Без пробив за Гърция, Ципрас не дава пенсиите и заплатите

Европейската комисия ще предложи на Гърция още 35 млрд. евро
23 юни 2015 07:00,
178
Без пробив за Гърция, Ципрас не дава пенсиите и заплатите
Снимка: Reuters

Дискусиите между гръцкия премиер Алексис Ципрас и 18-те му колеги от еврозоната завършиха късно тази нощ и без пробив по въпроса за кризата със спасителния план за страната му, каза литовският президент Далия Грибаускайте, цитирана от ДПА.

"Срещата беше добра като процес, но не и като резултат", каза тя и добави, че "много важни са следващите 48 часа". Все още не усещаме, че гръцкото правителство наистина разбира какво . . . може да се случи, ако то не поеме тази отговорност - да вземе в свои ръце бъдещето на страната си, каза Грибаускайте.

Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер бе по-оптимистичен. Той изрази увереност, че до края на седмицата ще се стигне до сделка с Гърция. Шефката на МВФ Кристин Лагард каза обаче, че новите предложения на Атина все още не са достатъчно ясни и конкретни и не съдържат всичко, което кредиторите са очаквали. Той заяви също така, че ЕК предлага на Гърция програма за подкрепа на инвестиции в размер на 35 милиарда евро до 2020 г.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е бил постигнат напредък, но още има много да се работи и изрази надежда, че споразумение може да бъде постигнато преди срещата на върха на ЕС в четвъртък.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви снощи след срещата на високо равнище на еврозоната, че сега топката е "в полето на европейските власти", за да може тази седмица да се постигне споразумение и Гърция да не стигне до дефолт, предаде Франс прес.

На пресконференция в Брюксел Ципрас каза, че основният критерий на новите реформи, предложени от Атина на кредиторите й, е "социалната справедливост". "За пръв път тежестта няма да падне върху заплатите и пенсиите. Предпазваме пенсиите и заплатите, предпазваме средностатистическото семейство", каза той и изтъкна, че за първи път тежестта ще падне върху тези, които могат да я носят.

Гръцкият премиер каза, че новите предложения на Атина са били приети от кредиторите "като основа за преговори" и подчерта необходимостта от всеобхватно и жизнено решение, съпътствано от "голям пакет за растеж", съобщи ДПА.

Малко по-късно правителството на Гърция публикува списъка с най-новите си предложения към кредиторите, които настояват Атина да вземе мерки за бюджетни икономии, предаде ТАСС.

"Предложенията на правителството не са част от програмата му. Това е резултат от жестоки и трудни преговори, за да може новото споразумението да не повлияе на трудовите права на нашия народ и да даде перспектива за развитие на икономиката", се казва в съобщението.

Гръцките предложения гарантират нисък първичен излишък в размер от 1 и 2 процента съответно за 2015 и 2016 година. Въведени са поправки в размера на "данък солидарност", за да не се стоварва тежко бреме върху хората с ниски доходи и пенсионерите.

Според предложението на властите хората с доход от 12 до 20 хиляди евро ще плащат данък върху доходите от 0,7 на сто, от 20 до 30 хиляди евро - 1,4 на сто, от 30 до 50 хиляди евро - 2 процента, от 50 до 100 хиляди евро - 4 процента, от 100 до 500 хиляди - над 6 процента, а над 500 хиляди - 8 процента. Данък добавена стойност ще е в размер на 6, 13 и 23 процента. За електричеството, водата и стоките от първа необходимост ставката ще е 13 процента, за книгите и лекарствата - 6 процента.

Атина не е приела исканията на кредиторите за премахване на данъчните облекчения за отделни територии, на субсидиите за мазута за отопление и на специалния данък върху дизела за фермерите. Вместо това гръцкото правителство предлага от 2016 г. да се увеличи данъчната ставка за юридически лица от 26 на 29 процента, да се създаде специален фонд в размер на 12 процента от приходите за бизнеса с печалба над 500 000 евро, да се увеличи данък "лукс" (автомобили с двигатели над 2,5 литра, басейни, самолети, яхти с дължина над 10 метра), да се въведе данък върху телевизионната реклама, да се въведе данък за електронните игри, да се намалят разходите за отбрана на 200 милиона евро.

