В Москва обезпокоени: 400 са US базите около Русия

Вероятно САЩ създават и допълнителни войски в балтийските страни
21 апр 2015 12:26,
345
В Москва обезпокоени: 400 са US базите около Русия
Снимка: Reuters, архив

Американците "воюват" от Балтийско до Черно море край границите на Русия, пише "Росийская газета" под заглавие "Тревожно".

Вчера в две постсъветски страни наведнъж започнаха военни учения с участието на американски войници и офицери. В Естония стартираха петдневните маневри "Торнадо", в които участват почти две хиляди местни военнослужещи и американски десантчици. Това е подготовка за следващо, по-мащабно учение в страната през май с участието вече на 13 хиляди военни.

Междувременно американски десантчици започнаха военно учение в Украйна - 290 военни от САЩ се разположиха в Лвов на 17 април. Говорителката на Държавния департамент Мари Харф се опита да увери, че десантът няма връзка със ситуацията в Донбас, но стана още по-зле. Тя се изтърва, че военни от САЩ обучават хора от украински силови структури почти от 20 години насам. А тези дни американският ескадрен миноносец "Джейсън Дънам" участва в черноморски учения съвместно с румънски и български кораби, посочва изданието.

Според военни експерти е трудно да се определи общият брой на американските военни бази близо до Русия. Защото много от тях са тайни и не се споменават открито. Само по официални данни САЩ имат 860 бази в чужбина, в над 50 държави. Най-много са те в Германия - 305 с над 100 хил. военнослужещи, а сред разположените най-близо до Русия са базите в България и в Турция, отбелязва всекидневникът.

"Изчислихме, че около Русия има общо близо 400 воени бази и обекти на САЩ и на други страни от НАТО", цитира той руския зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов.

"Преди 5 години САЩ започнаха да организират свои бази в Унгария и България. Сега виждаме, че активни преговори водят Финландия и Швеция. Не е изключено в близко време база на САЩ да се появи в Северна Европа", казва военият експерт Анатолий Циганок.

"Нещо повече, на фона на сложната военнополитическа обстановка, свързана с Украйна, САЩ вероятно създават и допълнителна групировка войски в страни, граничещи с Русия" - в балтийския регион и в Украйна, смята аналитикът. "Те само официално твърдят, че провеждат учения, а после изтеглят войските си. По време на тези учения обаче явно подготвят тихомълком плацдарми за създаване на свои военни бази там в най-близко бъдеще", добавя той.

"Според мен, в най-скоро време нови военни бази на САЩ ще се появят в балтийските страни и в Полша", твърди и Игор Коротченко от Обществения съвет към руското министерство на отбраната.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още по темата: САЩРусиябазивойски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До БобиТегленето на локуми е много приятно занимание, но е хубаво да се стъпва на солидна основа и аргументация. "Рашките", както им викаш, могат да търгуват с Европа колкото искат, ама сами забраниха половината стоки, та сега се чудят как да го извъртят, че видиш ли, ще започнат да се самозадоволяват. Издържат се изцяло от износа към Европа, така че проблеми в това отношение нямат.
124
5
 
4
 
! Отговори
Лумпенщилцхен преди 9 години
Като стана дума за робство... робството в САЩ е отменено 1865-а година. А в Расия - 1861-а. (И после 1991-а пак.)А В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО РОБСТВО !!!
123
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фактът, че всички държави, които граничат с Русия или са граничили я мразят е достатъчно красноречив за руската агресия срещу по-слабите и беззащитните народи. Единствено Беларус потдържат някакви горе долу добри отношения, но ги потдържат от страх, да не стане и там като в Украйна. Айде сега ме опровергайте!?
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бобити си за аналитик-прогностик в цру бе )))))
121
0
 
