Турция обяви изявленията на папата за неприемливи

Реакцията е заради масовите убийства на арменци през 1915 г.
Обновена: 12 апр 2015 22:27 | 12 апр 2015 20:20, Камелия Цветанова
319
Турция обяви изявленията на папата за неприемливи
Снимка: Ройтерс, архив

"Изявленията на папата, които са далеч от историческата истина и закона, са неприемливи", посочи в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Асошиейтед прес.

Още по темата
По-рано днес папа Франциск окачестви масовите убийства на арменци през 1915 г. като "първия геноцид на 20-и век" и предизвиква дипломатически спор с Турция, която не приема тезата за геноцид.

Посланикът на Ватикана в Анкара бе повикан в турското външно министерство и му бе предадено, че изявленията на папата са довели до загуба на доверие в отношенията с Ватикана.

В изявление след срещата Турция изрази "дълбоко съжаление и разочарование" от думите на папа Франциск.

"Представителите на религиозни учения не трябва да правят подобни необосновани изявления, които разпалват ненавист и вражда", заяви Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

Историци изчисляват, че близо 1,5 милиона арменци са били избити от османските турци около Първата световна война.

Анкара настоява, че броят на убитите е силно преувеличен, както и че те са били жертва на гражданска война и бунтове, при които са загинали около 500 хиляди арменци и толкова турци.

По-късно Турция извика за консултации посланика си във Ватикана. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: Турцияпапаарменци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ma4enikОт главорези станахте мъченици, интересно. В Родопите да не би мюсюлмани да са заварили агаряните? Все едно сега есесовците да искат нацистки градчета във Франция и да се изживяват като мъченици.
169
6
 
3
 
! Отговори
ma4enik преди 9 години
До ВТ;Лъжеш се, *** в Родопите и там ще видиш как се е заздравявал тила на армията ви. *** в Македония и там ще видиш същата картина. В рапортите на Червения кръст от 1912-13 година има сведения за "стотици хиляди бежанци Мюслюмани по пътищата към Турция". Ако и на това не вярваш потърси в интернет материали за опостушението и покръстването на помаците в Родопите.Хората са оставени без домове,храна и допитък, голи , боси и гладни са измирали насред зима-сведенията са на Християнски свещенник.
168
1
 
3
 
! Отговори
ma4enik преди 9 години
До До ma4enik;Терористичните организаций за които говориш са най-богатите в света. Даже са по-богати от определени държави.Пита се в питанката ( как така една терористична организация е богата на се разпорежда с парите си без знанието на САЩ?И защо тези "Ислямски" организаций действат на Ислямса земя а не правят нищо с "омразния капиталистически свят"? Трябва да четеш по-вече .Те не са хора( камо ли Ислямисти но свършиха доста работа на такива като тебе САЩ и Западна Европа.Има материал за пропа
167
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те извършителите май са кюрди, действали по искане на турците. Турците са стратези и искат да си изфабрикуват положителен образ в региона, но е възможно да си измият ръцете с кюрдите накрая.
166
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До ma4enikТова също е създадено от САЩ и християните. Те нямат нищо общо с Исляма и Аллах. Това е една зловеща пропаганда организирана, финансирана и координирана от САЩ и Западна Европа.Защото през 20-ти век Ислямът надделя в Западното общество и за да прекъснат това се създадоха тези терористични организаций "за да се покаже колко е лош Исляма" и успяха. Още Бжежински през 1980 години говори за "сблъсък между двете религий" и за да не се получи на християнска земя се координира далеч от тя
165
4
 
3
 
! Отговори
ma4enik преди 9 години
До ВТ;Лъжеш се, вие сте се опитали да ни изтребите но не сте успели, защото и бройката и близостта на Турция ви е попречила.Но да ти кажа една цифра на избягали от българските кланета в Турция. Цифрата е 12.385.000 (дванадесет милиона и триста осемдесет хиляди души потомци) са свързани по един или друг начин с България и окопираните през двете войни от нея територий.Само през 1950-89 година прокуждате над 805.000 души. През 1877-78 са изклани 600.000 и прокудени 1000.000 души.1912 също.
164
1
 
5
 
! Отговори
До ma4enik преди 9 години
Няма какво да ти казва папата за Сирия , Либия и Ирак в момента -там последователи на оригиналния саудитски ислям тероризират и избиват другите вероизповедания а мохамеданите връщат ги в 7 -8 след н.е. век за слава на Алаха. Въобще това е стар турски и ислямски похват -първо се изрязват бая глави -редят се на пирамиди/както в случая с Арменците/ ,след това се отрича до дупка стореното.
163
5
 
1
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Би било добре да споменем поне за 500 годишния геноцид над българския народ, вместо да се занимаваме с тези арменци, които не са по различни от турците.
162
5
 
4
 
! Отговори
ВТ преди 9 години
До ma4enik по твоята логика защо още има турци в България? Били сме във война на два пъти през миналия век, а не сме ви изтрепали, нали? Само анадолски диваци така си "заздравяват тила".
161
6
 
