Загиваме, aко не превземем Космоса

Трябва да намерим убежище извън Земята, убеден е Хокинг
28 апр 2015 10:40, Александър Попов
230
Загиваме, aко не превземем Космоса
Снимка: Reuters, архив

Човечеството трябва да усвои космоса и да се засели извън пределите на Земята, иначе е обречено на гибел. Такава гледна точка изрази световноизвестният английски физик-теоретик Стивън Хокинг на лекция в операта в Сидни, цитирана от агенция ТАСС и БТА.

"Ние трябва да продължим да изследваме космоса заради бъдещето на човечеството. Аз не вярвам, че ще преживеем следващото хилядолетие, ако не се отправим отвъд пределите на нашата крехка планета", заяви ученият.

Хокинг общува с австралийската аудитория в операта в Сидни с помощта на холографска технология от своя офис в Кембридж. В края на лекцията си ученият даде някои напътствия на събралите се в залата.

"Гледайте нагоре към звездите, а не надолу под краката си. Опитайте се да осъзнаете това, което виждате и се замислете над това защо съществува Вселената. Бъдете любопитни и колкото и да е труден животът, винаги в него може да се постигне нещо. Важно е да не се предавате", посъветва аудиторията ученият.

Физикът нееднократно е предупреждавал световното научно съобщество за опасностите, които в бъдеще грозят човечеството.

През месец февруари той заяви, че хората са длъжни да колонизират други планети, за да "застраховат" съществуването на своя вид. Това може да се окаже единственият начин за запазване на човечеството, твърди Хокинг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още по темата: космосСтивън Хокинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До 128Математически модели - това нали осъзнаваш, че е нещо измислено така че да е удобно, всеки си наглася някакви теореми. пример за това мога да дам веднага как може следното нещо да е вярно: 10 * 0 = 0 но пък от друга страна 5 * 0 = 0 също сега пък излиза че 5 = 10 ?? до тук с математиката - тя става единствено за определяна на реални количествени измерения, напр 2 круши и още 2 круши правят 4 круши до тук.
85
2
 
0
 
! Отговори
До Елица преди 9 години
Драга ми Елице, дори Пинк Флойд са изкарали доказателство, (The dark side of the moon) Стига плямпа ами се върни в училище, там много добре е обяснено как се движи. Можеш да направиш и *** пример с 2 топки и пак ще разбереш. Упс, ти нямаш топки, извинявай
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ФАКТ е, че *** никой не я знае, но тя е ЧовекЪт (с главно Ч и пълен член) който може да обори ВСЯКА теория, било на Айнщайн, било на Хабъл. ***, и Питагоровата теорема ли не е вярна, (за пияндето което само краде всичко - Архимед да не говориме)! Това че някой някъде е чул от дъщерята на зетя на негов приятел на втория му братовчед, нищо не значи. Дай ми доказателства.
83
4
 
2
 
! Отговори
Елица преди 9 години
Нека да поговорим над великата глупост с която ЛУЖАТ най налго хората ЛУНАТА защо луната не извършва ротации като плантоид.Защо всички снимки на Земята отразяват единственно един единствен ъгъл на Луната :-) Давайте г-да Физици ,теоретици ..и математици ...Най великата измама май е пред очите ни от столетия и ни правят на луди калинки Някой да е поглеждал някога с телескоп нощно небе и да е виждал случайно така Тъмната страна на луната ? :-(
82
2
 
2
 
! Отговори
До До Гошо преди 9 години
И какво общо имат квазерите с черните дупки??? Или просто искаш да докажеш нещо, като използваш някоя яка думичка които простосмъртните незнаят?
81
2
 
0
 
! Отговори
До 121 преди 9 години
Точно така, не я изключвам, но тя повече няма влияние над мен, освен за да я използвам да се оттласквам или привличам благодарение на нея, защото аз съм намерил начин да създам достатъчно мощно електромагнитно поле около себе си, което да не ме убие, но да ми позволи да съм независимо реещ се в пространството обект, който съзнателно може да контролира движението си.
80
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TulskiСлед 30-4 г. може и да има нови Адам и *** розовки и с пипалца- никой не знае....
79
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гениален учен, абсолютно прав е, но няма как да стане. Вероятно човечеството ще се самоунищожи, затъвайки в собствените си отпадъци. До 100-тина години свършват изкопаемите горива, населението на планетата ще се утрои, ако не и повече, няма да достигат храна и ресурси, за които ще се воюва, то и сега се водят за това. През последните 60-70 години няма никакви фундаментални научни открития. За изследване на космоса се отделят стотинки, сравнено с тези за въоръжаване и лукс. Само САЩ ползват ресур
78
3
 
