Дни преди убийството си, Немцов предрекъл дълга борба срещу Путин

"Путин означава криза, означава война", заявил той в интервю
Обновена: 28 фев 2015 12:06 | 28 фев 2015 10:32, Веселина Йорданова
390
Дни преди убийството си, Немцов предрекъл дълга борба срещу Путин
Цветя на лобното място на Борис Немцов. Снимка: Ройтерс

Няколко дни преди убийството си руският опозиционен политик Борис Немцов обвинява президента Владимир Путин, че е внесъл "нацизъм в политиката" в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс".

Още по темата
"В сравнение с 2012 г., днес ние живеем в една различна страна. Страна на войната, на унижените, хипнотизирани хора, които през 2011 г. изпитваха носталгия по империята, а сега се смятат за велики", цитира вестникът думите на опозиционния лидер.

Немцов обаче, който бе показно застрелян снощи в центъра на Москва, изразява убеждение, че хората в Русия в крайна сметка ще разберат, че той е бил прав. "Имаме нужда от здравословно търпение. Смятам, че ще трябва да се борим с Путин дълго време, това ще бъде дълга битка", отбелязва той.

"Моята задача като политик и като блогър е проста: да им покажа, че Путин означава криза, Путин означава война", подчертава Немцов.

Според американския "Вашингтон пост" убийството на Немцов е драматичен и кървав обрат за подложеното на жесток натиск руско опозиционно движение, което се бори в сложна обстановка да стъпи на крака в условията на сегашната националистическа вълна, породена от анексията на украинския автономен Кримски полуостров
миналата година.

Много опозиционни лидери бяха изтласкани от сцената със затворнически присъди или други форми на тормоз, а в обществото се надигна агресивен вой срещу тези, които се отклоняват от линията на мнозинството, посочва вестникът.

Политически мотивираните убийства не са непознати в Русия, но никога досега в 24-те години след разпадането на Съветския съюз жертва не е ставала толкова ярка политическа фигура. Часове след показния разстрел на Немцов потресени опозиционни лидери заявиха, че се боят, но се зарекоха да продължат борбата си. Те изразиха опасения, че снощното убийство е само първото от настъпващото "нова време на политически репресии", пише "Вашингтон пост".

"Това убийство е политически удар в десятката, защото ако целта му е да всее страх сред опозиционното движение, точно това е начинът тя да се постигне", каза Владимир Милов, опозиционен лидер, който заедно с Немцов бе сред организаторите на планирания за утре опозиционен митинг в Москва, отбелязва вашингтонският вестник.

Убийството на опозиционния политик Борис Немцов трябва да се разследва колкото се може по-бързо, защото неприятелите на Русия вече използват създалата се ситуация за своите цели и това може де има последствия, които отиват твърде далече, заяви лидерът на влиятелната Комунистическа партия на Руската федерация Генадий Зюганов, цитиран от ТАСС.

Според него убийството, извършено тази нощ в центъра на Москва, трябва да се разглежда "като жестока кървава провокация против нашата страна и срещу всеки гражданин на Руската федерация".

"Трябва да се прояви оперативност, да се привлекат най-талантливите сили и спешно да се разследва това престъпление", посочи Зюганов. Той приведе редица примери от историята, когато големи конфликти са започвали след "на вид частни инциденти". "Явно санкциите не са достатъчни, необходими са кървави жертви, за да се предизвикат безредици в центъра на Москва", отбеляза той.

Лидерът на руските комунисти каза, че през цялата си политическа кариера нито веднъж не се е срещал с Немцов, с когото са били на коренно различни позиции, но отдаде дължимото на неговата откритост и на куража му като политик.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: РусияБорис Немцов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
1
 
4
 
! Отговори
БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИН преди 9 години
Братя българи, вече 10 години живея в Петербург, и ще ви кажа че този Немцов е като мишка, бумбар някакъв! За Путин той не представяше никаква угроза и като опозиционер него го поддържваха най-повече 3 душа от 100!Това чиста провокаация, зам сега пак да кажат нешто лошо за Русия, за съжеление....Добре дошли в Петербург!!!!
238
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво нещо е живота само:)) Гнусната *** на ЦРУ Немцов му пръснаха *** неговите ГОСПОДАРИ ... благодарност за вярна служба. Е по голям кеф не съм изпитвал скоро.И още по готиното е че го направиха нескопосано и прозрачно. Разбираш ли точно пред Кремал и точно преди протестите. МНОГО АМА МНОГО ПОШЛО И ПЛОСКО. Така да им е за урок на ***! Един ден може и да станат подходящи жертвени агнета. И добрия господар веднага да ви резне картунката. Ой на батко.
237
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КГБ маи взе да сдава багажа. Руснаците сами трябва да се надигнат и измитат тая *** . Убиици,крадци и лъжци .
236
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоз път нигера Обама прекрачи червената линия.
235
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютна провокация. Путин има 86% подкрепа, а тоя бивш олигарх и пишман опозиционер, платен от Сатанинските Щати да лае срещу страната си и тези, които я пазят, никой за нищо го няма. И каква е логиката Путин да отстранява такъв "противник"?
234
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
vseki znae ,che Putin e ubiec i lijec.a za bulgarskite predateli rusofili nqma nadejda.kakvoto and da stane Putin shte e po skup ot maikite im,a rusiq e raq.zabludeni indivitidi kato kone s kapaci.
233
6
 