7
 
! Отговори
ma4enik преди 9 години
На 18 Април въстават арменците във Битлис, на 19 Април Ван,благодарение на това и двата града попадат в ръцете на връга. Създават се цели арменски девизий под ръководството на Руската армия, арменски чети раздават правосъдие...Има една българска народна поговорко"Да бе мирно стояло не би чудо видяло". Не може да се мисли,че ей така арменците са стояли мирни и тихи и изведнъж османците са решили да ги накажат. Не е така.Османската империя се е постарала да заздрави тила си при война.Това е.
160
7
 
7
 
! Отговори
ma4enik преди 9 години
А папата нещо да каже за Сирия,Либия,Афганистан и Ирак където са избите милиони, прокудени милиони Мюслюмани? Или това не си заслужава труда защото те са мюсюлмани? Кой е броил колко са убитите арменци? Или когато умират християни винаги са с една-две нули по-вече от реалното?И какво цели този нищо не значи старец с това изевление?
159
4
 
7
 
! Отговори
ma4enik преди 9 години
Арменците са "teba i sıddık" или казано по друг начин "доверен народ". Те са главните търговци защото през последните години отношенията на двореца към евреите е променено заради искането на земи от Палестина. Дворците котито и днес се посещават от туристи са строени от архитекти арменци граждани на Империята. Стават пионки в ръцете на Великите сили, сляпо вярват в обещанията на руснаците и заемат тяхна позиция по време на Първата Световна война.Значи са изменници на Родината.А изменниците се..
158
4
 
8
 
! Отговори
ma4enik преди 9 години
Представете си,че България е във война с една съседне държава,едно малцинство-граждани на РБългария масово се включва във войската на врага,създава чети и води военни действия на войската на РОДИНАТА си. Напада конвои,бастисва селата-коли и беси.Няма да попитам как би постъпила България защото знам отговора на въпроса-даден е през 1989 година. Така постъпи и Сталин, Червенко,Живков,Милосевич,Брежнев в Афганистан Буш в Ирак и Афганистан,ЕС и САЩ в Либия и Сирия.Още примери от цивилизования Запад?
157
2
 
1
 
! Отговори
kolinda преди 9 години
da ni ste vi vlaso-srbi i Stalin srali,denes -Balkan boi bi cist ot enicari i zigan. suti i ne sjeri po hrvatskoi. jel .jasno.
156
2
 
1
 
! Отговори
kolinda преди 9 години
do 176-traji sesela.glupane. stakmistika-hr-4,5 mil. vlasi-srbo-srbe -varbe.
155
0
 
2
 
! Отговори
? преди 9 години
a genocida nad balgari tolkova godini?! Zashto nikoi nikoga ne go spomenava! da ne govorim che uj mirno I v momenta prodaljavat da bezchinstvat s misalta za nedosegaemost! I otivame I si priznavame za vinovni! kolko glupav I dupedavasht narod sme! no nishto skoro I bez tova che se razmiem I izcheznem bez sleda! togava vsichki vkluchitelno I turcite shte sa shtastlivi! nazdrave vi I chestit velikden dokato vse oshte sashtestvuva po tezi goegrafski shirini!
154
8
 
7
 
! Отговори
Правото преди 9 години
Османците имат право да колят и да бесят , а потърпешшите нямат право да осъждат тези им действя. Какво се правят турците на света вода ненапита, германците признаха убийствата на фашизма и Хитлер и концентраионните лагери.
153
2
 
7
 
! Отговори
Атова какво е преди 9 години
Така например на 15 септември 1941 г в лагера Ясеновац са убити 700 човека, които са нетрудоспособни; 1000 жени са убити в лагера Стара Градишка. През август 1942 г 5000 православни сърби са закарани в лагера Ясеновац, от които 2000 са разстреляни незабавно, а останалите са откарани в лагера Градина, където са пребити с чукове. През октомври 1941 г 4000 души са убити в лагера Крапе, през ноември - 8000 души са убити в лагера Брочице. От декември 1941 г до февруари 1942 г в лагера Ясеновац са заклани 40 хиляди православни християни, а през лятото на 1942 г в същия лагер са заклани 66 хиляди пра
152
2
 
2
 
! Отговори
Атова какво е преди 9 години
Католическата йерархия, вече преобразувана в йерархия на Усташи, си поставя за цел да превърне държавата в единна военна сила, което предполага отстраняването на всеки, който не е хърватски католик. А това е трудна задача, защото държавата е населена от общности, нямащи нищо общо с хърватския католицизъм. От общо население 6,7 милиона само 3,3 милиона са хървати, 2 милиона са православно вярващи сърби, 700 хиляди са мюсюлмани, а освен тях има и други общности.
151
8
 
12
 
! Отговори
БТА преди 9 години
Папата "пропусна" да спомене за чудовищния геноцид извършен от османските диваци над православните българи, който геноцид предшества арменския такъв!!!