Украинският конфликт е стигнал до кулминация

Всъщност става дума за замразяване на конфликта, пишат руски издания
6 фев 2015 09:21, Елка Василева
234
Украинският конфликт е стигнал до кулминация
Снимка: архив, Reuters

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел предприеха небивала дипломатическа инициатива - вчера спешно посетиха заедно Киев, а днес ще пристигнат в Москва в опит да спрат войната в Украйна, пише руският в. "Комерсант".

За момента това е "най-сериозната стъпка на Запада с цел прекратяване на войната", изтъква изданието и припомня "липсата на осезаем резултат от досегашните посреднически усилия".

Обиколката на двамата лидери бе предшествана от визита на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Киев. Той отправи сигнал, че инициативата на Париж и Берлин не е импровизация, а е съгласувана с Вашингтон. Кери за пръв път заяви, че САЩ са готови да бъдат гарант на мира в Югоизточна Украйна, ако намерят дипломатическо решение съвместно с европейските си партньори, посочва всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Още по темата

Според негови информирани дипломатически източници Франция и Германия може да предложат спиране на огъня, съпроводено с признаване на нова разделителна линия между войските, несъвпадаща с очертаната в есенните споразумения от Минск. Тази линия се измести в полза на сепаратистките "народни републики" в Донецк и Луганск (ДНР и ЛНР) след настъплението им през януари.

В отговор от Москва се чакат твърди гаранции, че занапред териториалното статукво няма да се нарушава и настъплението ще спре. Меркел и Оланд ще настояват Москва и отцепниците да признаят, че Донбас остава част от Украйна, макар чисто формално засега.

Съвместното пътуване на двамата европейски лидери до Киев, а после и до Москва показва, че украинският конфликт е стигнал до кулминация, смята експертът от Хелзинки Аркадий Мошес, говорил пред всекидневника.

Той свързва инициативата на Оланд и Меркел със "засилването на дискусията по въпроса за доставки на отбранителни оръжия за Киев. Европа иска да предаде на Москва цялата острота на новите рискове. Тези рискове може да тласнат конфликта в качествено нова фаза, той ще стане неконтролируем и може да причини голяма война в Европа", предупреждава анализаторът.

Според него Меркел и Оланд може да предложат на Москва да станат гаранти на "Минск-2" - ново споразумение за замразяване на конфликта. Те ще настояват Москва да осигури спиране на "безсмисленото" сепаратистко настъпление "срещу съгласие на Запада фактически да признае увеличаването на териториите на ДНР и ЛНР". Ще посочат като мотив, че "контролът над още някой и друг квадратен километър опожарена земя не решава по принцип нищо и не дава на никоя страна възможността да постигне никакви стратегически цели", прогнозира Мошес.

Спешните посещения на Меркел и Оланд сочат, че "Европа е узряла най-накрая за формиране на международна посредническа група с цел да се избегне тотална ескалация на украинския конфликт", коментира руският политолог Сергей Станкевич.

Възможното политическо решение предполага според него "реинтеграция на ДНР и ЛНР в състава на Украйна с широки автономни права". За военнополицейски операции през преходния период може би ще трябва да се формират миротворчески сили под егидата на ООН, включващи страни извън НАТО.

"Всъщност става дума за замразяване на конфликта", пише "Независимая газета", цитирайки източник, близък до контактната група за мирно уреждане в Донбас. Източникът обаче се съмнява, че отцепниците ще приемат това решение, защото то не регламентира "формалното положение на тези територии и статута на жителите им, нито премахва въпроса за икономическата блокада".

Залозите са огромни и сегашните срещи са последен шанс за уреждане на конфликта. Инак "други дипломатически сценарии няма да има и крайно опасната кървяща рана на украинската криза ще остане отворена още няколко години", коментира пред "Независимая газета" френският наблюдател Арно Дюбиен.

При неуспех на френско-германската инициатива ще последват нови санкции и САЩ ще доставят на Киев оръжия. Русия пък ще увеличава помощта за сепаратистите "и войната в Украйна може да излезе извън рамките на Донбас", предрича той.

От резултата на предстоящата руско-френско-германска среща ще зависи и тонът на адресираните към Москва изявления на Международната конференция по сигурността, която започва днес в Мюнхен, пише в друг материал "Комерсант".

Според негов източник в германското външно министерство, ако държавните лидери се разберат за нещо в Москва, в Мюнхен ще се организират "в един или друг формат" многостранни преговори за Украйна, при все че не са планирани за момента.

Вестникът нарича сегашната мюнхенска конференция историческа. Ще присъстват над 20 държавни глави и 60 министри. Водачът на руската делегация - външният министър Сергей Лавров, ще трябва да изслуша доста критики към Москва, пише той.

"Повечето резултати от 25 години работа се изпариха за броени месеци. Само преди четири години държавите от НАТО и Русия заявиха в Лисабон, че са "навлезли в нов етап от сътрудничеството, насочен към истинско стратегическо партньорство". Днес това изявление звучи, сякаш е от друга епоха", цитира изданието доклад, подготвен за конференцията.