В новите предложение се предвижда от 2016 г. постепенно да се съкращават категориите на ранно пенсиониране (без ущърб за придобитите права). Към 2025 г. ще останат само няколко категории, които могат да претендират за ранно пенсиониране - работещите във вредни и тежки производства, майки на деца с ограничени възможности.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Mrs Farida Stephen преди 8 години
Добър ден, аз съм регистриран частен кредитор пари. Ние даваме заеми за подпомагане на хората, фирмите, които имат нужда да се актуализира финансовото им състояние по целия свят, с много ниска годишна лихва от едва 2% в рамките на една година, до 30 години погасяване продължителност период до всяка точка на света. Ние даваме заеми в диапазона от 5000 евро до 100.0 милиона евро. Нашите заеми са добре осигурени, за максимална сигурност е наш приоритет. Интересува човек трябва да се свържете с нас
104
0
 
2
 
! Отговори
Справедлив преди 8 години
Българска завист! Ние сме за оплакване и жалене! От каква позиция плюем Гърция искам да попитам? От позицията на най-гладните, най-бедните, най-завистливите, най-корумпираните, на най-големите чуждопоклонници и най-големите аутсайдери във всичко? Гърците винаги са били добре и ще бъдат! Прави им чест, че имат такъв силен министър-председател с куфат от козове! Западноевропейците клекнаха и се молят на Гърция. Още нещо дългът на Гърция не е гръцки, а дълг на френските и немските банки.
103
0
 
3
 
! Отговори
... преди 8 години
до коментар 138: Ето заради такива като теб-плиткоумни същества, сме на това положение! Тези, които ни сринаха, наричаш приятели! Такива като теб, гласуват за Борисов, такива като теб, се радват че сме в НАТО, такива като теб, се радват, че сме в евросъюза и очакват с нетърпение да влезе евро валутата! Аман от глупци!
102
2
 
10
 
! Отговори
баста преди 8 години
По лукавата усмивка на снимката месажът който дава Ципрас е пределно ясен. Ще ни гоните от ЕС ама на куково лято. Дори ще ни давате пари как и колкото ние си пожелаем.
101
4
 
8
 
! Отговори
До 155 преди 8 години
Да огромна е разликата м/у нас и гърците....Ние не сме толкова нагли като тях!!!Те винаги са получавали многократно повече от колкото реално са заслужавали, тяхната икономика е базирана на неща които ти едва ли ще разбереш. Но запитай се, защо ЕС отпуска такива огромни заеми на гърците, какво толкова допринасят държави като тях релно, замисли се малко :)
100
5
 
16
 
! Отговори
Анонимна преди 8 години
Защо се възмущавате, ако смея да попитам ?! За това че примиерът им до край си отстоява позицията. В други коментари пишете за гадния ЕС, а тук колко бил нагъл Ципрас...Ако имаше кои да отстоява и нашите интереси така и ако ЕС ни коткаше по съсщиа начин въпреки грешките ни...Замисляте ли се каква е разликата между нас и гърците?!
99
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците са много лукави хора. Мисля, че идеата им е да фалират, а сега залъгват ЕС, че ще правят реформи за да може ЕЦБ да продължи до последно да им налива ликвидност милиарди евра в банките. Така и да фалират ще имат милиарди евро под дюшеците
98
2
 
8
 
! Отговори
Бай Хой преди 8 години
До бай Ставри. Драги ми бай Ставри, ние още от байтошово врвме все вървиме нагоре, напред и в правилна посока към светлото бъдеще и най-доброто все си предстои, и аха да се случи всеки момент, ама нещо все ни се разминава. Затова както се казва в една реклама - стига глупости! Вече трето поколение мизерства от лъжи, утопии и обещания. Така че ти си върви по правилния път на евроатлантическите ценности и евтината пропаганда. Аз предпочитам да вярвам на себе си.
97
5
 
14
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Нищо няма да се случи. Просто запада се страхува, че ще лъсне несъстоятелността на паричната система и това ще отвори очите и на други народи за неоколониалзма практикуван от западните страни.
96
7
 
