60 пъти стреляли по украинските войски след примирието

Яценюк поиска репарации от Русия заради Донбас
Обновена: 16 фев 2015 07:50 | 15 фев 2015 20:29,
239
60 пъти стреляли по украинските войски след примирието
Снимка: Reuters, архив

Украинските войски са били обстрелвани 60 пъти след влизането в сила на прекратяването на огъня в Източна Украйна, съобщи украинският военен говорител Анатолий Стелмах, цитиран от Франс прес.

Още по темата

По думите му обстрелът е извършен с всякакви оръжия, включително с реактивни системи за залпов огън "Град". Той уточни, че град Дебалцево остава най-горещата точка от началото на прекратяването на огъня в полунощ.

Според Франция и Германия прекратяването на огъня в Украйна като цяло се спазва, въпреки някои локални инциденти, които трябва да бъдат решени бързо, се казва в комюнике на френското президентство, цитирано от Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел са разговаряли по телефона с президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Петро Порошенко, за споразумението, постигнато в Минск на 12 февруари. Те са се договорили да се премине към следващите стъпки, предвидени в споразумението.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк постави въпроса за изплащане на репарации от страна на Русия за възстановяване на Донбас чрез профила си в Туитър. По думите му това е „логично” да се случи.

Това не е първият случай, в който Яценюк заявява, че Русия носи отговорност за случващото се в Украйна, тъй като има и руски войски на територията на Донбас.

Оръжията замлъкнаха внезапно в полунощ в по-голямата част от Източна Украйна съгласно споразумението, постигнато в резултат на едноседмични дипломатически усилия на Франция и Германия, отбелязва Ройтерс.

Проруските сепаратисти обаче обявиха, че няма да спазват прекратяването на огъня в стратегическия град Дебалцево, където украинските сили са под обсада.

В Донецк заместник-командващият корпуса на министерството на отбраната на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин обяви, че опълчението на ДНР ще започне изтегляне на тежката техника от линията на съприкосновение в сроковете, определени от споразумението в Минск, информира ТАСС.

По-рано беше съобщено, че сепаратистите твърдят, че прекратяването на огъня не се отнася за Дебалцево, където през последните седмици се водеха най-тежките сражения, отбелязва Ройтерс. "Естествено, че можем да стреляме в Дебалцево, това е наша територия", посочи местният командир на бунтовниците Едуард Басурин.

Няма информация засега за пострадали или жертви от престрелките днес. Въпреки това болницата в Мариупол и днес приемаше ранени от огнестрелни оръжия.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още по темата: мирукрайнапримирие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
17
 
8
 
! Отговори
Luce преди 9 години
До Я рускийМарш в Русия тогава и оттам си искай складовете. Подсдамския договор...?!
122
4
 
13
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
До Я рускийПрестани да си руСкий с едно С и да ни занимаваш с глупости. България никога и по никакъв, най-малко пък Подсдамски мирен договор няма и не е имало да изплаща репарации на Русия, нито на СССР.Историята не е лъжица за всяка уста, нито пък чуждите езици.
121
1
 
8
 
! Отговори
Златен лъв преди 9 години
До Патриотичния фронт 159ВСВ завършва с ПАРИЖКИ мирен договор. България няма да изплаща репарации на СССР, а на Гърция и Югославия.Според договора германските активи в България се дават на СССР. Това не е репарации на България. Така че, ако въпросните складове са били германска собственост, то наистина биха станали съветски. Но според справки те са национализирани от български собственици и от 1947 са българска държавна собственост. Ако става въпрос за други - не знам.
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Търси си ги от Булгартабак.
119
10
 
7
 
! Отговори
Я руский преди 9 години
Мудераторите, защо изтриваяте?Пак питам;Бългаярия ще си изплати ли репаярациите на Русия по мирния договор в Потсдам? Няма документ, че са ни опростени от Русия. Всички тютюневи складове в Пловдив София и дугаде са руски и наследниците не могат дси ги вземат и те пустеят.Защо се крие това2
118
1
 
17
 
! Отговори
0 преди 9 години
До УКРАЙНАНяма украйна вече има Руина а там вс сало пропало! Сало Уронили!
117
2
 
7
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
А бе, няма ли водка за тези ,та са са се запасали с тези автомати?Кое време вече е ?Кокиче, минзухар и .т.н, те се пушкат.
116
0
 
30
 
! Отговори
Опълченец преди 9 години
Укропите - да бягат докато имат время отвъд Днепъра
115
1
 
31
 
! Отговори
истината е.......... преди 9 години
Американците няма да позволят мир.Тяхната цел е голямо напрежение в Европа,а ако може и война-същият сценарии като ПСВ и ВСВ.Същият е сценария и на още 92 войни,които САЩ е водила по света за последните сто години--в над 60 държави!??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Тяхната демокрация ВИНАГИ идва с убийства и терор--а след това е глад и мизерия за демократизираните народи--ФАКТ....
114
0
 
14
 
! Отговори
0 преди 9 години
Марче вземи се гръмни 60 пъти!
113
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горките невинни фашистчета , все не са те ! Добре все пак ,че има и чужди наблюдатели.
112
0
 
3
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Da pak oniq smeshnici Ameirka sa po izbili nqkolko stotin choveka i sa prepisali *** na Putin kakto vinagi za da dobavqt oshte motivi za vlizane vuv voina s Rusia.
111
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мир няма да има--той НЕ е изгоден на САЩ......запомнете това
110
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А че урките са нарушили примирието 600 пъти - нищо...еи ти своба да на словото и обективни "новини"!
109
7
 
7
 
! Отговори
,,Патриотичния Фронт преди 9 години
България също не си е платила репарациите на Русия от участието ни срещу нея във ВСВ съгласно Потсдамския мирен договор.Българите говорят, че ни били опростени, обаче няма такъв подписан документ.Всички тютюневи складове в Пловдив и другаде са руски и наследниците им не могат да си ги вземат и затова складовете пустеят.Нашите таова обаче го крият инего казват, ама доще ден и за това.
108
0
 
15
 
! Отговори
Руснака преди 9 години
Абсолютните глупости! Отново изфабрикувана новина, взета назаем!
107
19
 
5
 
! Отговори
бандеровче преди 9 години
Току що пак стреляха сепаратистите и ме събудиха въобще не може да се разчита,че ще спазват примирието.СЛАВА УКРАИНА !
106
6
 
6
 
! Отговори
до148 преди 9 години
Наивник, няма как да ми хвалиш мюсулманите от Чечня, които убиват християни! Скоро ще се види истинското лице на чеченците, като почнат пак да режат главите на руснаците! Тогава си спомни какви глупости си писал!
105
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голодомор-а никога няма да бъде забравен! За това когато идват немските войски в Украйна са посрещнати като освободители!
104
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво са правили украинските войски в обсега на бунтовническата защитна система?