НАТО: Незабавно разполагане на център в България

Пактът утвърди бригада за бързо реагиране от 5000 военни
Обновена: 5 фев 2015 21:29 | 5 фев 2015 19:43, Александър Попов
590
НАТО: Незабавно разполагане на център в България
Снимка: Reuters

НАТО реши днес в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония незабавно да бъдат създадени многонационални командни и контролни центрове на пакта.

Това съобщи на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на еднодневното заседание на министрите на отбраната от алианса.

Още по темата

Тези щабове ще бъдат постоянни и ще покажат присъствието на НАТО в посочените държави, се отбелязва в приетите решения.

Щабовете ще подпомагат спешното разгръщане на силите на пакта за бързо реагиране в Източна Европа, ще бъдат в помощ при планирането на съвместната защита, ще съдействат при координацията на многонационалните учения.

НАТО утвърждава обособяването на сухопътна бригада за бързо реагиране, съставена от 5000 военни, готови да се разгърнат в срок до 48 часа. Други 30 000 военни ще осигуряват допълнителните специални сили, които ще бъдат в състояние за намеса в рамките на една седмица от възникването на необходимост - отправянето на заплаха срещу държава от алианса или нападение над нейната територия.

Специалните части ще бъдат годни за действия по суша, въздух и вода.

Начините за финансиране на щабовете и специалните сили ще бъдат изяснени през юни. Очаква се средствата да бъдат осигурени едновременно от отделните държави от пакта и от съюзния бюджет.

Общата цел е обособяването на възможности за реакция при криза, независимо от посоката на нейния произход. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


590
Още по темата: нато
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
2
 
26
 
! Отговори
niki преди 9 години
NIE SME JIVOTNI ZA CIONISTITE . TE ISKAT DA SE LEE SLAVIANSKA KRAV .
317
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
поне тока от Мариците да ни пуснат безплатно.
316
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И забележете къде-в най бедните и слаби източни държави. Защо не разположат в Гърция? Русия е на 200 км от границата ни, при евентуална война ще ни пометат като бързия влак, докато САЩ от 11 хил км ще правят гневни изказвания... Поредното заемане на грешната страна.
315
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Гърция и Турция май не им минава номера , да ги издържат на тяхна територия и да им заемат територията безплатно !
314
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи всяка държава където ще бъдат разположени тези " центрове " Ще отговарят за издръжката им ( финансирането им ) плюс от средата на нато ! И това е за защита !Ще се реши през юни ? Кой ще го реши ?- никой не се противопоставя !Безплатно настаняване , пък и издръжка ! И над Конституцията !
313
6
 
57
 
! Отговори
даммм преди 9 години
Робството върви с пълна сила.......турците ряпа да ядът
312
1
 
34
 
! Отговори
олеле преди 9 години
Какви са тези про. стотии!!!!
311
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пък що не решат да ни вдигнат доходите? Що само техни прищевки? Що не се опитат в Гърция? Там не минава номера!
310
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"НАТО реши днес в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония незабавно да бъдат създадени многонационални командни и контролни центрове на пакта."А ние казахме ли си мнението или няма значение?
309
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Намерили село без кучета, че и заповеди ще раздават!!!!! Няма кой да се опълчи, нали?
308
4
 
51
 
! Отговори
Сега стана ... преди 9 години
... ясно защо дойдоха Кери и Нюланд преди 3 седмици в София. Ще има и още изненади.
307
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо само 5000 се пита в задачата 50 000 нека разположат ако искат така ръзпръснати ще им приложим хватката на СПАРТАК ТУК 5000 там 5 000 и обома да идва да им събира кокалите.
306
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошото е,че тези хора независимо от нагласите си,са оръдие за налагане на икономическите интереси на елита.Колкото по-разслоено е икономически едно общество,толкова по-голям риск има за военен конфликт.
305
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Психически здрав човек не би избрал професия военен.
304
16
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Опонентпри една война между русия и сащ победител няма да има. Всички ще сме победени - целия свят---------------- Именно, и аз това казвам. По-добре така, отколкото да чакаме руснаците да си произведат танковете и самолетите и да ни унищожат безнаказано.
303
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да анализираме американците.Преди всичко имат комплекс за вина свързан с прекъсване на родовата връзка при емигрантите.Страдат и от комплекс за преследване подхранван от чувството за отговорност към стореното от предците на чужда територия.Тези комплекси ги правят агресивни и склонни да приемат социални роли ,които са в разрез с личните им убеждения.Специално наемните войници са индивиди неспособни сами да разрешат личните си конфликти подсъзнателно търсещи институционизиране.
302
4
 
25
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Още "ЗАСЛУГИ"на политиците към България и българите: 1. Вмешателство от американска страна във външната политика на българия! ЗАЩО?2. Скъп американски ток от от Марица Изток 1 и 3! Кой и ЗАЩО подписа договорите?3. Канадската "ДЪНДИ ПРЕШЪЛ МЕТЪЛС" - кражба на златото на България! Дават само 1% по концесионен договор! Кой подписа този грабеж и ДАЩО?4. Не можем да съдим американски гражданин, който е извършил престъпление в България! А те могат да съдят българите в САЩ по техните закони?
301
9
 
6
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАА преди 9 години
Егатти политиците и стратези дето сте всички... що българина не си гледа в своята паница а винаги в чуждата и до кога ще бъде всезнайко и майстор по всичкология? смешни сте свички....
300
13
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Разбира се, ч хората са притеснени - 350 хил. професионална армия, а като цяло 1 млн, въоръжена с най-съвременна техника. И народ, настроен да изяде света. Вие не бихте ли били притеснени ако имате такива съседи?
299
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко трябва да си отчаян за да станеш наемен войник?Без войници и без оръжие няма риск от войни.Както е казал народът:Където има дим ,има и огън.Ето затова натовци не ни трябват.Значи всички,които искате да воювате направете си лагери в пустинята,да ви дадат оръжие и се гърмете на воля.