11
 
! Отговори
един българин преди 8 години
много прав е. И го доказва.Де да можехме и ние да имаме такива политици..
95
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция иска всичко а на практика не предлага нищо.Обещава само да изхарчи парите ,които ще й дадат и после пак да обясни,че не може да ги връща.
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ше требе яко пресни да печатат за да върнат щот и пресни са взели,танто за кукуриго,но щом са взели тия милиарди на туй дербномилионно население,явно на некой са дали,едвали на съседите пречислили,яко на некои са се отчитали,епа тия сегиз се ослушват и що неща им предлагат за свършване,кат нещат да ги вършат ще връщат,ама абрахами,пантери,хамери,и от другите на що се отчитали,що ли имат много от тях,те и тъй не мърдат,тях никой немож ги накара да мръднат повече от за едни рапани,миди,раци,знаят.
93
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 138,, нашите приятели- американци и европейци" - по *** коментар не бях чел, абе какви приятели са ти американците и европейците? Ти нещо да не се дрогираш, вземи се наплискай с малко студена вода да отрезнееш едното. И ако случайно страдаш от ниско самочуствие, че не си европеец, еми има и други континенти и помощ ще получим от така наречените,, приятели" казано меко ама на куково лято
92
11
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Дано не се огъне Ципрас за реформите. Да изпадат от еврозоната че и от ЕС и да взимат пари от който е достатъчно глупав че да им даде. Гладни години ги чакат и ще е добре ако не се налага да им слушаме мрънкането за напред. В крайна сметка кой каквото сам си направи никой не може да му го направи.
91
4
 
33
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
До бай Ставри 132:Само когато гъркините започнат да проституират и да си продават децата в България и гърците да плячкосват банкоматите у нас, ще повярвам че сме по добре от тях!
90
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
141-ви, какво ти достоинство имат гърците? Това да се репчиш още нищо не значи. До високите пенсии го докараха гръцките политици ПРЕДИ Ципрас. До падението ще ги докара самият той. Но и в България има хора, дето се водят по акъла на полу-*** или кагебисти.
89
0
 
4
 
! Отговори
Трайчо преди 8 години
До Анонимен 138: Трай коньо, за зелена трева.
88
13
 
31
 
! Отговори
София преди 8 години
НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА ГЛЕДАТ, СЛУШАТ И ДА СИ ЗАПИСВАТ-КАК СЕ БРАНЯТ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ, КАК СЕ ПРОТАКАТ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ДА СЕ ПЕЧЕЛИ ВРЕМЕ И КАК НАКРАЯ ГЪРЦИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ МНОГО ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА СИ И ТО С ДОСТОИНСТВО!
87
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 114 анонимен ПРЕЗ ТИЯ ГОДИНИ КОЙ ВИ ИЗБИРА ПРАВИТЕЛСТВАТА И ПОЛИТИЦИТЕ АЗ ЗАЩОТО НЕ. КАКВИТО СА ИЗБИРАТЕЛИТЕ ТАКИВА СА И ПОЛИТИЦИТЕ ИЛИ НЕ Е ТАКА ОТ КОЛКО ГОДИНИ СТЕ В ЕС НЕЩО ДА СЕ Е ПРОМЕНИЛО НЕ КОЛКОТО ДО РУСИЯ ДРУГИТЕ В ЕВРОПА ПО ПРОСТИ ЛИ СА ЧЕ ПРАВЯТ БИЗНЕС С РУСИЯ ИЛИ ??? ВИЕ СТЕ НАЙ УМНИТЕ ИМА И ДРУГО ГОЛТАЦИ КАТО ВАША МИЛОСТ ЧАКАТЕ НЯКОЙ ДА ДОЙДЕ И ДА ВИ ПОКАНИ НА СОФРАТА НО НЯМА ТАЯ ПЕСЕН Е ИЗПЯТА ИСКАХТЕ ДЕМОКРАЦИЯ СВОБОДА КАПИТАЛИЗЪМ ЕТО ВИ ГО СЪРБАЙТЕ ПОПАРАТА И ТОЛКОВА
86
3
 
6
 
! Отговори
МЛАДЕНОВ преди 8 години
До бай СтавриПО-ДОБРЕ "***" ,КАКТО ВИЕ ГО ОПРЕДЕЛЯТЕ ,ОТКОЛКОТО БГ "ЛУСТРОТО" !!!