Доналд Туск: Владимир Путин цели да разедини Европа

По отношение на Русия 28-членният ЕС е разделен на две
7 мар 2015 18:19,
301
Доналд Туск: Владимир Путин цели да разедини Европа
Снимка: Архив БТА

Обичайно невъзмутимият президент на Европейския съюз Доналд Туск не можа да запази хладнокръвие - той се запъваше и задъхваше, давайки оценка за въздействието на руския президент Владимир Путин върху крехкото единство на Европейския съюз, пише Раф Казърт от Асошиейтед прес.

"Една от най-важните цели на президента Путин днес е да разедини Европа", заяви той в импровизирано изказване пред Европейския парламент. Тази е сред основните причини "да съм толкова обсебен от единството днес", каза Туск.

И има защо. Европейското единство не е налице тук, на брега на Балтийско море, където се събраха топ дипломатите на Европа тази седмица, за да изковат обща стратегия за кризата в Украйна. Но по отношение на Русия 28-членният ЕС е разделен на две.

Няколко страни от бившия съветски блок, сред които са трите балтийски държави и Полша на Туск, настояват за твърда линия към онова, което наричат руска агресия, а други като Германия и Франция се опитват да държат отворени каналите за комуникация.

В същото време Путин ухажва някои страни като Унгария и Кипър, за ги подтикне да действат като трън в петата на ЕС.

Тъй като външната политика се определя с единодушие между 28-те страни, на Туск ще е трудно да говори от позицията на твърдост, когато се срещне с президента Барак Обама във Вашингтон в понеделник.

"Единството е много хубава дума. Всеки е за единство", каза литовският външен министър Линас Линкевичус с хаплив сарказъм. "Но аз не съм за единство, което не прави нищо, това не ми харесва", каза той на срещата на външните министри от ЕС, която завърши днес.

Точно това се опитаха да изтъкнат в писмо до Обама в четвъртък председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър и група влиятелни демократи и републиканци. Те се оплакаха, че американската външна политика към Украйна и Русия "е държана за заложник от най-малкия общ знаменател на европейския консенсус".

Шефката на европейската дипломация Федерика Могерини е съвсем наясно с това, след като председателства няколко срещи на страните членки, между които липсва съгласие. "Но ние излизаме от стаята с обща позиция", настоя тя, независимо от трудностите да се стигне до такава позиция. Досега ЕС поддържа сплотеност при налагането на икономически санкции на Русия, на визови забрани и замразяване на авоарите на 151 официални представители, свързани с боевете в източна Украйна, включително руснаци.

Но единството на ЕС се пропуква от страни като Унгария, чийто министър-председател Виктор Орбан е зорко наблюдаван заради усилията да изгради "нелиберална държава", отчасти по модела на Русия. Той предприе кампания да злепостави гражданските сдружения, да намали прозрачността на управлението и да отслаби демократичната система на контрол и баланс.

Някои критици дори нарекоха Орбан "малкия Путин" заради начина, по който управлява. След като се срещна с Путин в Унгария миналия месец, Орбан каза, че е постигнал "политическо споразумение" с него по нова сделка за газ. Това показа как Москва продължава да упражнява влияние в Източна Европа с енергийните си ресурси. Самата покана към Путин да посети държава от ЕС бе оскърбление за мнозина европейски партньори.

Но този ход се оказа взаимно изгоден и за Путин, и за Орбан, каза анализаторът Саба Тот от института "Републикон" в Будапеща". "Това беше в интерес и на Путин, защото сега има държава, която заема по-умерена и по-търпима позиция в дебатите с ЕС", каза той.

Също както след визитата на Путин в Будапеща, малцина в ЕС се зарадваха, когато кипърският президент Никос Анастасиадис направи миналата седмица четиридневно посещение в Русия. Там той подписа сделка, по силата на която руски бойни кораби редовно ще акостират в Кипър - средиземноморска държава с голямо стратегическо значение. Анастасиадис освен това заяви, че Кипър ще бъде за Русия "най-надеждния глас" в 28-членния блок.

