Мислете за нашата кошара, че е жива *** всъщност
60
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В гръцките чатове никъде не се говори за "***".Гърците не се занимават с глупости.В същото време в Гърция е пълно с литература разобличаваща юдео-масонството, нещо, което в България липсва.Всичко това е защото Гърция е демокрация и не управляват комунисти.Комунизма е юдео-масонско управление, и докато има такова управление в България, то литература против юдео-масоните в България ще липсва.
59
1
 
17
 
! Отговори
уйо преди 9 години
Давай Гърция....спукай канчето на Меркел. Следващата държава която ще напука канчето на Меркел е Испания а да не говорим че в Германия Мерките вече не се чуства сигурна на креслото си. Е......България с народеца си който и той не знае в какво вярва пак ще последна а може и въобще да подмине промяната защото ще бъде продадена на Турция. Е....ашкол съм
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оййй ойййййй в Европарламента все по често ще започнат да се чуват гласовете на Евроскептиците от Великобритания,Франция,Италия,Испания,Португалия,и останалите бивши членки от времето на Берлинската стена но те в последствие В най скоро време Европейските Санкций срещу Русия ще отпаднат Меркел колкото и на твърда да се прави ще отстъпи Тя самата започна да говори за Съвмесни Свободни Пазари с Русия и Евроазиатският Съюз
57
2
 
19
 
! Отговори
Тервел преди 9 години
citizenзащо от ЕС ни натиснаха за по висок акциз за горивата но не и за минималната заплата? след 25г демокрация това се получи нито имаме обарзование, нито здравеопазване, нито армия да ти пикая на тази демокрация....
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България не е демокрация, а комунизъм, с комунистически доходи, комунистическо отношение към работниците.
55
0
 
14
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Гърците не можеш да ги заблудиш,за разлика от нас овцете!
54
3
 
2
 
! Отговори
мунчо преди 9 години
До Анонименя кажи ти колко долара имаш????-НИКОЛКО,защото си ***......хахахахах
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците са умни и не гласуват за комунисти и социалисти.
52
11
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
До ТервелБратята американци ни донесоха демокрация и сега имаме банани и портокали и маркови дънки и маратонки и народа си живее добре и си джиткаме в мола да си купуваме маркови дрехи и бяла техника и караме западни автомобили. А соца беше шит, хората живееха в мизерия и се редяха на опашки за банани и портокали.
51
2
 
7
 
! Отговори
ганчо преди 9 години
До Анонименхахахахахахахах иска ти се да е така,погледни америка на които лижеш ***-онея са 5 пъти по-бедни от руснака,ама кво да ти обяснявам-то или си платен червей или си много ***
50
7
 
4
 
! Отговори
citizen преди 9 години
тервелчо, за всичко са виновни от Европата, а? А, и американците също. А че българина стана *** и мързелив чалгопитек не е проблем?
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сириза са като национал-социалистите в Германия.Същото е и със "Златна зора".
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я кажете колко е долара