14
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Ейго пак, русофили - русофоби...САЩ, ЕС, Китай и тем подобни велики сили..Ние драги ми сънародници, ние трябва да си помогнем и да се образоваме!Никой няма за цел, нито Русия, нито САЩ тука да сме образовани и заможни.Стадото се управлява най добре, когато го е страх!!!
120
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия няма православие. Там православието е унищожено от Ленин и Сталин физически. Сега вместо православие има попочекизъм с единствената задача да обслужва управляващата върхушка. Целия руски клир са действащи агенти на КГБ-ФСБ, а т.н. московски патриарх Кирил всъщност е генералът от КГБ Гундяев, предишния патриарх Алексей пък беше генералът от КГБ Ридигер.
119
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Москва са *** ***... И хиляда бази да има НАТО никой няма да ги нападне заради едната водка и тъпите мужици...
118
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно, а какво очакват москалите, да има техни бази ли ? ами като се има в пред вид какво направиха в Украйна, Грузия и Молдова
117
8
 
8
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Бандера Роса 148Господин Бандера - Рашките не искат да завземат Европа искат да търгуват с европа. Но САЩ не ще това защото Рашките са държава със собствена политика за разлика дори от водещите в ЕС.Отностно напляскване. САЩ са тези дето пляскат рашките приключват. Ако в Европа са забравили какво стана 41-45 и започнат военни действия срещу РФ ще има доста радиоактивни места в Европа. След първата вълна на тактически бомби Европа ще капитулира и САЩ ще остане сам.
116
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Соросоида измерва всичко БВП и долара , пари .. Веднъж започне ли войната парите нямат никакво значение , на първо място са ресурсите , човешки и природни.. ЕС и САЩ нямат шансове , коалицията на Русия е по-силна ..
115
13
 
10
 
! Отговори
Долф преди 9 години
Ако не бяха САЩ и Великобритания сега московчани щяха да шпрехат пирфектен немски. Храни куче да те лае...
114
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБе тука много плюете по САЩ, а всяка година пускате за зелени карти и се молите да имигрирате в тая лоша и експлоататорска америка. Да не говорим, че и 1 милион от възлюбените ви руснаци са забегнали и те в тая "фашистка" страна, за да се спасят от "руския рай"
113
4
 
13
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Руснаците като са въоръжени до зъби,другите да не тръгнатпо туники кат балирини бе?
112
6
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До СпасТова по какъв повод ми го пишеш? За да ти кажа колко съм благодарен на руските войски ли? Благодарен съм много - цяла България е в паметници, улици, местности и булеварди, доказващи признателността на българите към загиналите и Русия. Но ако ще циркулираме назад-напред да припомним и княз Светослав, който според тогавашните извори набива на кол 20 000 жители на Пловдив.
111
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До РБ 145ако никой не е тръгнал да напада руснаците защо около тяхните граници има 400 бази с нападателно оръжие?По същата логика Рашките ще разположат бази във Венецуела и Куба и няма да имат намерение да нападат САЩ само ще Присъстват там. А ако поставят база и в Никарагуа да пази новия канал тогава какво и то Китайска База? А ако успеят да сложат база в Мексико какво ли ще кажат Хамериканците - Леле ей сега рашките нападнаха виждаме прииждащите танкове...
110
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яка злоба се лее срещу Русия ! Това показва, че яко бърка в нечии *** !
109
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като хвърлиха двете атомни бомби над Хирошима и Нагасаки през 1945 г., убивайки близо 450 хиляди цивилни японски граждани, американското фашизоидно правителство продължи в същия дух да тероризира народите по света опитвайки се да им наложи своята идея за демокрация
108
7
 
6
 
! Отговори
Путя Хапут преди 9 години
Комплексарите от Северна Азия така и не можаха да простят на поляците, че са владяли Масква. Братя-славяни, православни уж... а забиха нож в гърба на Украйна въпреки международните договори, подписани от самите тях. И си мечтаят за един грузински чичка, който изкла милиони руснаци. Карантина им трябва, май са вече генетично увредени...
107
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 116!Те не си мислят, защото не могат да мислят, а това, което се случва, ТЕ СИ ГО ИЗПРОСИХА
106
5
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Тия все някой ги напада и все някой друг им е виновен. Баси параноиците, да ходят да се лекуват.