САЩ изпратиха танкове на балтийските републики

Целта е да възпрат евентуалната руска агресия
Обновена: 10 мар 2015 07:19 | 9 мар 2015 20:30, Камелия Цветанова
434
САЩ изпратиха танкове на балтийските републики
Снимка: Ройтерс, архив

САЩ изпратиха над 100 единици военно оборудване, включително танкове и други бойни машини на трите балтийски републики, за да подсилят отбранителния им капацитет и да възпрат евентуалната руска агресия. Това заяви в Рига американският генерал Джон О'Конър, предаде Франс прес.

Още по темата
Доставките през пристанището на латвийската столица целят "да покажат на президента Путин и на Русия, че можем да обединим силите си", заяви генералът, който отговаря за транспортиране на техниката. Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той.

Интерфакс съобщи, че пристигналите в Рига военна техника и войници са необходими за следващата ротация в рамките на операцията "Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че около 3000 американски войници ще бъдат разположени в Източна Европа от следващата седмица за съвместни учения с войските на трите балтийски държави, предаде Асошиейтед прес. Те ще бъдат подкрепени от около 750 американски танкове, хеликоптери и други бойни машини и оборудване.

Очаква се американските военни да са в региона за учения около три месеца.

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал.

Руската намеса в Източна Украйна и анексирането на Крим през март 2014 г. пораждат тревоги в тези три страни, които в продължение на половин век бяха насилствено присъединени към Съветския съюз, отбелязва АФП.

Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

В тази ситуация НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нова военна група от 5000 души, които могат да се мобилизират за кратко време, и шест командни центъра в Източна Европа в близост до Русия. Три от тях са в Естония, Литва и Латвия.

"Показваме единен фронт от север до юг", подчерта генерал О'Конър.

Миналата седмица президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й трябва да може да устои на нападение със собствени сили "поне 72 часа", за да успеят съюзниците да й се притекат на помощ. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
3
 
6
 
! Отговори
Пич преди 9 години
А памперси "А ла Доналд Кук" ще има ли ?
203
2
 
2
 
! Отговори
само наркомани дънат преди 9 години
ne e редно танковете на САЩ се следят като особенно опасни агресори проникващи в СССР може д а има остра ответна реакция
202
4
 
10
 
! Отговори
ЧАР преди 9 години
АЗ ПЪК ОСЪЖДАМ НАТО ЗА МИЛИТАРИЗИРАНЕ НА ЦЕЛИЯ ДВЯТ. КЪДЕТО СА СТЪПАЛИ САМО СМЪРТ...
201
8
 
10
 
! Отговори
морски преди 9 години
А кой ще възпре агресията на САЩ!?В неделя от 12ч. пред президентството ще се проведе поредния протест срещу нато базите у нас и световната агресия на НАТО.
200
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте измествали въроса кой как живял 90, 100 години! Не само аз, но всички българи с малко изключения живеят кошмарно зле и унизително за последните 25 години!Нищо не оправдава една военна, грабителска офанзива срещу Ресия-една сувуеренна държава!Околните й гранични държави бяха съсипани, както и ние - за целите на този планиран от години грабеж.Това е позната и проиграна десетки пъти агресия, слепеци го виждат и аргументи нама в полза на противоположната теза.
199
7
 
10
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Шоп 273Вярно е Шопе Комунизма остави грозно наследство. Ама при нас Демократизираните бивши сателити. Как пък РФ си запази свободното здравеопазване? Страхотни майчински и от тях не могат да се възползват нашего брата ромите. От петродоларите не само за олигарсите има - строят се предприятия и безработицата е ниска. Успяха да се оправят след спекулациите с Рублата и санкциите...
198
7
 
21
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До отЮАР 270Глупаво изказване. САЩ работят най-добре (естествено за себе си) когато страната е корумпирана. Всички пъпети на САЩ и Всички техни велики съюзници са изчанчени - САрабия и Катар(Шериат). Литва,Латвия и Естония, Грузия и Украйна инфлация и мизерия(съчетано с анти руска пропаганда да има кого да обвиняват). След началото на прехода у нас "консултантите" руснаци ли бяха или западняци? Освен това Олигархичния модел идвяа от САЩ модела Founding Fathers които реално притежават САЩ
197
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО гарант на Еропа.
196
8
 
22
 
! Отговори
танкове преди 9 години
По 100 цирея да им излязат на задниците на тия американци. Пазители на мира по цял свят. хахахах
195
5
 
12
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Всеки военен ще ви каже че цялата тази галимация с разполагането на войници в България, Румъния и трите прибалтийски републики е просто ПР акция. От военна гледна точка е глупаво.Военни в България - единствено за защита от руски десант - което е глупаво като идея десант у нас няма да наклони капата на турците нито ще застрашу Босфора и ДарданелитеРумъния - същото комбинирано с блата по източната границаТрите прибалтийски са колкото БГ по площ и се прострелват изцяло с РСЗО. Тил няма
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До мрадевЗабравяш една съвсем малка подробност. Погледни календара.
193
9
 
23
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"САЩ изпратиха танкове на балтийските републики" и големи количества тоалетна хартия.
192
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При последния ми разговор с латвийци останах с впечатлението че съжаляват че са в ЕС. Но те казаха че и у тях политиците са корумпирани и от обикновените хора нищо не зависи.
191
38
 
19
 
! Отговори
отЮАР преди 9 години
Най-правилна позиция за България е да покани възможно най-голям брой бази и военна техника на НАТО, най-вече американски. Руското влияние е най-големият виновник за идиотския и мизерен преход, който е по руски олигархично-мутренски модел. Руското влияние е най-пагубния фактор, който ерозира ДЪРЖАВНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ. Необходими са поне една сериозна морска база, поне две военно-въздушни, както и поне една сухопътна база на САЩ. Тогава никаква Русия няма да смее да шукне против България!
190
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Горски"не може повече безнаказано да напада чужди пчелини и да разорава чужди картофени ниви."За едни може , за други -не,а? За Ирак, Либия, Сирия може безнаказано да бъдат нападани и разорявани. Горски си и в гората ще си умреш, Горски. Там , в шубраците не се вижда нищо , освен това което ти набиват в кратуната.
189
12
 
18
 
! Отговори
дови преди 9 години
Докато тази държава наречена USA съществува света винаги ще се движи по ръба на бръснача. Най голямата етническа група там са германците 43 милиона. Знаем също колко световни войни са разпалвали швабите.
188
2
 
6
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
До 300Ма аз не сьм го почвал че да го оставям той кенефчо($инди) едни и сьщи глупости дрьнка всеки пьт така че даже не му обрьщам и внимание вече. Загубен човек
187
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Волгоградски-остави човека от Сидни спокойно да измие чиниите и да събере помията.
186
26
 
17
 
! Отговори
290 преди 9 години
русия вече е пусната по пързалката. катастрофата е неизбежна
185
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Селяндурът от Сидни е най вероятно носач на куфари или най много мияч на чинии в някой от хотелите покрай морето и се мисли за част хай лайфа.Слушай момък като ти писне да хвърляш *** и се върнеш в шуменското си село ми се обади и ела да те черпя нещо в бар Маскарад в Истанбул.Ако си готин може и пари да заработиш.