От НАТО сигурни: Русия доставя оръжия на бунтовниците

Ситуацията не е толкова стабилна, обезпокоен е Щайнмайер
Обновена: 4 юни 2015 19:43 | 4 юни 2015 19:30,
382
От НАТО сигурни: Русия доставя оръжия на бунтовниците
Снимка: Архив Reuters

НАТО съобщи днес, че Русия доставя модерни оръжия на бунтовниците в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

По-рано украинският президент Петро Порошенко нареди на армията си да бъде подготвена за пълномащабно нахлуване на Русия по цялото протежение на общата им граница.

"Имаме точна информация за руско присъствие в Източна Украйна и че Русия е доставила голямо количество тежки модерни оръжия на сепаратистите", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Осло.

Още по темата

Той уточни, че са доставени 1000 единици артилерия, зенитни системи и други оръжия.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази "дълбоката си загриженост" от избухналите в източната част на Украйна сблъсъци и призова да се попречи на нова военна ескалация, предаде Франс прес.

"Ситуацията не е толкова стабилна, че да се изключи възможността тя отново да излезе от контрол", подчерта германският външен министър. "Прекратяването на огъня е нестабилно, нарушенията могат да доведат до нова военна ескалация. Трябва да го избегнем", заяви Щайнмайер.

ЕС също разкритикува ескалацията на боевете в източната част на Украйна вчера, заявявайки, че това е най-тежкото нарушение на въведеното през февруари прекратяване на огъня, което може да доведе до "нова спирала на насилието".

При последните сблъсъци загинаха 26 души за 24 часа. Бунтовниците отрекоха да са замесени в това, което Киев определя като голяма офанзива от тяхна страна и заявява, че трябва да отвърне, за да може да задържи позициите си.

Русия, обвинявана от Украйна и Запада в подкрепа и въоръжаване на проруските сепаратисти, от своя страна разкритикува украинските "провокации".

Щайнмайер призова всички страни да се върнат към положението, описано в споразумението от Минск. Украинският му колега заяви, че сепаратистите грубо са нарушили прекратяването на огъня. "Те имаха танкове и тежка артилерия", добави той, подчертавайки че украинската армия не е отстъпила и на сантиметър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
9
 
! Отговори
Кикс преди 8 години
"...избухналите в източната част на Украйна сблъсъци..."Сепаратистите да не са почнали да се бият помежду си? За да има "сблъсък" е необходимо да има 2 противника на едно място. Присъствието в източна Украйна на едната страна е ясно. Втората кога се придвижи там пак?
156
2
 
7
 
! Отговори
Ново двайсе преди 8 години
Условието Русия да се откаже от Гарант за целоста на Украйна е неспазването на Минските споразумения от страна на Украйна. Заради противоречието на Коломойски с Киев, Запорожието и Днепропетровско, Херсонско, Одеско, не въстанаха. Сега Коломойски е с Киев. Пътят за бунта е свободен. Отказът на Москва от гарантство ще е сигналът. Днестровската република и тя чака сигналът.
155
3
 
13
 
! Отговори
Ново двайсе преди 8 години
В Руските управленчески среди, все повече нараства идеята, Русия да се откаже да бъде гарант за целоста на Украйна. Досега Русия възпираше останалите райони в Южна и Източна Украйна да възстанат, както Донбас. Ако Русия се откаже от гарантството, Украйна ще бъде разцепена от въстанническите сили. Това е стратегия за избягване на пряк сблъсък НАТО-РУСИЯ към което се стремят Щатите. Украинската армия неможе да се справи с два раъона, какво остава с още 5.
154
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Me4oka shte bude klecan na 4etalkata .*** kaput.
153
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Франция неколкократно даде доказателства ,че не Русия търси конфликти, а Украйна/ САЩ.
152
2
 
12
 
! Отговори
Марин преди 8 години
А това, че Турция продава оръжия на ИД и Ердоган заплашва журналистите, които разпорстраниха новината със затвор споменаха ли?
151
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от нато... ама друг път - обещаваме .
150
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
taka taka skoro moje da vidim varhushkata ot predateli i izmenici kade shte biaga v bg niama da im e prosteno s familiite shte si platiat tezi 26 god .neka da ima voina shte se prochisti sveta.*** ima mnogo
149
2
 
17
 
! Отговори
БУЛ ТРАС преди 8 години
Украйна и украинските мафиоти изнесоха оръжие за 34 милиарда.Кражбата на века.Сега няма кой да спре руският ботуш.Разбираемо е Русия да не иска НАТО на западната си граница.Помоща от ЕС за украинците сигурно е само във вид на консерви и бинтове.
148
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не само от нато, сигурни сме всички...
147
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАТО да вземе да се прекръсти на "Ехото на Вашингтон", неслучайно френското разузнаване посочи, че САЩ използват НАТО за лъжливи твърдения по адрес на "руските инвазии".
146
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България Русия си е като Финландия Русия но на юг Реално имаме си отношенията и общите неща но не ни трябва инперската им политика . А тя си е гадна дори и за руснаците достатъ4но е да се види историята им народа си харесва мато4ката ама не е фен на господарите . Въпроса дали другите им предлагат по свесни е крайно спорен но това е друга тема.
145
11
 
4
 
! Отговори
Три танкиста преди 8 години
Танкът на снимката е украински и танкистите също. Новорусийските танкисти са буряти. Лесно може да ги различите - по-малки са и с дръпнати очи. Те вярват в задгробния живот и не се боят, че ще ги чушнат. Затова загубите на танкове на сепаратистите са толкова голями.
144
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-бедният украйнски олигарх е в десетки пъти по богат от най-богатият полски олигарх...не забравяите това-цитирам от интервюто по Панорама
143
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
lujlivi rusnaci.znaeh si 4e sa ubiici i iskat da okupirat pak izto4na Evropa,ma mai neeeeaaa stane.mersh v Kavkaz!
142
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 226 КОЛКОТО за сърбите знам им историята както малко от тях я знаят . Проблема им се нари4асе комплексарщина ЗНАЯТ поне у4ените сред тях ама как да го кажат .То и зета 4ерна гора е соверен на рашка сърбия те за това и не се долюбват полити4ески педи югославия 4е и сега има такива работи
141
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
USA iska da zapali Evropa to lagi to chudo..che i zloba ama i golam strah tezi kravari da si sabirat chukalata i march otvad okeana..
140
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ami te i ot Rusia sa sigurni che USA dostavat oragie na ID.
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До славянинтам минюри няма още Стрелков го каза някавъв про кремълски олигарх обещал 5000 души а дошли 200 и като видели как е останали 40
138
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре,де нали казаха,че Садам има ядрено оръжие-къде е...Нали Кадафи имаше биологическо-къде е..Башар Асад биел Фанатиците така,ли е...Сега казват,че Ким Ир Сен вечерял с малки деца-вярно ли,Е?