Берлин недоволства от сближаването на Гърция и Русия

Шойбле: Русия не може да замести европейската солидарност
Обновена: 3 фев 2015 15:20 | 3 фев 2015 13:07, Елка Василева
157
Берлин недоволства от сближаването на Гърция и Русия
Волфганг Шойбле. Снимка: архив, Reuters

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е изразил недоволство от сближаването на Гърция с Русия, пише гръцкият сайт нюз.ин.

Пред агенция Ройтерс Шойбле каза, че каквато и да е икономическа помощ от страна на Русия за Гърция няма да бъде жизнеспособна алтернатива на европейската помощ, която се оказва на Атина.

Още по темата

Запитан от Ройтерс доколко е разтревожен от контакта на новото гръцко правителство с Москва, Шойбле отговори: "Това не ми харесва, не вярвам, че Русия може да замести европейската солидарност".

Новото гръцко правителство протестира след съобщението за "консенсус" на 28-те от ЕС по въпроса за санкциите срещу Русия, а пред външните министри на Съюза то изложи мотива си, че позицията му се споделя и от други страни на Съюза.

В същото време Москва изрази задоволство от намесата на Атина, като изтъкна, че би обсъдила евентуално искане за финансова помощ на Гърция. Гръцкото правителство заяви, че не обмисля подобно нещо и че се е съсредоточило върху консултациите с европейските си партньори и МВФ за изготвяне на "нов европейски социален договор" по думите на новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, припомня гръцкото електронно издание.

Шойбле заяви още пред Ройтерс, че целта на Берлин не е да създаде финансов проблем на Русия. В наш интерес е да си сътрудничим тясно и в една разумна рамка с Русия, а в интерес на Русия е да съдейства за едно стабилно световно икономически развитие, казал той.

Под заглавие "Гърция не е толкова значима за Москва" германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише, че "в Москва има достатъчно пари, но мотиви може би няма" за евентуална помощ на Гърция. Приятелският тон на новото гръцко правителство към Русия предизвика спекулации за вероятността от финансова помощ от страна на Москва. В Русия обаче широко бяха отразени изявленията на руския финансов министър Антон Силуанов пред Си Ен Би СИ, че Гърция не е внасяла такова искане за помощ и че ако го стори, "Русия ще обсъди всички параметри на двустранните отношения".

Във връзка с това германският вестник припомня случая с Кипър, като изтъква, че през 2012 г. на острова са били дадени 2,5 млрд. евро, макар че са били поискани повече, въпреки факта, че много руски компании и банки държат там дъщерни филиали или сметки в офшорки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: ГерманияРусияГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
10
 
24
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Гърците ни показаха какво трябва да се прави. Ако сме народ, а не малоумно и продажно стадо ще направим и ние така. Е да ама сме точно това - малоумно и продажно стадо, затова на гърците ще продължават да им наливат пари, а на нас от трите най-дългото. Мълчете си бе, мълчете си. После Сидеров е фашист, луд, *** ...............
33
9
 
19
 
! Отговори
Не ги мислете преди 9 години
Гърците са горд народ, а и си знаят цената. Знаят, че НАТО не им помогна срещу Турция и си избират правилния съюзник. Да имаше един Орбан или един Ципрас в България, ама няма... има само продажници. Сегашния цар Тиква е готов на всичко, за да си запази милиардите и Запада да не го пита за черното му минало.
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До петърМного поздрави на американското правителство и Митоуфф!!!
31
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците си гледат интереса и си вдигат цената за разлика от нашите управници-продажници които знаят само Йес сър пред западняците ....а българския народ тъне в мизерия! Затова гърците ще имат в пъти по-големи заплати и пенсии от нас
30
24
 
7
 
! Отговори
петър преди 9 години
Ето на това му се викат гръцки номера ,когато трябва помощ и пари с Европа ,а когато трябва да се връщат с Русия!Ха ха кого ли не е завлякла Русия на дъното ?Ред е на Гърция.
29
8
 
