Берлин недоволства от сближаването на Гърция и Русия

Шойбле: Русия не може да замести европейската солидарност
Обновена: 3 фев 2015 15:20 | 3 фев 2015 13:07, Елка Василева
157
Берлин недоволства от сближаването на Гърция и Русия
Волфганг Шойбле. Снимка: архив, Reuters

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е изразил недоволство от сближаването на Гърция с Русия, пише гръцкият сайт нюз.ин.

Пред агенция Ройтерс Шойбле каза, че каквато и да е икономическа помощ от страна на Русия за Гърция няма да бъде жизнеспособна алтернатива на европейската помощ, която се оказва на Атина.

Още по темата

Запитан от Ройтерс доколко е разтревожен от контакта на новото гръцко правителство с Москва, Шойбле отговори: "Това не ми харесва, не вярвам, че Русия може да замести европейската солидарност".

Новото гръцко правителство протестира след съобщението за "консенсус" на 28-те от ЕС по въпроса за санкциите срещу Русия, а пред външните министри на Съюза то изложи мотива си, че позицията му се споделя и от други страни на Съюза.

В същото време Москва изрази задоволство от намесата на Атина, като изтъкна, че би обсъдила евентуално искане за финансова помощ на Гърция. Гръцкото правителство заяви, че не обмисля подобно нещо и че се е съсредоточило върху консултациите с европейските си партньори и МВФ за изготвяне на "нов европейски социален договор" по думите на новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, припомня гръцкото електронно издание.

Шойбле заяви още пред Ройтерс, че целта на Берлин не е да създаде финансов проблем на Русия. В наш интерес е да си сътрудничим тясно и в една разумна рамка с Русия, а в интерес на Русия е да съдейства за едно стабилно световно икономически развитие, казал той.

Под заглавие "Гърция не е толкова значима за Москва" германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише, че "в Москва има достатъчно пари, но мотиви може би няма" за евентуална помощ на Гърция. Приятелският тон на новото гръцко правителство към Русия предизвика спекулации за вероятността от финансова помощ от страна на Москва. В Русия обаче широко бяха отразени изявленията на руския финансов министър Антон Силуанов пред Си Ен Би СИ, че Гърция не е внасяла такова искане за помощ и че ако го стори, "Русия ще обсъди всички параметри на двустранните отношения".

Във връзка с това германският вестник припомня случая с Кипър, като изтъква, че през 2012 г. на острова са били дадени 2,5 млрд. евро, макар че са били поискани повече, въпреки факта, че много руски компании и банки държат там дъщерни филиали или сметки в офшорки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: германияРусияГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама супер бе, нека Русия да се ръси, тия пъ недоволни. тя Русия трабва да храни и Куба, и Северна Корея и кой ли не още. щом може да ги храни, кво.
73
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква европейска солидарност!? Този вярва ли си или си мисли, че говори на ***. Западът освен да окраде някоя държава, другото са празни приказки. айде да си гледат кирливите мюсюлмани и да се оправят с тяx, че останалите им роднини xукнаxа след тяx и сега няма отърване. Само това да са направили немците Европа никога няма да им прости.
72
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Давай Ципрас, направи като ***, закрий си всичките проекти, еб* си майката на държавата за едното потупване от Брюксел. Това е то евро солидарността. От гейЕвропа и ФАЩ да трупат власт и пари, а останалите да са губещи, но солидарни.
71
5
 
31
 
! Отговори
9944 преди 9 години
Парите за Гърция бяха от германски и френски банки които отидоха в Гърция пак в германски и френски банки. Те пък ги наляха в германски и френски фирми в Гърция. Така че парите пак са върнаха в същите банки. А на гръцкия народ остана да връща заема който дефакто не е ползвал. Така западните господари стават още по богати. Ние сме на същия хал.Испанците се надигат защото имат 1 трилион дълг. Италианците се надигат при 2 трилиона дълг.А на България колко е дълга господ знае. И внуците ще връщат.
70
6
 
27
 
! Отговори
БАРБА ЯНИ преди 9 години
ДА ЖИВЕЕ МАЙКА ГЪРЦИЯ.ДА ЖИВЕЕ ГРЪЦКАТА ИМПЕРИЯ.ДА ЖИВЕЕ РУСКАТА ИМПЕРИЯ.
69
15
 
