Пхенян отмени в последния момент визита на Бан Ки Мун

Северна Корея не даде никакви обяснения
Обновена: 20 май 2015 09:26 | 20 май 2015 09:20, Елка Василева
7
Пхенян отмени в последния момент визита на Бан Ки Мун
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Снимка: Reuters

Пхенян анулира в последната минута визита на Бан Ки Мун, която щеше да бъда първата на генерален секретар на ООН в тази страна от повече от 20 години, съобщи Франс прес.

Обратът стана ден след като Бан призова севернокорейския режим да се въздържа от всякакви действия, които може да засилят военното напрежение на полуострова, отбелязва агенцията.

Пхенян никога не оставя без отговор изявления на чуждестранни лидери, които пряко или косвено й вменяват отговорността за евентуална ескалация на напрежението.

При вчерашната си визита в Сеул Бан Ки Мун изрази опасение за "нова надпревара във въоръжаването и нарастване на напрежението в региона", след като Пхенян съобщи за успешно изпитание на балистична ракета, изстреляна от подводница, в нарушение на резолюции на ООН.

Бан обяви също, че в четвъртък планира да посети междукорейската икономическа зона Кесон, която е от северната страна на разделителната линия между двете Кореи. Така той щеше да стане първият генерален секретар на ООН, стъпил на севернокорейска територия след визитата на Бутрос Бутрос-Гали през 1993 година.

"Но рано тази сутрин властите на Корейската народнодемократична република ни информираха по дипломатически канали, че са променили решението си да ме приемат за посещение на промишления комплекс Кесон", каза Бан на пресконференция в Сеул. "Никакво обяснение не беше посочено за тази промяна в последната минута, което е много жалко", добави генералният секретар на ООН.

Кесон е разположен в Северна Корея, на десетина километра от границата. В него работят 53 000 севернокорейци в 120 южнокорейски производствени компании. Обектът е жизненоважен източник на средства за севернокорейския режим, който задържа заплатите в твърда валута, изплащани на гражданите му, и им дава само малка част в местна валута.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обектът е жизненоважен източник на средства за севернокорейския режим, който задържа заплатите в твърда валута, изплащани на гражданите му, и им дава само малка част в местна валута.------------Е тва ако не е робство, вземат им заплатите в долари а им дават местните хартийки.
1
4
 
9
 
! Отговори
Лош вълк преди 8 години
Тоя с бузите диктува, обаче дръпнатите около него не си записват, а си рисуват в тефтерчетата.Бузан ако разбере ще трябва да вдига артилерията по тревога да ги разстреля...