От него проличава, че западните наблюдатели са разтревожени най-вече от т. нар. външнополитическа доктрина на Путин. "През март 2014 г. руският президент изтъкна, че не само руските граждани, но и по-широко обозначена група – рускоезичното население, трябва да бъде защитавана от Русия. Дали тази логика, използвана в Крим и в Източна Украйна, ще се прилага и спрямо други държави с рускоезични малцинства?", питат авторите на доклада.

Западът се пита още: "Смята ли Русия за дълго да загърби Европа, търсейки партньори в други региони? Знае ли самото руско ръководство колко далеч се кани да се отдръпне от Запада? И как ще се справя Москва с хапещите последици от санкциите, спада в цените на петрола и с масовото изтичане на капитали?".

В Мюнхен се надяват да получат отговор от водача на руската делегация Сергей Лавров, чието изказване е насрочено за събота, добавя "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
22
 
! Отговори
хронист преди 9 години
Всъщност така ставаше и в Албания - македонците бяха обкръжили албанските главорези. ЮНПРОФОР се намеси, извози албанците с автобуси извън обкръжението, заедно с въоръжеието им и ги пусна да убиват наволя, на нова сметка.Такива са *** "миролюбци".
114
12
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Ако на мен не вярвате... - стария хъш СТРАНДЖАТА... - то повярвайте на световния шампиот по шахмат... - гения на шахматната мисъл Гари Каспаров... - или и той е глупав...
113
1
 
20
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 143Опълченците си показват и собсвените жертви и загубите във бойна техника. Преди 3 дена си показаха колко ГУПАШКИ 3 танка са се натъкнали на мини при атакуване на поредния блокпост. Някъде в Украинските медии да са показани подобни неща? Обикновенно се казва поради загуба на тактическа или стратегическа стойност армията е напуснала еди кое си място. Ама коло жертви и колко изгорени машини не казват.
112
14
 
4
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До брейкими корейски го "подкрепят" 120 % от корейците в Северна Корея и какво ??? То и хитлер са го подкрепяли 120 % от германците !!! Разберете, тази война е изцяло , защото Украйна реши да бяга от "братската прегръдка" на посткомунизма !!! За режимът в Кремъл една просперираща Европейска Украйна е СМЪРТ !!! Тогава руснаците ще търсят отговорност от собствените си ченгета олигарси !!! Бедна Украйна, воюваща и разделена се командва лесно от кремълската мафия , тясно свързана с украинската !!!
111
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На *** нека бъде казано - Ако не беше Руският народ,той бе обречен.
110
4
 
14
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До СТРАНДЖАТА 134След като Елцин и сие олигарси се *** ама над ушите бяха принудени да дадат властта на Путин след края на Чечня 1. Особенно след като стана президент Путин вкара всички Олигарси в патрондаша си. Не ми вярвате ами вижте какво стана с Лужков ВЕЛИКИЯ КМЕТ НА МОСКВА - точно за 2 седмици и влезе в затвора с конфискация на имущество.Путин или по правилно неговите хора във ФСБ имат за всеки олигарх по няколко спящи дела. Те могат да се "събудят" във всеки момент със доказателства.
109
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БИВШИЯ ЛЕГЕНДАРЕН ГУБЕРНАТОР НА КАЛИФОРНИЯ -АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР СЕ ПОЯВИ НА ПРИЕМ В БЕЛИЯ ДОМ СЪССКАНДАЛНА ФЛАНЕЛКА НА КОЯТО БЕШЕ ОБРАЗА НА ВЛАДИМИР ПУТИН С НАДПИС -ПУТИН -НОВИЯ СВЕТОВЕН ЛИДЕР.ЗАПИТАН ЗА ТАЗИ ПРОВОКАЦИЯ ШВАНЦЕНЕГЕР ОТГОВОРИ,ЧЕ СЕ ВЪЗХИЩАВА ОТ ПУТИН И МЕЧТАЕ ЕДИН ДЕН И САЩ ДА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ТАКЪВ СИЛЕН ЛИДЕР.
108
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЕНЗАЦИОННИ РАЗКРИТИЯ НАПРАВИ ОСЪДЕНИЯ ЗА ТЕРОРИСТИЧНИТЯ АКТ ОТ 11 СЕПТЕМВРИ ЧЛЕН НА АЛ КАЙДА -ЗАКАРИ МАСУИ .В ПИСМО ДО ПРОКУРАТУРАТА НА САЩ ТОЙ ПИШЕ,ЧЕ СПОНСОРИ НА АЛ КАЙДА СА САУДИТСКА АРАБИЯ В ЛИЦЕТО НА САУДИТСКИЯ КРАЛ,,НЯКОЛКО ПРИНЦОВЕ ОТ ОБЕДИНЕНИТЕ АРАБСКИ ЕМИРСТВА ,НАЧЕЛО С ТУРАКИ АЛ ФЕЙСАЛ ,КАКТО И БИВШИЯ ПОСЛАННИК НА САУ.АРАБИЯ В САЩ .ВСИЧКО ТОВА Е СТАВАЛО СЪС ЗНАНИЕТО НА СЛУЖБИТЕ НА САЩ И ИЗРАЕЛ. СОРОСЧЕТА ЧОРАПА ЗАПОЧВА ДА СЕ РАЗПЛИТА МАЙ
107
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До 127Как смяташ заливат ли ни нашите и западните медии с лъжи? Защо всяко мнение което не е същото каквото е на западните СМИ го считаш за Лъжа?
106
4
 