10
 
! Отговори
gandi.daow преди 9 години
Копи/пейст, ако искаш да знаеш именно САЩ е империя на злото! Техните дела са затрили безброй човешки животи и продължават.. Дори ликвидираха един от най-способните си президенти Кенеди, защото за малко да разкрие пред всички що за гадове дърпат конците!
232
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, късичка ти се оказа борбата.
231
1
 
13
 
! Отговори
gandi.daow преди 9 години
Ако можеше някой да се погрижи така и за нашите крадци от прехода.. Явно залога там е далеч по-голям щом се стига до жертване на слуги..
230
20
 
12
 
! Отговори
COPY/PASTE преди 9 години
Русия винаги е била и винаги ще бъде Империя на Злото!! Огромна, тромава, арогантна, непохватна, нелепа, карикатурна, безсмислена, ненужна, опасна и несъстоятелна държава, в която цената на човешкия живот е равна на нула. По-далеч от тези Азиатски ***.
229
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички западни *** са наскачали и вият ли вият. След няколко дни като им покажат кои са истинските убийци пак ще се ският в девета глуха и ще замучат на умрело. Нали така стана с Малайзйския самолет и снайперистите на Майдана, или ви е много къса паметта.
228
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В центъра на Москва от собственият прозорец на президента Путин застреля нещастника. Още от СНН и Фокс са го видели и показват на братския американски народ снимките и видео монтажите. Никога невярвах на западните медии но сега дълбоко се прекланям пред тяхната честност и обективност.
227
15
 
10
 
! Отговори
1111 преди 9 години
Путин уверено ще я сгромоляса тази Русия :(((
226
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯА пък аз обичам много обамчо но не обичам америка, така може ли да се каже?
225
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците са си купили портовете в Одеса от Прасето и Яйцето. Това с тоя застрелян престъпник е геополитическа шумотевица за отвличане на вниманието!
224
3
 
9
 
! Отговори
ДА БЕ...ХА,ХА,ХААА преди 9 години
...."УБИЙСТВО ОТ ЦРУ" ----НА МЕТРИ ОТ КРЕМЪЛ , ПОД ВИДЕОКАМЕРИТЕ НА ВЛАСТТА..../за да се видят че са от ЦРУ/!*** , СИГУРНО Е ХВАНАЛ И ПОРЕДНИЯ ......"РУСКИ ВАН ДЕР ЛЮБЕ" КАТО Е ГЛЕДАЛ УБИЙСТВОТО НА МОНИТОРА СИ....ХА,ХА,ХА,ХАААААААААААААКАЖИ "СПРАВЕДЛИВИЯ"-въшкар , НАЛИ ..ТАКА ??!!!ПРИЗНАХА ЛИ СИ ВЕЧЕ ,ЧЕ СА ОТ ЦРУ...ХА,ХА,ХААААААААААААААААА
223
9
 
12
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Идва пролета , а американците обичат пролетните революции ,тъй че може и да е работа на американците . Зюганов е прав .Немцов критикуваше Путин ,но пък затова е счиатше ,че има опозиция в Русия ,а сега Вашингтон ще свалят вината на Путин за да могат да вземат Русия отвътре ,иначе ще търпят крах с Русия по-всички фронтове .
222
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя "опзиционер" върши повече работа за чичо Сам като умрял...Сега предполагаме Хордоковски ще поеме нещата....Бе ясно като бял ден как се разместват нещата - като от дивия запад!(Ако Путин скаше щеше да го прати в сибир, не като аверчетата на Немцов - директно му светиха маслото!)
221
11
 
18
 
! Отговори
SASHO преди 9 години
РУСОФИЛСТВОТО В БЪЛГАРИЯ Е ДОСТИГНАЛО ДО ИДИОТИЗЬМ
220
4
 
6
 
! Отговори
АМИ ,ДА... преди 9 години
ХА,ХА,ХАААААА....УБИЙСТВОТО Е "ИЗВЪРШЕНО ПОКАЗНО"----ПРЕД ВИДЕОКАМЕРИИТЕ В МОСКВА, НА МЕТРИ ОТ КРЕМЪЛ----ЗА ДА СЕ ВИДЯТ "АМЕРИКАНСКИТЕ ШПИОНИ"---извършили убийството!ОЧАКВАЙТЕ НОВИЯ "руски Ван дер Любе".....на ***...ХА,ХА,ХААААААААААААААА...../накрая тоя *** КГБ-ист...наистина ще запали и Кремъл.../