Доналд Туск: Владимир Путин цели да разедини Европа

По отношение на Русия 28-членният ЕС е разделен на две
7 мар 2015 18:19,
301
Доналд Туск: Владимир Путин цели да разедини Европа
Снимка: Архив БТА

Обичайно невъзмутимият президент на Европейския съюз Доналд Туск не можа да запази хладнокръвие - той се запъваше и задъхваше, давайки оценка за въздействието на руския президент Владимир Путин върху крехкото единство на Европейския съюз, пише Раф Казърт от Асошиейтед прес.

"Една от най-важните цели на президента Путин днес е да разедини Европа", заяви той в импровизирано изказване пред Европейския парламент. Тази е сред основните причини "да съм толкова обсебен от единството днес", каза Туск.

И има защо. Европейското единство не е налице тук, на брега на Балтийско море, където се събраха топ дипломатите на Европа тази седмица, за да изковат обща стратегия за кризата в Украйна. Но по отношение на Русия 28-членният ЕС е разделен на две.

Няколко страни от бившия съветски блок, сред които са трите балтийски държави и Полша на Туск, настояват за твърда линия към онова, което наричат руска агресия, а други като Германия и Франция се опитват да държат отворени каналите за комуникация.

В същото време Путин ухажва някои страни като Унгария и Кипър, за ги подтикне да действат като трън в петата на ЕС.

Тъй като външната политика се определя с единодушие между 28-те страни, на Туск ще е трудно да говори от позицията на твърдост, когато се срещне с президента Барак Обама във Вашингтон в понеделник.

"Единството е много хубава дума. Всеки е за единство", каза литовският външен министър Линас Линкевичус с хаплив сарказъм. "Но аз не съм за единство, което не прави нищо, това не ми харесва", каза той на срещата на външните министри от ЕС, която завърши днес.

Точно това се опитаха да изтъкнат в писмо до Обама в четвъртък председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър и група влиятелни демократи и републиканци. Те се оплакаха, че американската външна политика към Украйна и Русия "е държана за заложник от най-малкия общ знаменател на европейския консенсус".

Шефката на европейската дипломация Федерика Могерини е съвсем наясно с това, след като председателства няколко срещи на страните членки, между които липсва съгласие. "Но ние излизаме от стаята с обща позиция", настоя тя, независимо от трудностите да се стигне до такава позиция. Досега ЕС поддържа сплотеност при налагането на икономически санкции на Русия, на визови забрани и замразяване на авоарите на 151 официални представители, свързани с боевете в източна Украйна, включително руснаци.

Но единството на ЕС се пропуква от страни като Унгария, чийто министър-председател Виктор Орбан е зорко наблюдаван заради усилията да изгради "нелиберална държава", отчасти по модела на Русия. Той предприе кампания да злепостави гражданските сдружения, да намали прозрачността на управлението и да отслаби демократичната система на контрол и баланс.

Някои критици дори нарекоха Орбан "малкия Путин" заради начина, по който управлява. След като се срещна с Путин в Унгария миналия месец, Орбан каза, че е постигнал "политическо споразумение" с него по нова сделка за газ. Това показа как Москва продължава да упражнява влияние в Източна Европа с енергийните си ресурси. Самата покана към Путин да посети държава от ЕС бе оскърбление за мнозина европейски партньори.

Но този ход се оказа взаимно изгоден и за Путин, и за Орбан, каза анализаторът Саба Тот от института "Републикон" в Будапеща". "Това беше в интерес и на Путин, защото сега има държава, която заема по-умерена и по-търпима позиция в дебатите с ЕС", каза той.

Също както след визитата на Путин в Будапеща, малцина в ЕС се зарадваха, когато кипърският президент Никос Анастасиадис направи миналата седмица четиридневно посещение в Русия. Там той подписа сделка, по силата на която руски бойни кораби редовно ще акостират в Кипър - средиземноморска държава с голямо стратегическо значение. Анастасиадис освен това заяви, че Кипър ще бъде за Русия "най-надеждния глас" в 28-членния блок.