3
 
! Отговори
Кака преди 9 години
До АполонАполончо,отвсякъде намирисваш на гръцка ***,какиното.Не знам теб каква люлка те люлее,но българския народ не е толкова наивен и късопаметен.Познаваме ви добре демокрацията и Геноцида над българите го знаем 1913-2013,само нямаме политици,които да поискат международно признаване и преразглеждане на статуквото,а трябва!Сега нашите тиквеници ни тикат към ново византийско робство,но да видим кога ще си намерите Майстора.
68
19
 
3
 
! Отговори
Милите наивници преди 9 години
До ЕвроСладур.комМалко ще коригирам,не на Меркел,а на Мартин Шулц и сие.Ципрас вече се жертва с дъртия еврейн Дьорд Шорош и не ще да слиза под това ниво.Но щат или не щат след 2017 Комшията ще има думата по тънките работи,да му мислят гърчавите гърчета и техния газов хъб да му мисли.Доколкото ги познаваме,гърците ще останат по-доволни от гъркините-такъв е Новият евразийски ред на ***
67
4
 
25
 
! Отговори
Аполон преди 9 години
Нека не забравяме къде се намира ,,люлката на демокрацията''.Глас народен глас божи.Проблемът на ЕС,е че някъде някой се е осмелил да изразисобствено желание,и да вземе индивидуално решение.какво е виновен народа че управниците му са крали пари с големият самосвал.Нали ЕС има големи финансови експерти,защо не казаха и дума за това как са изчезнали толкова милиарди,значи наляли 200-300 милиарда ей така,без да питат за какво ще се усвояват парите.Не се и намери и един виновен,направо смърди.
66
13
 
6
 
! Отговори
Милите наивници преди 9 години
Които си въобразяват,че за лакомия,материалистичен и циничен грък европейската солидарност сртрува повече от пресечена нула,ако не е подплатена яко с пари.Ами не сте ли учили история,наивни европейчета?На гърците такъв им беше и еврокомунизма, и евросоциализма,сега евроскептицизма, а защо не и Неовизантинизма и дори Путинизма,такъв им е католицизма/православието-все да има далавера,по гръцки,иначе не става и да седят на няколко стола.А сделка значи да прекарат другия.Бизнес е да продават чуждото
65
6
 
7
 
! Отговори
Информационен фон преди 9 години
До Анонимен 85Недей да визираш себе си,когато говориш от името на целокупния български народ!
64
3
 
27
 
! Отговори
вмa преди 9 години
Aми прaв е Берлин!Нищо не може дa зaмести солидaрносттa нa БрюкСелските чиновници, морaлнaтa подкрепa и клишетaтa, лихaврството и зaробвaнето със зaеми, коренът и причините нa които сa известни сaмо нa по-интелигентнaтa чaст от обществотоГолям кеф сa жaлките вопли нa всички соросни оли***рени!!!
63
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То щото другите нямат дългове, но за тях не се говори. А гърците имат известно право. Богаташите крадат парите, сетне народа да стяга колана. Ако тука някакви мошеници ,,усвоят'' бандитски някакви европари и след това разбира се не те, а България да връща.
62
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учудвам се защо Шойбле недоволства от сближаването на Гърция с Русия.Това си е чисто вмешателство във вътрешните работи на Гърция.Това ли е германската демокрация.Новото гръцко правителство за сега показва,че държи за суверенитета на държавата си и е тяхна работа с кого да се сближават.
61
16
 
7
 
! Отговори
монархист преди 9 години
Дайте ги на нас тези милиарди на Гърция, а пък те да ходят при Русия...
60
6
 
33
 
! Отговори
проруска преди 9 години
За каква европейска солидарност говори, Шойбле? Европейски крадци!!!
59
10
 
9
 
! Отговори
С Риза и без риза преди 9 години
Всеки грък който живее на по малак остров получава по 600Е на месец ей тка като бонус.Така се трупат 350 милярда борчове....
58
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според допитване на Галъп руското ръководство е по-популярно сред гърците отколкото европейското.
57
6
 
9
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Гърция спешно се нуждае от руска финансова и политическа помощ. Гърците имат много необитаеми острови, които трябва да се заселят по руски образец- като руснаците заселваха сибир.
56
29
 
5
 
! Отговори
Ветеринаров преди 9 години
Ушанките са се сбрали туканка и *** като болни прасенца..не бойте се бре Коледа мина..ще ви угояваме за другия път..рупайте си от източната копанка и пазете чисто в тролската зевлянка!
55
4
 
15
 
! Отговори
до 76 преди 9 години
Ти първо научи как се пише тая пуста "бомбардировка" и после давай акъл.