Дни преди убийството си, Немцов предрекъл дълга борба срещу Путин

"Путин означава криза, означава война", заявил той в интервю
Обновена: 28 фев 2015 12:06 | 28 фев 2015 10:32, Веселина Йорданова
390
Дни преди убийството си, Немцов предрекъл дълга борба срещу Путин
Цветя на лобното място на Борис Немцов. Снимка: Ройтерс

Няколко дни преди убийството си руският опозиционен политик Борис Немцов обвинява президента Владимир Путин, че е внесъл "нацизъм в политиката" в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс".

Още по темата
"В сравнение с 2012 г., днес ние живеем в една различна страна. Страна на войната, на унижените, хипнотизирани хора, които през 2011 г. изпитваха носталгия по империята, а сега се смятат за велики", цитира вестникът думите на опозиционния лидер.

Немцов обаче, който бе показно застрелян снощи в центъра на Москва, изразява убеждение, че хората в Русия в крайна сметка ще разберат, че той е бил прав. "Имаме нужда от здравословно търпение. Смятам, че ще трябва да се борим с Путин дълго време, това ще бъде дълга битка", отбелязва той.

"Моята задача като политик и като блогър е проста: да им покажа, че Путин означава криза, Путин означава война", подчертава Немцов.

Според американския "Вашингтон пост" убийството на Немцов е драматичен и кървав обрат за подложеното на жесток натиск руско опозиционно движение, което се бори в сложна обстановка да стъпи на крака в условията на сегашната националистическа вълна, породена от анексията на украинския автономен Кримски полуостров
миналата година.

Много опозиционни лидери бяха изтласкани от сцената със затворнически присъди или други форми на тормоз, а в обществото се надигна агресивен вой срещу тези, които се отклоняват от линията на мнозинството, посочва вестникът.

Политически мотивираните убийства не са непознати в Русия, но никога досега в 24-те години след разпадането на Съветския съюз жертва не е ставала толкова ярка политическа фигура. Часове след показния разстрел на Немцов потресени опозиционни лидери заявиха, че се боят, но се зарекоха да продължат борбата си. Те изразиха опасения, че снощното убийство е само първото от настъпващото "нова време на политически репресии", пише "Вашингтон пост".

"Това убийство е политически удар в десятката, защото ако целта му е да всее страх сред опозиционното движение, точно това е начинът тя да се постигне", каза Владимир Милов, опозиционен лидер, който заедно с Немцов бе сред организаторите на планирания за утре опозиционен митинг в Москва, отбелязва вашингтонският вестник.

Убийството на опозиционния политик Борис Немцов трябва да се разследва колкото се може по-бързо, защото неприятелите на Русия вече използват създалата се ситуация за своите цели и това може де има последствия, които отиват твърде далече, заяви лидерът на влиятелната Комунистическа партия на Руската федерация Генадий Зюганов, цитиран от ТАСС.

Според него убийството, извършено тази нощ в центъра на Москва, трябва да се разглежда "като жестока кървава провокация против нашата страна и срещу всеки гражданин на Руската федерация".

"Трябва да се прояви оперативност, да се привлекат най-талантливите сили и спешно да се разследва това престъпление", посочи Зюганов. Той приведе редица примери от историята, когато големи конфликти са започвали след "на вид частни инциденти". "Явно санкциите не са достатъчни, необходими са кървави жертви, за да се предизвикат безредици в центъра на Москва", отбеляза той.

Лидерът на руските комунисти каза, че през цялата си политическа кариера нито веднъж не се е срещал с Немцов, с когото са били на коренно различни позиции, но отдаде дължимото на неговата откритост и на куража му като политик.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: РусияБорис Немцов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
1
 
! Отговори
до брей преди 9 години
НЕЩО ЛОШО руснако.В КНИГИТЕ го пише.По-добре чети днес твоята руска преса.
198
4
 
7
 
! Отговори
The New Times преди 9 години
РУСКИЯ ВЕСТНИК-НОВОТО ВРЕМЕ.РУ СЪОБЩАВА,ЧЕ НЕМЦОВ ПОСЛЕДНО Е РАБОТИЛ ВЪРХУ ДОКЛАДА- PUTIN.VOYNA,която според колегите му е цитирал доказателства за участието на руските въоръжени сили по време на войната в Донбас.Статия от Павел Никулин.
197
3
 
4
 
! Отговори
до 275 Восток преди 9 години
Кво се правиш на швейцарски часовник бе?Ти си прозз Руски будилник,който си пише сам уж със чугугуна брей и си мислиш,че като Джони ще заблудиш аудиторията.С тея стари партенки се надушвате от далече.
196
6
 
2
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Терористичната версия е, че са ислямски терористи. Немцов е бил един от малкото руснаци които са подкрепили карикатурите на Шарли-то. Изпращали са му заплахи, че ще го убият за това. Не знам защо не е бил с охрана, като е известно колко ислямисти има в Руските републики, не само в Чечня.
195
3
 
