Ислямските главорези екзекутираха 300 язиди

Язидското малцинство е едно от най-уязвимите в Ирак
3 май 2015 12:30, Златко Желев
32
Ислямските главорези екзекутираха 300 язиди
Снимка: Reuters

Бойци на радикалната групировка "Ислямска държава" са екзекутирали около 300 пленници язиди в Северен Ирак, съобщи Би Би Си.

Екзекуцията на север от град Мосул, близо до град Тал Афар, е била изпълнена в петък.

Язидското малцинство от дълго време са едно от най-уязвимите малцинства в Ирак. Съществуването на тази малка кюрдска етнорелигиозна общност днес е под заплаха, след като хиляди язиди бяха принудени да напуснат земята на предците си поради офанзивата на сунитите джихадисти, които ги смятат за поклонници на дявола.

Най-голямата част от язидската общност се намира в Ирак (между 100 000 и 600 000 души според различните оценки). В Ирак язидите са съсредоточени основно в северната част на страната. Няколко хиляди язиди живеят в Сирия, Турция, Армения и Грузия. Те са в голяма степен бедни селяни и пастири.
 


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не се ли намеси русия в тоя комфликт , азия ще е вечно в пламъци , сащ нямат интерес от спирането , напротив подържат огъня и от двете страни
2
2
 
8
 
! Отговори
Малко но от Сърце! преди 3 години
Едно леко около 100 кт радиаторче и смрад няма да има!!!
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха сега кажете, че Аллах не е милостив-екзекутирали милостиво САМО 300 човека....и после ще тичат същите главорези да стават бежанци в България....