Това бе забелязано и във Вашингтон, чиято реакция не закъсня. "Заявяваме ясно, че не е време за нормални бизнес отношения с Русия. Подчертахме пред европейските ни съюзници и партньори колко е важно единството. Това за нас е от особено значение", заяви говорителката на Държавния департамент Мари Харф.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
'Полша-хиената на Европа'-Уинстън Чърчил.
162
32
 
2
 
! Отговори
Рап преди 9 години
Путин е поредния диктатор - комплексар. Като не може да оправи русия , защо да не почне да пречи на другите около нас.
161
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тази статия ясно е отразено, че САЩ управлява ЕС и дори държи сметка на държавите със самостоятелна външна политика, различна от налаганата от САЩ.
160
24
 
5
 
! Отговори
СЛАВАТА НА РУСИЯ преди 9 години
НАЙ- ГОЛЯМАТА СТРАНА -- НА АГРЕСОРИ , ДИКТАТОРИ И АЗИАТСКИ УБИЙЦИ!Последните събития го доказват прекрасно!
159
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталин по-добър ли беше? Бихте германците, разделихте си Европата.
158
0
 
19
 
! Отговори
Кво каза? преди 9 години
Доналд Дък: Ква, ква!! Ква, ква!
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До САМБОЛОВ-БГ 229А кога е против присъствието на чужди войски в България ? Сетих се - когато ти платят .
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евете се у газа.
155
12
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Славянската общост трябва да са страните с най-голяма свобода, което произтича от славянския мироглед и славянската душевност. А какво виждаме - Русия строи поредната тюрма, в която цари насилие и агресия, което съответства на манталитета на черногъзци като Кадиров и Шойгу. Така ли трябва да живеем - с убийства по улиците, банди "опълченци", армия без пагони?
154
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Татарите са си Българи. Те въстановиха името на град Болгар прз 2012 . Башкирия е друга оломка от Велика Бългрия. Руснците трява да бъдат охтвърлени от Българите във всички територии населени с Българи.
153
0
 
6
 
! Отговори
Тази смрад! преди 9 години
Какво единство при този двоен , да не кажа и троен стандарт! Всеки си гледа интереса. Единството е в интереса. И в ограбването! Жалка работа! Бедни ми, бедни народе!
152
7
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Путин на вид също е дребен и недоносен, а Сидеров ако го видите от два метра си е направо уродлив карлик. И нищо не разединяват, ЕС им играят стария номер с доброто и лошото ченге. Е, за кипъреца съм сигурен, че е искрен предател, все пак носи византийски гени.
151
0
 
6
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ХАМЕРИКА ДА НЕ БИ ДА ОБЕДИНЯВА СВЕТА,ВСЕКИ СИ ГЛЕДА ИНТЕРЕСИТЕ,ЩО ЗА ГЛЕДИЩЕ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА,И СЕГА НИЕ ТРЯБВА ДА КАЗВАМЕ ЕЙ,КАК НЕ ГИ Е СРАМ,ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ,НЯМА ДА МИСЛИМ КАКТО ТРЯБВА,ОБЕЗАТЕЛНО КАКТО НИ КАЖАТ.
150
11
 
3
 
! Отговори
САМБОЛОВ-БГ преди 9 години
Утре в 13 часа пред посолството на Големата Бензиностанция за да протестираме с/у анексията на Крим и отпускарите в "Новорусия " !
149
8
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Народняк След като Киевска Рус е част от Руския мир, значи може да има претенциите да го оглавява. Аз съм за Руски мир под егидата на Малорусия. Откъде накъде москалите ще са единствени представители на славянството, те са узурпатори. Славянският блок трябва да бъде хлабава конфедерация, а не империя на северните азиати.
148
8
 
8
 
! Отговори
морски преди 9 години
Утре,неделя,от 12ч. пред президентството ще се проведе поредния протест срещу нато базите у нас,нато центъра в София и световната агресия на нато.
147
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците са освободили нас българите, а не одисейците. Ти си като онзи одисей от американския филм. Прикаден татарин.
146
8
 
8
 
! Отговори
тролгеносен преди 9 години
Съгласно договора "***-Рибентроп" който вече е разсекретен Хитлер и Сталин си поделят Полша като една пица. Помиярските комунистически учебници ни "учеха", че Германия нападнала Полша. Това е факт!! Ама защо забравиха, че по същото време и СССР нападна Полша???? И си я поделиха!!
145
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тръгнал пудела да се зъби на московска стражевая. Смях. По добре да ходи да върти опашка пред черния си господар.
144
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руските кучета са утайката на славяните, те само рушат, крадът,убиват, присвояват си история и консумират ! Долан *** ,населяваща голяма територия с природни богатства ! При тези предимства трябва да са пример на света с модел на управление , технологии , добър живот .....те са НИЩО !!!!