9
 
! Отговори
СЛАВА НЕМЦОВА преди 9 години
руските *** се стараят да оплюят БОРИС НЕМЦОВ по всякакъв долен начин.Казано е -ЗА МЪРТВИТЕ ДОБРО ИЛИ НИЩО......А БЕЗРОДНИЦИТЕ И НЕВЕРНИЦИТЕ СИ ЛИЧАТ.
194
4
 
10
 
! Отговори
съдбата преди 9 години
Кървавия Московски Джони е в паника от страх пред Огромния Майдан и започва да прави грешки,но следите водят към него!На 1-ви март трябваше да има Мирен Марш в Москва на който се очакваше да излезнат над 200 000 души с/у политиката на Джони водеща Русия към катастрофа и бавен и мъчителен разпад!
193
2
 
5
 
! Отговори
НЕЗАВИСИМАЯ ГАЗЕТА преди 9 години
Леонид Радзиховский-Убийство Немцова означает,что гражданская война пeреиехола в Россию.от Независимая газета,РУ.
192
0
 
1
 
! Отговори
Да гледат и помнят преди 9 години
ленин-сталин-...ин.Младите руснаци.
191
1
 
3
 
! Отговори
citizen преди 9 години
брейчо бил в Ижевск, вица на деня. Абе я излез на слънце малко и виж къде си - в същото българско село, където беше и вчера.
190
3
 
3
 
! Отговори
citizen преди 9 години
василев, и при комунизма, и при дикататурите зад понятието "държава" седят шепа хора, с какво са по различни от олигарсите?Това което не можеш да проумееш, е че там където е била Америка преди два века, е сега Русия.
189
2
 
7
 
! Отговори
ГРАНИ .РУ преди 9 години
,,В Москве убит Борис Немцов''.......Коментари след статията..,,Политическия убийства в Руссии стало нормой,не будет назьiват их по именно,их много,и все знают от куда и от кого.Так почему уже 15 лет все ети убийства продолжается с легхой руки власти и президента....Страшно стало жить в Руси...убийца стоит в кремле...Вечная слава Борису Немцеву.Соболезновани семье и близкьiм''-kazabek 15.
188
5
 
5
 
! Отговори
Тъй, тъй преди 9 години
*** са враговете на Путин, готови са да умрат но да му навредят.Туй Немцов сам си е извикал убийците за да навреди на Бащичката.Преди това един в Англя сам се нагълта с радиокативни вещества за да умре от лъчева болест и да навреди на Бащичката.Ама никой няма да им повярва -- ето във форума "здравите сили" веднага разкриха пъклените планове на тези самооубийци. Мръсните американци са ги подтикнали към това.
187
1
 
6
 
! Отговори
до 264 преди 9 години
Ами бил е мъж Немцов бе ушанке ,а не чайкадии и скрити булонски *** и амфетки като вас ***.
186
5
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Стига глупости! Никой не твърди, че е провокация. Нито Путин има някакъв проблем с Немцов - все едно Бойко да поръча Яне Янев. Има 3 версии - терористична, финансова и лична. Руснаците са се хванали здраво да разплетат случая.
185
2
 
5
 
! Отговори
браво преди 9 години
че БГ е в НАТО и ЕС и родните *** само жално ще тролят и налитат на кръв виртуално!ние все пак сме готови за всеки случай да ги накараме да ходят с маси над главите,ако изпълзят от тролските землянки на улицата за да клатят БГ.Белия Златун и *** му ще опитат калъчката на Бая им ***!
184
5
 
2
 
! Отговори
Кой е най-голям преди 9 години
Да провокират ги Руснаците. "като жестока кървава провокация против нашата страна и срещу всеки гражданин на Руската федерация".Три версии -- битово убииство; Немцов сам ги е извикал убийците за да навреди на Путин;Работа на *** да навредят на Русия и Путин.Това са трите официални версии в Русия. Колкото повече ги гледам Руснаците, толкова по си мисля, че ние не сме най-големите *** в Европа !!!
183
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
допускам симпатизант на путин но какво да прави с едно демонстративно убииство путин.той има голямо одобрение от милиони руснаци и от едно журналисче да се плаши ......
182
1
 
1
 
! Отговори
citizen преди 9 години
брейчо, в коя ямболска махала да те търся?
181
2
 
4
 
! Отговори
до 206 преди 9 години
ПРАВ СИ !ЩЕ СТАНЕ ТОВА КОЕТО СТАВА СЛЕД УБИЙСТВОТО НА КИРОВ!НО СЕГА ТОВА СЕ СЛУЧВА ПРИ ДЕЙСТВАЩ НЕП-2 И НА ДЖОНИ НЕМА ДА МУ СЕ ПОЛУЧИ,НО ЩЕ ИМА МНОГО ПОГУБЕНИ СЪДБИ В РУСИЯ!
180
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До От руската преса------------------това е от украинската преса бе...а стига лъгахте тук.