34
 
! Отговори
янка преди 9 години
всяка държава трябва да има правото да избира с кого да си партнира , останалото е диктатура
28
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИди и ти бе. Или е по-лесно да плюваш кадърните.
27
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Манете ги нека одат при Расиията, Путин в момента може да им даде само по един калашников да се гръмнат :)
26
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Къде е помагал безвъзмездно, че нещо не разбирам Ти чай си се надрусал. Безвъзмездно само ако им станеш послушен роб и се откажеш от независимостта си. Айде стига смешки. Взехте да се оливате.
25
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма европейска солидарност, изнесоха си нискотехнологичните фирми в Източна Европа да плащат 10 пъти по-ниски заплати на работниците, а в същото време изсмукаха кадърните лекари и инженери със заплати, които никоя екскомунистичекса страна не може да си позволи поради липсата на сериозни икономики в Източна Европа.Ето това е европейската солидарност, да направим бедния по-беден, а да си купим кадърния да работи само за нас!!!!*** гадни и двулични
24
2
 
5
 
! Отговори
Balakov преди 9 години
Za tolkova glupavi li gi mislite garcite? Da ne sa ludi da napusnat EU. Tova e Raj za tiah.Hem te gushat,hem plachesh za oshte.Vsichko e shanrazirane.Nai dobroto e Garcija da bude izhvarlena ot EU i za 3 godini samo Evropa shte tragne zdravo napred.Tova e nacija na lazci i marzelivi tarikati,smiatashti ostanalija sviat za glupaci,narod bez lice i dostoinstvo.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"европейската солидарност", кояъо включва ограничения на трудовия пазар за собствените й членки, както и приемане на имигранти от Пакистан с отворени обятия...
22
10
 
28
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Русия наистина няма да излее толкова пари в гръцката икономика, колкото изляха илюминати за последните 40 години.Русия и Гърция ги свързват не парите, а православието и взаимното уважение.Западът обръща всичко в пари !За тях всичко е пари !Всичко може да се купува с пари, дори приятелството ...Да, ама не !Русия помага на своите сателити и съюзници безвъзмездно. Тя не търси лихви на заемите, които им дава.България помни времената, когато получаваше от Русия много - нефт, газ, АЕЦ, оръжие..
21
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Това е солидарностВ тези трудни за България дни помощта дойде откъдето най-малко я очаквахме - както винаги на нашата безизходица се отзоваха руснаците. Путин изпрати няколко специални самолета БЕ-200 и ИЛ-76, които изгасиха пожарите за седмица. След нас гасиха и в Гърция и в Сърбия.
20
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До aнонимен 11А ти си червена чугунена глава, научена да обижда и да повтаря като папагал евтина пропаганда в стил 60-години. Много си анталигентен с този богат речник. Куха червена хралупа.
19
5
 
16
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Усещам, че искат да подхлъзнат Путин да си купи от новите "вечни облигации", които е измислил финансовият гений Варуфакис.
18
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКВО ТОЛКОВА СЕ ПЕНЯВАТ СЛЕД КАТО ЩЕ ОСТАНАТ СКОРО САМО НА ХАРТИЯ -ЕС ИМАМ ВПРЕДВИД
17
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3Какви наши пари. Ние нетен получател. Германия е основен донор на ЕС и има право да държи сметка как се харчат тези пари. Като не ни изнася да не взимаме и да се махаме от ЕС. Ти какво мислиш, че Русия ще изсипе милиарди тука ли или в Гърция. Стига *** пропаганда. Доят ни и те и не им пука. Размахват знамето на славянизма и православието когато им изнася и да оправдават шовинизма и имперските си амбиции. За тях сме губерния и винаги се отнасят към нас като към по-низши.
16
3
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Е, все пак Берлин брои на маляките 231 000 000 000 евра, от 2010-та до сега.
15
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Достатъчно е Русия да махне ембаргото за гръцке селскостопански продукти ,да прати 2-3 милиона руснаци лятото на куррорт в Гърция и готово.Шойбле мойбле ,могат само сега да опростят пак стотина милиарда от гръцкия дълг и да помолят гърците да платят все пак някое и друго евро .