2
 
! Отговори
Ели -Важно е преди 9 години
Важно е да наблегнешнад ТЕОРИИ защото едно е да приказваш и теоретизираш ,а друго е да вършиш наблюдения над живата реалност с която се сблъсква инструментариумът на науката.Айнщайн е нямал хал хабер по елементарни градивни частици на материята като кварки,мюони и тн .Пак по него време всичко е било лесно на харти .Глупост след гл.от категорията на абсолютните е да пишеш теории за всичкото защото такава не може да се измисли и който твърди обратното е висша игноратност към Божественият дизайн
77
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сорос е виновен. Само Русия има възможност и умствен потенциал да достигне до необятния космос. Единствено православната вяра може да спаси човечеството. Факт!
76
4
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До До 105Айде почна се.. черни дупки изкривени пространства.. искаш да ти обесня наличие на "черна дупка" за да ти обесня наличие първо Ти трябва да докажеш че "черните дупки" съществуват и са налични дай поне едно доказателство. Наука - тя се гради чрез използване само и единственно на научни методи и доказани експерименти - всичко останало е не-наука.
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гошодо Гошо 105 С Елица сте си лика-прилика, ама твоите правописни грешки са повече"единственно офицялно невярни откровенна"
74
3
 
0
 
! Отговори
До 106 преди 9 години
Което доказва, че има начин природните закони, които сме приели в момента, да спрат да важат в даден момент :) Чакай, че не се разбра, до кой пиша :D
73
1
 
7
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
Притчи 10:24 Това, от което се страхува нечестивият, ще го постигне; А желанието на праведните ще се изпълни.
72
3
 
0
 
! Отговори
До 99 преди 9 години
Което доказва, че има начин природните закони, които сме приели в момента, да спрат да важат в даден момент :)
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реалността ни е резултат от начина ни на мислене, мислене, което определя действията ни, които пък определят последствията след тях, това, на което викате бог е всичко, което съществува, целият космос е бог и ти си част от него, докато си него, докато всяка частица светлина е той/ти. Но няма съзнателно същество отделно от нас, което стои и ни съди, всичко ни е дадено в неограничени количества напълно безусловно, но всичко си има цена. Когато има наводнения, те са резултат от нашите действия.
70
3
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Значи,дай да унищожим Земята,за да спечелим богатство,което ще ни даде възможност(на някои) да избягаме другаде!Бравос-велика идея!Коя ли евр.ейска кратуна роди тази брилянтна мисъл!?А затова,че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да ограничим броя и потреблението си,никой не говори!Нищо чудно-това би намалило драстично печалбите на господарите на света!
69
3
 
1
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
До елицаДрага Елица, до Айнщайн са работили много учени, между които и двама българи. Не бих нарекъл шефа им ***, а твърденията им глупост! Едно малко уточнение - 1.Енергиите не се движат, а създават условията за движение! 2. Има понятие "Тъмна материя", за енергията категориите са други!
68
3
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Не е истина, колко *** се изявяват в този сайт!Отговорността ни не е само до оцеляването на нашия вид, а и до цялата екосистема.Макар Марс да е по-достъпен за земните технологии , Венера е по-перспективна от към енергийна обезпеченост. Освен това, ако можем да решим проблема със затоплянето на Венера ще можем да приложим същите технологии и към Земята. Мисля, че трябва да започнем да пускаме балони, покрити с устойчиви цианобактерии в горните атмосферни слоеве на Венера.
67
5
 
3
 
! Отговори
Ели до 101 преди 9 години
Ако искаш да знаеш теориите не само на Айнщайн а и на повечето архаични ''гении'' на които ти все още се каниш са разбити на пух и прах още с построяването на колайдера ,а и 2 ,3 снимки на Хъбъл Поне замълчи в безкрайната си глупост никой не уважава в Физиката и математиката погрешни заключения и теории само заради факта ,че са писани от някое светило.Разговаряй с някой съвременен физик да ти отвори очите и ушите щото нямам време да те образовам днес.Храня божествен живот;-)