5
 
! Отговори
до говори Киев преди 9 години
Киев, поне не разсмивай хората.
105
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦИОН КЛЕКНА ,ЗАВЧЕРА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА ДЖО БАЙДЪН КАЗА,ЧЕ ВОЕННО РЕШЕНИЕ В УКРАЙНА НЯМА,ДНЕС ПУДЕЛИТЕ НА ВАШИНГТОН ФРАУ МЕРКЕЛ И ОЛАНД СА В МОСКВА ,КОЛКОТО И ДА НЕ ВИ ХАРЕСВА *** ВАШЕТО ВРЕМЕ ПРИКЛЮЧИ ,АКО ОЩЕ НЕ ВИ Е ЯСНО ОТ УТРЕ В МЮНХЕН ЗАПОЧВА СРЕЩА НА ЛИДЕРИТЕ НА 20-ТЕ НАЙ ГОЛЕМИ И РАЗВИТИ СТРАНИ И ТАМ ЗАПАДА ЩЕ НЕ ЩЕ ЩЕ ПОДЕЛИ С ДЪРЖАВИТЕ ОТ БРИКС СВЕТОВНАТА БАНИЦА. ПОМНЕТЕ КАКВО ВИ КАЗВАМ И ДА МИ ЦВЪКАТЕ МИНУСИ ,ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.
104
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАJPMorgan предвижда 60% вероятност за икономическа криза в САЩ за 2015, та ти ко рече?
103
0
 
13
 
! Отговори
анти преди 9 години
Ако в хипотетична ситуация, човек трябва да се откаже от нещо, за да гарантира живота или здравето на свой близък, най-вече дете, разбира се ще го направи, рефлексно и без никакви условности. По отношение на войната, дали някой е "за" или "против", нещата стоят по същия начин, но са поднесени различно за балъците. За да си привърженик на войната трябва да си много ***, луд или да от малкото задкулисни играчи, които имат интерес от нея. Тук пишещите едва ли са от последната категория.
102
21
 
7
 
! Отговори
Божо преди 9 години
*** има право да защитава Донбас , защото той е руски, обаче Германия няма право да защитава Кьонигсберг, защото и той е "сакрално" руски ???? България няма право да защитава интересите на казанските българи, а *** има право да "защитава" правата на украинците в Донбас ??? вие, ***, българи ли сет, европейци ли сте ??? Русия заслужава да е нормална европейска държава, а не дива азиатска диктатура с откачено човекомразещо нещо начело !!!
101
3
 
14
 
! Отговори
Rado преди 9 години
Стигнах до "...Той отправи сигнал, че инициативата на Париж и Берлин не е импровизация, а е съгласувана с Вашингтон..." и спрях да чета....
100
20
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
*** нямя дя изкара годината... - помнете какво ви казвам... - народът е търпелив като вол, но олигарсите няма да му простят... - песента на *** е изпята...
99
11
 
5
 
! Отговори
до 126 преди 9 години
Боби, ако имаш салфетка вземи си избърши устата че ни заля всички с пяна от руски лъжи.
98
2
 
18
 
! Отговори
Иларион Пробългарски преди 9 години
Дано Западът и Русия се разберат дипломатически, относно кризата в Украйна, за да има трайно мирно разрешение! Чрез диалог към компромиси, защото конфронтацията не е решение, а Украйна и Русия са братски държави и един народ, така че противопоставането им е ненужно и безсмислено! Все пак е ясно, че Западът трябва да бъде по-отстъпчив пред Путин, понеже няма заблуждение за непредубедените, че болшинството население в Украйна е руско и тя самата не може да бъде друга освен проруска! ДА ЖИВЕЕ МИРЪТ
97
14
 
8
 
! Отговори
Рамбо до Румбо преди 9 години
Америка ли нападна Украйна,Крим,Дегестан,Чечня,Молдова,Грузия има претенции за японски острови ,канадски територии на север...и т.н
96
5
 
8
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До *** шахматиста 118Ей ШмахМатистеКанада поддържа санкции срещу Москва защото техните политици са САЩ пъпети. друго нямаЯпония също , но имат неразрешен от 50 години спор за КурилитеГрузия най-накрая от ООн беше обявена за АГРЕСОР за войната 2008Армения се джавка с Азербайджан и кой кого поддържа там едва ли ще разберемВ Дагестан ФСБ води скрита война срещу Ислямски наемници кой ги праща там е въпросаЧечня е преди и като Дагестан в момента са си добреОт Полша до Естония само пищят за