Това бе забелязано и във Вашингтон, чиято реакция не закъсня. "Заявяваме ясно, че не е време за нормални бизнес отношения с Русия. Подчертахме пред европейските ни съюзници и партньори колко е важно единството. Това за нас е от особено значение", заяви говорителката на Държавния департамент Мари Харф.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Как ми идва, на снимката на тоя да му нарисувам перчем и мустачки и да му викам "Хайл"...
182
0
 
1
 
! Отговори
Путин преди 9 години
Най - мразим обратним да ми дават акъл кое е правилния начин!
181
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 259,260Ти или си наследствено *** или си с придобита тъпота ? Яко можеш намери си отговор на въпроса.
180
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото се повикало такова и се обадило, за едни може значи и за други може,,,,като трън в очите ви и този ПутинИ няма да мирясате докато не развължете някоя война, дреме ви за хората,,,ще си сидите в луксозните си кабинети докато другите ще загиват
179
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цяла Европа обслужва безумните капризи на скапаните поляци. Докога? Докато изведнъжзабележат, че вече губят милиарди от ембаргото(санкциите) срещу Русия, които са незаконни.
178
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Блестяща акция Какво общо има евтината рубла с акциите? Акциите не се изкупуват в рубли, а в долари.
177
0
 
6
 
! Отговори
Блестяща акция преди 9 години
Западните притежатели на акции за петрол и газ са бесни. Путин ги изиграва, като по време на най-ниското обезценяване на рублата, бившите собственици на акциите ги продават евтино на Русия, която ги изкупува, печелейки 20 милиарда долара. До обратното изкупуване, Руската централна банка нарочноне се е намесвала. Сега постепенно рублата ще качва стойноста си. Сега всички акции са в Руски ръце.
176
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Туск, дядо ти е фашист и това го знаят всички
175
0
 
15
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Къде ги издигнаха на власт тия полско-балтийски екстремали - взеха на цяла европа да дават тон за песен: трябвало да сме единни - демек да става само квото те искат. Демократи от класа - ми оставете само Туск и другите да ги уволнят - щом всички трябва да са на неговото мнение...
174
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди време в Талин,столицата на Естония се проведе грандиозен фашистки митинг-шествие с факли по подобие на нацистките митинги в Хитлерова Германия.В Естония страна членка на ЕС и НАТО хиляди млади хора пееха по улиците"Небето е синьо,земята е черна хората са бели."Проблема на ЕС са милионите емигранти от Африка,мюсюлмани,налагащи своята религия и начин на мислене на европейците,това е проблема.Това поражда омраза и надигане на расистки ,нацистки движения и скоро ще заври и закипи.
173
1
 
18
 
! Отговори
SS преди 9 години
До НАТОЗнаеш ли колко пъти тази империя е била на доизживяване и все пак я има и днес.Русия ще я има докато има и един жив руснак
172
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 267 смотан в момента ни изнасят златото ***.
171
26
 
2
 
! Отговори
НАТО преди 9 години
Русия е империя на доизживяване. Цял свят го знае, знае го и Путин и затова се гърчи, хапе и плюе.
170
2
 
22
 
! Отговори
Атлас преди 9 години
Кой си ти бе полско джудженце....
169
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 267 бъди така добър да припълзиш в дупката от която си изпъплил,там те чака топла КОКА КОЛА и клисави бургерчета от Макдоналдс
168
0
 
6
 
! Отговори
колио до шоп преди 9 години
Ти неси шоп ти си сианит 2000години да ти варят кратуната няма да уври но се нядявам че поне си щаслив като банкянска картуна то празните глави са винаги щасливи.
167
18
 
1
 
! Отговори
преди 9 години
про-руски *** върнете парите и златото заграбено от руските бандити 1944г. Тези братушки бандюжки ограбха милярди от бедна България. *** действайте за завръщане на тези пари
166
2
 
24
 
! Отговори
Ала-Бала преди 9 години
САЩ искат да отделят Европа от Русия. Тахното сътрудничество е най-големия кошмар за тях!
165
1
 
23
 
! Отговори
коюио преди 9 години
Не бях чувал името на този евро лапач до днес а той трьгнал да коментира Путин чито име знаят и пьрволаците в цял свят. Е*ти случая.
164
1
 
19
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ОЩЕ ЕДНО НЕДОНОСЧЕ СЕ ИЗХОДИ ПО ВЪПРОСА. ГОЛЕМИ ***. БОЖЕ ПРИБЕРИ СИ ЧЕДАТА ТЕ НЕ ЗА ЗА ТУК.